SiolNET. Avtomoto Novice
0,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Proizvodnja avtomobilov v Kragujevcu

Priložnost za Srbe: 190 milijonski posel za nove avtomobile

0,75

termometer

Fiat Kragujevac | Fiat v Kragujevcu izdeluje fiata 500L. | Foto: Reuters
Fiat v Kragujevcu izdeluje fiata 500L. Foto: Reuters

Stellantis bo v nekdanji Zastavini tovarni v Kragujevcu izdeloval električne avtomobile. V nadgradnjo proizvodnje bodo vložili 190 milijonov evrov.

V Kragujevcu so nekoč izdelovali Zastavine avtomobile, v zadnjih letih pa so v Srbiji nastajali le še fiati 500 L. Ker pa je imel ta avtomobil slabo prodajo, položaj pa so še dodatno zaostrile najrazličnejše krize v evropski avtomobilski industriji, je bil tudi ekonomski položaj tovarne vse bolj nezavidljiv.

Fiat Kragujevac | Foto: Reuters Foto: Reuters Odsluženi model 500 L bo zamenjal vsaj en električni avtomobil

Svetlo luč za srbsko avtomobilsko prihodnost daje nov dogovor, ki sta ga pred dnevi podpisala srbski predsednik Vučić in predsednik koncerna Stellantis Carlos Tavares. Dogovor je vreden 190 milijonov evrov in predvideva pripravo proizvodnih linij za električna vozila. Srbija ima v tovarni 33-odstotni lastniški delež.

Namesto fiata 500 L bodo v Kragujevcu izdelovali nov električni avtomobil, ki ga bodo predstavili in začeli izdelovati leta 2024. Pozneje bodo morda temu priključili še dodatni električni model.

Fiat namerava med leti 2025 in 2030 začeti prodajati le še električne avtomobile. Podobno velja za celoten koncern Stellantis. Za nova vozila bodo izdelali štiri namenske električne platforme, ki jih bodo nato delili med vsemi svojimi znamkami.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin