SiolNET. Avtomoto Novice
0,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prvi sadovi sodelovanja: Volkswagen in Ford s prvim skupnim modelom

0,70

termometer

Skupina Volkswagen je s Fordom podpisala začetno pogodbo o skupnem razvoju prihodnje generacije pickupa amaroka. Nova generacija poltovornjaka bo slonela na enaki arhitekturi kot Fordov ranger, s tem pa bo Volkswagen aktivno znižal stroške razvoja novega modela.

Ford in Volkswagen

Na vidiku še drugi skupni projekti

Kot je potrdil Thomas Sedran, vodja oddelka za lahka gospodarska vozila pri Volkswagnu, bi lahko v prihodnje videli še nekaj skupnih projektov omenjenih proizvajalcev. Ti zagotovo ne bodo omejeni le na skupni razvoj modelov, temveč bi se lahko razširili na razvoj tehnologije za avtonomna vozila in razvoj namenskih platform za električno mobilnost.

"Trenutno potekajo konstruktivni pogovori glede odkupa deleža v podjetju Argo, diviziji Forda za razvoj avtonomne vožnje. Skupno podjetje za mobilnost kot storitev je prav tako mogoče," je dejal Sedran in dodal, da bodo pogovore končali v prihodnjih mesecih.

Volkswagen ford Avtomoto Uradno: Volkswagen in Ford skupaj v razvoj novih modelov in tehnologij Ford tourneo courier in peugeot rifter Avtomoto Družinski dvoboj: Fordov ali francoski enoprostorec?

Visoki stroški silijo proizvajalce k skupnemu razvoju

Ford je zagonsko podjetje Argo AI kupil leta 2017 in začel aktiven razvoj avtonomne tehnologije. Zaradi hitro naraščajočih in vse višjih stroškov so se proizvajalci pri razvoju te tehnologije primorani združevati ali pa iskati zavezništva z drugimi investitorji. Prejšnji mesec so se pojavile govorice, da namerava Volkswagen v Argo vložiti 600 milijonov dolarjev (535 milijonov evrov) in prepoloviti lastniške stroške skupaj s Fordom. Kasneje naj bi Volkswagen v podjetje vložil še 1,1 milijarde dolarjev (980 milijonov evrov) za operativne dejavnosti.

Volkswagen in Ford sta napoved o sodelovanju potrdila januarja. Oba proizvajalca sta velikana v svetu lahkih gospodarskih vozil, saj sta v lanskem letu skupaj prodala 1,2 milijona lahkih gospodarskih vozil. Ker naj bi povpraševanje po poltovornjakih v prihodnjih letih močno naraslo, bi to sodelovanje lahko postalo eno največjih v avtomobilski industriji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin