Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
23. 1. 2019,
11.13

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,21

1

Natisni članek

Natisni članek

Aurus Vladimir Putin

Sreda, 23. 1. 2019, 11.13

5 let, 9 mesecev

Razkrili so skrivnosti Putinove limuzine v Beogradu #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,21

1

Putin limuzina | Vladimir Putin z novo predsedniško limuzino v Beogradu. | Foto Reuters

Vladimir Putin z novo predsedniško limuzino v Beogradu.

Foto: Reuters

Rusko ministrstvo je objavilo video o razvoju predsedniške limuzine predsednika Vladimirja Putina, s katero so ga vozili tudi ob nedavnem obisku Beograda.

Video o nastanku nove predsedniške limuzine in posledično tudi nove ruske avtomobilske znamke Aurus je objavilo rusko ministrstvo za industrijo in trgovino. V njem so prvič prikazali postopek izdelave od začetnih skic do končnega avtomobila. Ruski predsednik Vladimir Putin ta avtomobil ob uradnih obiskih v tujini in doma že redno uporablja, tako je bilo tudi ob nedavnem uradnem državniškem obisku v Beogradu.

Na ceste prihajajo tudi serijski aurusi

Projekt izdelave nove predsedniške limuzine se je začel pred petimi leti, avtomobil pa so uradno predstavili ob Putinovi zadnji zaprisegi ruskega predsednika. V Beogradu so Putinovo limuzino spremljali še manjša limuzina in športni terenec, vsi pa prihajajo iz državnega projekta Kortezh.

Znamka Aurus bo začela serijske avtomobile izdelovati v naslednjih letih, v načrtu pa je tudi izdelava serijskega crossoverja in enoprostorca. Vsi bodo dobili imena po stolpih v Kremlju.

Putin je do zdaj uporabljal Mercedes-Benzovo predsedniško limuzino. Novo vozilo ruske izdelave je tudi pomemben pokazatelj rasti ruskega avtomobilskega trga, ki je po letih močnega padca – posledica sankcij proti Rusiji – v zadnjem obdobju spet začel cveteti in privabljati tuje vlagatelje.

Aurus je že predstavil novega serijskega senata. To limuzino poganja 4,4-litrski motor V8, ki zmore slabih 600 'konjev' in uporablja tudi mehkejšo različico hibridnega pogona. Moč se prek devetstopenjskega samodejnega menjalnika prenaša na vsa štiri kolesa.

Video - kako je nastajala Putinova predsedniška limuzina:

Ne spreglejte