Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 11. 2021,
11.05

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

6

Natisni članek

Volkswagen golf Opel Astra Peugeot 308 Peugeot

Četrtek, 25. 11. 2021, 11.05

2 leti, 4 mesece

Slovenska predpremiera: peugeot 308

"Francoz" prvič v Sloveniji: to so vse podrobnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

6

Peugeot 308 | Prvič so na voljo matrični žarometi, ki so visoki vsega sedem centimetrov. | Foto Žiga Intihar

Prvič so na voljo matrični žarometi, ki so visoki vsega sedem centimetrov.

Foto: Žiga Intihar

Peugeot je padel v nemilost polprevodniške krize, eden največjih osmoljencev pa je nova generacija 308. Čeprav so proizvodnjo že zagnali konec septembra, bodo prvi avtomobili pri nas šele marca, kar je nekaj mesecev kasneje, kot so sprva načrtovali pri uvozniku. Škoda, prvi vtis je namreč izredno pozitiven, 308 pa je postal modno oblikovana kombilimuzina, polna majhnih podrobnosti z zelo všečno potniško kabino. Med drugim se je prvič naučil govoriti slovensko, prav tako so nam zelo všeč dodatna stikala pod zaslonom za dotik in občutek za volanom. Še majhna podrobnost - logotip v maski hladilnika izdelujejo v Kamniku, matrične žaromete (prvič na voljo pri 308) pa je razvila Hella.

Novi 308 pusti zelo dober prvi vtis. Globoke linije, svetlobne linije in novi logotip poskrbijo, da bo na cesti vsekakor vpadljiv. Tudi modra barva, v katero je bil obarvan razstavni 308, pripomore k njegovi pojavnosti, bili pa smo presenečeni, da v živo ni deloval bistveno večji kot predhodnik. Dobro so skrili dodatnih 10,5 centimetra v dolžino in skoraj pet centimetrov dodatka v širino, 308 pa bo nedvomno našel številne simpatije med slovenskimi kupci.

Naučil se je slovensko

A ker vemo, da imajo vsake oči svoj pogled na avtomobilske oblike, smo pohiteli ter sedli za volan in na zadnjo klop. Tam je marsikaj videti. Materiali tega zelo dobro opremljenega 308 so bili na zavidljivo visoki ravni. Ostre in izrazite linije so prenesli iz preostalih modelov, a jih tukaj še poudarili. Veliko je mehkih materialov, seveda ne manjka niti ambientalna osvetlitev.

Sredinska konzola je povsem nova, ročica menjalnika je izginila, nadomestila so jo stikala. Nekaj fizičnih stikal je ostalo, a še vedno pri Peugeotu vztrajajo pri upravljanju vseh funkcij prek zaslona na dotik. V nekaj minutah igranja po njem lahko potrdimo, da so v primerjavi s predhodnikom poskrbeli za velik skok naprej. Odzivnost zaslona je bistveno hitrejša kot prej, še najbolj pa so nam bila všeč dodatna stikala pod zaslonom. Niso fizična, so občutljiva na dotik, a velika in pregledna. Z njimi dostopamo do ključnih funkcij, tudi klimatske naprave. Aja, še to, 308 se je kot prvi peugeot naučil slovenščine.

Pri Peugeotu so zopet nadgradili svoj koncept i-cockpit, kjer so merilniki nad manjšim volanom. | Foto: Peugeot Pri Peugeotu so zopet nadgradili svoj koncept i-cockpit, kjer so merilniki nad manjšim volanom. Foto: Peugeot

Prostora za kolena dovolj, mlajši bodo imeli omejen pogled ven

Na račun dodatnih 5,5 centimetra pri medosni razdalji je pridobil predvsem prostornost zadnje klopi. Ko smo sedli zadaj, je bilo sedenje kar nizko, a prostora za kolena in glavo dovolj. Zaradi modne zunanje oblike seveda nekoliko trpi pogled ven. Predvsem najmlajši bodo imeli omejen pogled iz avtomobila. Vozniški del je sicer dobil osvežen Peugeotov tridimenzionalni i-cockpit in močno digitalno okolje.

Od začetka z dizlom, bencinom in hibridom

Avtomobil prihaja z modularne platforme EMP2, ki omogoča uporabo različnih motorjev. Peugeot je tako 308 namenil bencinske, Poleg dizla in bencina bo na voljo tudi priključni hibrid. | Foto: Žiga Intihar Poleg dizla in bencina bo na voljo tudi priključni hibrid. Foto: Žiga Intihar  dizelske in priključnohibridne pogone, ki bodo na voljo že od samega začetka slovenske prodaje. Bencinska motorja bosta 1,2-litrska, moč bo 81 ali 96 kilovatov. Pri močnejši različici bo na voljo tudi samodejni osemstopenjski menjalnik. Klasična izbira za prenos moči je sicer ročni šeststopenjski menjalnik. Pri dizelskih motorjih je agregat 1,5-litrski z močjo 96 kilovatov.

Priključnohibridni pogon sestavljata spredaj postavljeni 110-kilovatni elektromotor in 1,6-litrski bencinski motor z močjo 110 ali 132 kilovatov. Sistemska moč pogona bo znašala 132 kilovatov (180 "konjev") ali 162 kilovatov (225 "konjev"). Kapaciteta baterije je 12,4 kilovatne ure, kar po standardu WLTP z enim polnjenjem zadošča za do 60 kilometrov dosega. Pozitivna je povečana moč polnjenja na 7,4 kilovata. Pogon bo pri obeh izključno na sprednji kolesni par.

Karavan bo pri nas do poletja

Ker se je dobava s konca letošnjega leta premaknila za nekaj mesecev, so se zamaknila tudi pogajanja slovenskega uvoznika glede cen za slovenski trg. Tako vam ne moremo dati konkretnih podatkov niti o vstopni ceni. Še nekaj besed o karavanski različici 308, ki bo k nam zapeljala proti začetku poletja. Ta ima za dodatnih 5,5 centimetra podaljšano medosje, zdaj meri 2,7 metra. Potniki na zadnji klopi bodo imeli dodatnih skoraj 13 centimetrov prostora za noge. Občutno daljši je tudi zadnji previs, in sicer za 21 centimetrov. V primerjavi s prejšnjo generacijo 308 SW je nova pridobila šest centimetrov v dolžino in je nižja za dva centimetra. Osnovna prostornina prtljažnika znaša 608 litrov, kar je skoraj 200 litrov več kot pri kombilimuzini. Prostornino je mogoče povečati do 1.634 litrov. Prtljažnik ima nastavljivo višino ravnega dna, vtičnico 12V, enostavno podiranje zadnjih sedežev (razmerje 40 : 20 : 40).

Ročice samodejnega menjalnika ni več, s stikali so pridobili več prostora na osrednjem grebenu. | Foto: Gašper Pirman Ročice samodejnega menjalnika ni več, s stikali so pridobili več prostora na osrednjem grebenu. Foto: Gašper Pirman

Peugeot 308 | Foto: Žiga Intihar Foto: Žiga Intihar

Peugeot 308 | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte