Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
15. 5. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

3

Natisni članek

Volkswagen električni avtomobili

Sreda, 15. 5. 2019, 4.00

4 leta, 11 mesecev

Avtomobilski trgovci ob razvoju mobilnosti iščejo nove posle

Ste presenečeni, koliko Slovencev ga je rezerviralo?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

3

Porsche Slovenija | Porsche Slovenija je največji trgovec v Sloveniji, ki se je bil primoran prilagoditi tudi novim trendom in (podobno odločno kot Volkswagnov koncern v Wolfsburgu) stopiti na prodajno pot električnih avtomobilov. Za slovenske razmere so njihove napovedi zelo optimistične. | Foto Gašper Pirman

Porsche Slovenija je največji trgovec v Sloveniji, ki se je bil primoran prilagoditi tudi novim trendom in (podobno odločno kot Volkswagnov koncern v Wolfsburgu) stopiti na prodajno pot električnih avtomobilov. Za slovenske razmere so njihove napovedi zelo optimistične.

Foto: Gašper Pirman

Volkswagen je v Evropi prejel 15 tisoč rezervacij za električni avtomobil ID.3, od tega več kot sto iz Slovenije. Vodstvo znamke, ki skupaj z Renaultom obvladuje slovenski avtomobilski trg, ostaja pri ambicioznih napovedih – že prihodnje leto nameravajo prodati tisoč električnih vozil.

Avtomoto Revolucija Volkswagna: lahko prepriča skeptične Slovence? #video

Volkswagen je prejšnji teden v Berlinu začel z zbiranjem rezervacij svojega prvega namenskega električnega avtomobila. Volkswagen je vodilna znamka v Evropi, celoten koncern pa eden največjih proizvajalcev avtomobilov na svetu. Imajo finančna sredstva za razvoj tehnologije, tovarn, proizvodnje baterij, pa tudi za postopke povezanih z reciklažo, nižanjem ogljičnega izpusta vozil in podobno.

Kot vodilna znamka bodo pod drobnogledom prodajnih rezultatov

V elektromobilnost so štiri leta po dizelski aferi vstopili zelo resno in zato so zdaj njihovi prvi dosežki pod drobnogledom. Koncern bo do leta 2023 vložil 30 milijard evrov in v desetih letih nameravajo prodati 22 milijonov električnih vozil. Samo osrednja znamka Volkswagen jih namerava do leta 2030 prodati deset milijonov. Take številke so za zdaj teoretična napoved, saj imajo Nemci za zdaj le koncepte in ne serijskih avtomobilov. Prvi prodajni rezultati (in gibanje rezervacij) pa bodo kazalec kako smotrni ti načrti dejansko so.

Enake cilje zdaj Volkswagen kot vodilna avtomobilska znamka povzema tudi v Sloveniji. Družba Porsche Slovenija je največji trgovec z avtomobili v državi (predlani več kot pol milijarde evrov prometa, 11 milijonov evrov dobička) in njihove usmeritve so jasen pokazatelj tudi za prihodnje trende na sicer dokaj majhnem avtomobilskem trgu. V treh letih bo podjetje v polnilno infrastrukturo vložilo milijon evrov.

Volkswagen je v Evropi do zdaj prejel 15 tisoč rezervacij za avtomobil ID.3. Največ jih je prišlo z Norveške, Nizozemske, Velike Britanije in Švedske. Iz Slovenije so prejeli dobrih sto rezervacij, ki sicer niso obvezujoče. | Foto: Volkswagen Volkswagen je v Evropi do zdaj prejel 15 tisoč rezervacij za avtomobil ID.3. Največ jih je prišlo z Norveške, Nizozemske, Velike Britanije in Švedske. Iz Slovenije so prejeli dobrih sto rezervacij, ki sicer niso obvezujoče. Foto: Volkswagen

izpušni sistem dizel
Avtomoto Umazani dizel in umazana elektrika: kdo koga vleče za nos?

Volkswagnov električni ID.3 rezerviralo več kot sto Slovencev

Prvi namenski električni avtomobil z nove platforme MEB (do zdaj s platforme MQB) je pomemben test za znamko pred očmi evropskih kupcev. Ko je Tesla predstavila model 3, je v prvih 24 urah prejela več kot 100 tisoč rezervacij.

Volkswagen jih je v 24 urah prejel 10 tisoč, do danes pa 15 tisoč. V Sloveniji jih je bilo več kot 100 (natančno včeraj 108). Poudarimo, da je mogoče z eno kreditno kartico rezervirati le en avtomobil.

Rezervacije so bile sicer tako pri Tesli kot tudi Volkswagnu neobvezujoče in še ne pomenijo dejanskih naročil avtomobila. Volkswagen ga dejansko še skriva in ga bo predstavil jeseni na avtomobilskem salonu v Frankfurtu. Takrat bodo tudi znane natančnejše cene za avtomobil v Sloveniji.

Avtomoto Direktor Volkswagna v Sloveniji presenetil z drzno napovedjo

Volkswagen v Sloveniji prihodnje leto ne načrtuje več prodaje e-golfa. | Foto: PRIMA Volkswagen v Sloveniji prihodnje leto ne načrtuje več prodaje e-golfa. Foto: PRIMA V enem letu na slovenske ceste tisoč električnih volkswagnov?

Direktor znamke Marko Škriba je spomladi v intervjuju za Siol.net povedal, da želi prihodnje leto prodati 500 avtomobilov ID.3, ob tem pa še skupaj 400 prenovljenih e-upov in novih električnih crossoverjev (delovno ime ID crozz). Tudi včeraj je Škriba ponovil te številke, ki so iz vidika velikosti slovenskega trga elektromobilnosti, zelo visoke.

Lani je v Sloveniji posamezna znamka prvič prodala več kot 100 električnih vozil (skupaj po podatkih Volkswagna 555) in njihov delež v celotni slovenski avtomobilski floti znaša le 0,1 odstotka.

Če bo samo Volkswagen res (dobil in) prodal 900 električnih vozil, bo to delež alternativnih vozil občutno povečalo. Letos bodo vsi trgovci v Sloveniji skupno prodali okrog 800, čez dve leti tri tisoč, leta 2025 osem tisoč in leta 2030 že 18 tisoč električnih vozil letno.

Volkswagnovi načrti prodaje električnih avtomobilov v Sloveniji:

 

2018

2019

2020

e-up

4

5

200

e-golf

100

100

/

ID.3

/

/

500

ID crozz SUV

/

/

200

   Marko Škriba, direktor znamke Volkswagen v Sloveniji, še vedno vztraja pri svoji napovedi. Prihodnje leto na slovenske ceste prihaja okrog 500 vozil ID.3, skupno pa okrog 900 električnih volkswagnov. | Foto: Gregor Pavšič Marko Škriba, direktor znamke Volkswagen v Sloveniji, še vedno vztraja pri svoji napovedi. Prihodnje leto na slovenske ceste prihaja okrog 500 vozil ID.3, skupno pa okrog 900 električnih volkswagnov. Foto: Gregor Pavšič

Danilo Ferjančič, direktor Porsche Slovenija. | Foto: Danilo Ferjančič, direktor Porsche Slovenija. Električni avtomobil bo spremenil poslovanje avtomobilskih trgovcev

Avtomobili seveda niso edini onesnaževalec ozračja. Avtomobili v Evropski uniji povzročijo 24 odstotkov izpustov CO2, v Sloveniji 27 odstotkov, na svetu pa 20 odstotkov. Največji vir izpustov CO2 je energetika z 32 odstotki, omenimo še desetodstotni delež z naslova gospodinjstev.

"Vseeno pa se moramo skrbi za okolje prilagoditi tudi mi. To velja tako za ponudbo električnih avtomobilov kot tudi za modele našega poslovanja. Električni avtomobil pomeni za nas manjše prihodke. Manj je servisov, manj je možnosti okvar in celoten avtomobil je bistveno manj kompleksen. Odločili smo se, da celotno našo mrežo usposobimo tudi za elektromobilnost in da bo raven naših uslug tudi na tem področju enaka kot do zdaj," je povedal Danilo Ferjančič, direktor Porsche Slovenija.

Ena izmed teh storitev predstavlja blagovna znamka Moon. To je produkt Porschejevega holdinga iz Salzburga, ki je Slovenijo izbral za enega štirih pilotnih trgov v Evropi.

Pod to znamko bodo tržili celoto podpornih storitev za lastnike električnih avtomobilov. To so domače ali pol-javne polnilne postaje, hranilniki energije, solarne celice, dinamični nadzor polnjenja in podobno. Domača 11-kilovatna polnilna postaja bo skupaj z inštalacijo stala okrog 800 evrov.

Te polnilnice ne bodo namenjene le Volkswagnovim vozilom, temveč bo na njih mogoče polniti tudi vozila drugih znamk. Gre torej za prodajo infrastrukture posameznikom in podjetjem.

Po oceni Škribe in Ferjančiča bomo v prihodnje baterijo v 40 odstotkih polnili doma in v službi, preostali del pa ob avtocestah in na močnejših 'potovalnih' polnilnicah. Zanimivo, da v tej razdelitvi nista omenila trgovskih (diskontnih) centrov, ki vsaj v tujini (delno tudi že v Sloveniji) v polnilno infrastrukturo že pospešeno vlagajo in lahko v nekaj letih postanejo tudi konkurenca klasičnim avtomobilskim trgovcem.
Ne spreglejte