Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
23. 10. 2020,
7.59

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

1

Natisni članek

samodejna vožnja Tesla

Petek, 23. 10. 2020, 7.59

3 leta, 6 mesecev

Teslin "beta" testni program

Prvim Američanom dobesedno samovozeče tesle: kaj sledi? #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

1

Tesla je prvim Američanom, za katere menijo, da so premišljeni in zanesljivi uporabniki avtomobilov, dovolila testiranje povsem samodejno vozečega avtomobila. Pristojni organi za prometno varnost v ZDA to početje skrbno nadzirajo, nad vlogo običajnih voznikov kot testnih “uslužbencev” pa se ne pritožujejo.

Razvoj samodejne vožnje je bil zelo dolgo prva tema avtomobilskih proizvajalcev, ki pa je v zadnjem obdobju vendarle nekoliko potihnila. Pri Tesli pa so zdaj sprostili tako imenovano “beto” oziroma testno različico svojega sistema povsem samodejne vožnje tudi v urbanih središčih.

Medtem ko ima serijski del Teslinih avtomobilov sistem Autopilot, ki pa je dejansko le zelo dovršeni asistenčni sistem za pomoč ob vožnji po avtocestah (ohranjanje razdalje do vozila spredaj, držanje vozila v voznem pasu …), je to njegova nadgradnja. Pri nakupu avtomobila bo stala okrog deset tisoč evrov.

Teslin avtomobil tudi v Evropi zelo dobro zaznava dogajanje okoli avtomobila in ostale udeležence (avtomobile, tovornjake, kolesarje, pešce ...), kar prikazuje na osrednjem zaslonu. | Foto: Gregor Pavšič Teslin avtomobil tudi v Evropi zelo dobro zaznava dogajanje okoli avtomobila in ostale udeležence (avtomobile, tovornjake, kolesarje, pešce ...), kar prikazuje na osrednjem zaslonu. Foto: Gregor Pavšič Avtomobil samodejno izpelje levi zavoj skozi prometno križišče

Tesla je tako prvim uporabnikom dovolila dostop do te “beta” različice sistema. Po njihovih trditvah so izbrali zanesljive in premišljene voznike, s pomočjo katerih bodo poskušali preveriti sistem in ga izboljšati. Ta namreč zagotovo še ni na ravni, da bi vozniki lahko preprosto spustili volan in se prepustili vožnji. Teslina taktika sicer ni nova, saj so bili njihovi lastniki že do zdaj neprecenljiv vir testnih podatkov ob uporabi milejšega Autopilota.

Prvi vozniki so na družbenih omrežjih že objavili posnetke samodejne vožnje njihove tesle. Tako lahko vidimo, kako avtomobil samodejno ustavi pred semaforjem, prižge levi smernik, počaka na nasproti vozeče avtomobile in nato zanesljivo zavije levo ter tako prečka križišče.

Pri Tesli testne uporabnike sicer opozarjajo, da morajo ves čas nadzirati obnašanje avtomobila.

Avtomoto Po Sloveniji s "čudom" Elona Muska: avtomobil, vreden poželenja? #video

Nadzor okolice le prek kamere in ne lidarja

Tesla za nadzor prometa uporablja izključno kamere in ne radarja lidar. Elon Musk je nedavno tvitnil, da bi lahko širši dostop do sistema samodejne vožnje omogočili konec letošnjega leta. To sicer velja predvsem za ZDA, kjer so zakonodajna pravila na tem področju milejša kot v Evropi. Tudi delovanje Autopilota je na evropskih cestah enako nadzorovano kot pri podobnih sistemih ostalih proizvajalcev.

Oblasti bodo nadzorovale početje Teslinih “testnih” voznikov

“Seznanjeni smo bili s Teslino novo funkcijo, ki je nadgradnja obstoječega asistenčnega sistema. Skrbno bomo nadzirali delovanje te funkcije in ne bomo oklevali, če bo treba javnost obvarovati pred nepotrebnim varnostnim tveganjem,” so zapisali pri NHTSA, odboru za prometno varnost v ZDA. Dokler ne pride do prekomernega tveganja in poškodb, tudi ne nasprotujejo vlogi običajnih uporabnikov kot “testnih” voznikov Tesle.

Ne spreglejte