Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
8. 12. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

Natisni članek

električni avtomobili

Sobota, 8. 12. 2018, 4.00

5 let, 4 mesece

Priznanje za Slovenijo: Vstop na priznan avtomobilski koledar

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79
Eko reli električni avtomobili | Na tako imenovanih 'eko' relijih tekmovalci na določenih odsekih lovijo predpisano povprečno hitrost. Razlike med najboljšimi se merijo v desetinkah sekunde. | Foto Miloš Ferfolja

Na tako imenovanih 'eko' relijih tekmovalci na določenih odsekih lovijo predpisano povprečno hitrost. Razlike med najboljšimi se merijo v desetinkah sekunde.

Foto: Miloš Ferfolja

Slovenija se lahko kljub majhnosti zapiše na zemljevid evropske elektromobilnosti. Eden teh korakov so tudi športni dogodki z električnimi avtomobili, mednarodna avtomobilska zveza FIA je v svoj koledar vključila Novo Gorico.

motor TSI
Avtomoto Zaton avtomobilske klasike: zakaj še nismo pripravljeni?

Avtomobilska industrija napoveduje velika vlaganja v elektromobilnost (zgolj Volkswagen osem milijard evrov) in električni avtomobili počasi prodirajo tudi na slovenski avtomobilski trg. Slovenija se bo prihodnje leto zapisala tudi na zemljevid držav, kjer so začeli električne avtomobile uporabljati tudi v tekmovalne namene s posebnimi športnimi predpisi. Tam gre za lovljenje idealne povprečne hitrosti na predpisanih odsekih, razlike med najboljšimi pa se merijo v desetinkah sekunde.

Eko reli 2019 | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič FIA v svoj "eko" koledar vključila Novo Gorico

Tako imenovane Eko relije so si zamislili, da bi z njimi promovirali alternativne pogonske vire. Prvi prvi generaciji novodobnih električnih avtomobilov je bil pravi izziv že doseg, saj so ti avtomobili zmogli brez polnjenja voziti le kakih sto kilometrov. Danes so dosegi že dvakrat do štirikrat daljši, zato je v ospredju že tekmovalnost.

FIA je v koledar svetovnega prvenstva vključila 13 prireditev, ki so večinoma izpeljane v Evropi (po ena tudi v Kanadi in na Islandiji). Prvič bo tako prireditev gostila tudi Slovenija, in sicer septembra v Novi Gorici.

nissan leaf Mangart
Avtomoto Z morja na vrh Slovenije: "Zašvicali" in ugasnili klimo

V Novi Gorici so lani združili klasični avtomobilski reli z 'eko' relijem. | Foto: Gregor Pavšič V Novi Gorici so lani združili klasični avtomobilski reli z 'eko' relijem. Foto: Gregor Pavšič

Slovenija z veliko znanja, elektromobilnost priložnost tudi za turizem

Slovenija ima na področju elektromobilnosti veliko vrhunskih domačih podjetij, med katerimi najdemo tako velike in uveljavljene koncerne (Hidria, Kolektor …) kot tudi manj znana podjetja (Elaphe, Metron ...).

Novogoriško prireditev podpira nemški Mahle, ki je pred leti kupil šempetrsko družbo Letrika (ta je izdelovala motor za model renault twizy) in s tem omogočil širjenje proizvodnje ter zaposlovanja na tem področju. Po zgledu nekaterih organizatorjev v tujini so tudi v Novi Gorici združili eko in klasični avtomobilski reli. Med obema nima smisla iskati vzporednic, saj gre predvsem za združevanje dveh avtomobilskih svetov. Tudi prihodnost avtomobilov pa ima s ščepcem tekmovalnosti dodatno draž.

Prav tako pa taka prireditev povezuje tudi turizem posamezne dežele. Letošnji novogoriški eko reli je med drugim obiskal goriška Brda (vilo Vipovže …), pa nato Postojnsko jamo, grad na Štanjelu in podobno. Turistične destinacije postajajo iz vidika polnilne infrastrukture tudi pomembna prelomnica stanja elektromobilnosti posamezne države.

formula študent Emzrad
Avtomoto Ko pomisliš, da je vse to plod znanja iz Slovenije #video

Postanek udeležencev pred vilo Vipovže v Brdih. | Foto: Gregor Pavšič Postanek udeležencev pred vilo Vipovže v Brdih. Foto: Gregor Pavšič

Eko reli 2019 | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte