Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 11. 2022,
16.01

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

2

Natisni članek

Ford Tourneo Connect Volkswagen caddy Ford

Torek, 8. 11. 2022, 16.01

1 leto, 5 mesecev

Slovenska premiera: ford tourneo connect

Prvi kilometri: to je prvi skupni projekt Volkswagna in Forda #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

2

Ford tourneo connect | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Ford želi nadgraditi svoj prodajni uspeh tudi v manjšem segmentu družinskih kombijev, kjer do zdaj niso dosegali uspešnosti večje modelne družine custom. Na naše ceste je tako zapeljal tourneo connect, prvi model sodelovanja z Volkswagnom, ki stopa na slovenski trg ravno ob pravem času, ko so se nekateri največji konkurenti poslovili. Z všečno zunanjo podobo predstavlja alternativo izumirajočim enoprostorcem, stavi na svojo prilagodljivost in široko uporabnost. Tako kot smo že vajeni, tudi tokrat Ford na naš trg prihaja z zelo dobro opremljeno vstopno različico z začetno ceno 31 tisočakov (s popustom 29 tisoč evrov), v prihodnjem letu pa bo našel vsaj sto kupcev.

Pri slovenskem uvozniku Summit Motor niso prav nič skrivali tega, da gre za produkt Volkswagna in Forda. Tourneo connect je spredaj vizualno dovolj samosvoj in drugačen, da je podobnost težko opaziti, več podobnosti pa je znotraj in seveda pri motorjih. Ob tem so priznali, da s preteklimi generacijami tournea connect prodajno niso bili najuspešnejši, zato so se v upanju na boljše prodajne številke povezali z Volkswagnom. S tem so dobili osnovo najbolje prodajanega družinskega kombija v segmentu, obenem pa zaradi manjših prodajnih številk v segmentu s tem zmanjšujejo proizvodne in razvojne stroške ter obenem lažje širijo svojo modelno paleto.

Pridobil je pomembne centimetre

Tourneo connect je na ceste prvič zapeljal leta 2002. Takrat si je platformo delil z vozniško odličnim focusom, a njegova oblika je bila podrejena uporabnosti in manj privabljanju pogledov. Zdaj je ta družinski multipraktik vstopil v svojo tretjo generacijo, sloni na Volkswagnovi platformi MQV in gre za prvi model sodelovanja med znamkama. Zaradi prihoda nove arhitekture so imeli pri Fordu pri sami zasnovi vozila bolj ali manj zvezane roke, tudi glede zunanjih dimenzij. Novi tourneo connect je v primerjavi s predhodnikom zrasel za 7,5 centimetra oziroma skoraj tri centimetre pri podaljšani različici L2. Prav tako je pridobil pomembnih devet centimetrov pri medosju krajše različice, zato ima kar 21 centimetrov več prostora za kolena v drugi vrsti.

Če glede zunanjega videza tourneu connect vsaj spredaj ne moremo očitati podobnosti s caddyjem, je drugače drugje. Verjamemo, da Fordovi oblikovalci niso mogli poskrbeti za revolucijo, a bok in zadek sta praktično enaka kot pri nemškem bratu.

Maska hladilnika in žarometi so povsem drugačni kot pri caddyju. | Foto: Gašper Pirman Maska hladilnika in žarometi so povsem drugačni kot pri caddyju. Foto: Gašper Pirman

Na voljo sta dve dolžinski različici L1 in L2. Pri nas bo največje povpraševanje po krajši izvedenki. | Foto: Gašper Pirman Na voljo sta dve dolžinski različici L1 in L2. Pri nas bo največje povpraševanje po krajši izvedenki. Foto: Gašper Pirman

Razlikovati se želi po boljši serijski opremi

Ker je na naših cestah vse manj družinskih enoprostorcev, se vse več kupcev odloča za družinske kombije, ki zaradi svoje prilagodljivosti ponujajo več svobode. Po besedah uvoznika je največ povpraševanja ravno ravno med kupci, ki bodo izkoristili uporabnost modela v poslovne namene (odstranljivi sedeži in posledično velik prtljažni prostor) in čez dan avtomobil uporabljali v družinske namene.

Posledično so tako zasnovali paketno ponudbo, saj se bo povsem osnovni paket trend ponudbi priključil poleti prihodnje leto. Z njim pa merijo predvsem na flotne in poslovne kupce. Družine in samostojni podjetniki bodo pogledovali k za zdaj vstopnemu paketu titanium. Ta ponuja že dovolj serijske opreme (odstranljivi sedeži druge in tretje vrste, vzvratna kamera, avtomatska klimatska naprava, ogrevanje sprednjih sedežev ...), tako da bo povpraševanje po njem največje. Nekoliko zahtevnejšim kupcem bosta na voljo še dva paketa, active in sport. Paket sport namreč prinaša nekaj karoserijskih črnih dodatkov, 17-palčna platišča in črne črte na pokrovu motorja. Acitve ima dodane plastične zaščite na blatnikih, zaščito odbijača in drugačna 17-palčna platišča, a zaradi tega ni nič bolj oddaljen od tal.

Prvič na voljo tudi štirikolesni pogon

Armaturna plošča z merilniki in postavitvijo osrednjega zaslona je enaka kot pri caddyju, toda pri Fordu so v osnovni paket opreme vgradili 8,25-palčni zaslon na dotik, pri bolje opremljenih paketih pa bo na voljo desetpalčni zaslon. Na seznamu opcijske opreme so tudi 10,25-palčni digitalni merilniki. Prtljažni prostor ponuja 2,6 kubičnega metra prostornine oziroma 3,1 kubičnega metra, če govorimo o podaljšani izvedenki. Prav tako se lahko v ravno dno položi sovoznikov sedež (serijska oprema) za prevoz do tri metre dolgih predmetov.

Pričakovano je veliko novosti tudi pri motorni paleti. Za zdaj sicer niso na voljo vse kombinacije, saj bo samodejni menjalnik pri 1,5-litrskem bencinskem motorju s 84 kilovati na voljo prihodnje leto. Tudi paketa active in sport bosta pri kratki različici L1 na voljo v prihodnjih tednih. Poleg bencinskega motorja je na voljo še dvolitrski dizelski motor z 90 kilovati. Pri tem je mogoča tudi izbira samodejnega menjalnika in štirikolesnega pogona.

Digitalni merilniki so na voljo za doplačilo oziroma serijsko pri paketu sport. | Foto: Gašper Pirman Digitalni merilniki so na voljo za doplačilo oziroma serijsko pri paketu sport. Foto: Gašper Pirman

Drsnik za nastavljanje glasnosti in temperature | Foto: Gašper Pirman Drsnik za nastavljanje glasnosti in temperature Foto: Gašper Pirman

Tourneo connect je na voljo tudi s sedmimi sedeži, ki jih tako kot sedeže druge vrste lahko odstranimo iz avta. | Foto: Gašper Pirman Tourneo connect je na voljo tudi s sedmimi sedeži, ki jih tako kot sedeže druge vrste lahko odstranimo iz avta. Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte