Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
23. 8. 2016,
10.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

Natisni članek

Mercedes-Benz Prevent Group

Torek, 23. 8. 2016, 10.53

6 let, 7 mesecev

Prevent Group tudi v 40-milijonski tožbi z Mercedesom?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

Prevent Group prek svojih sestrskih podjetij nima le pravnih sporov z Volkswagnom, temveč tudi s koncernom Daimler. Ker so z njihovimi dobavitelji pred tremi leti prekinili pogodbo o dobavi sedežnih prevlek, zahtevajo 40 milijonov evrov odškodnine.


Preventov spor po volkswagen golfu ustavil še proizvodnjo passata
Zaradi spora s Preventom je Volkswagen ustavil proizvodnjo golfa


Kljub podobnim zahtevam po odškodnini, s katerimi se v sporu s Prevent Groupom ukvarjajo pri Volkswagnu, proizvodnja novih mercedes-benzov ni ogrožena. | Foto: Reuters Kljub podobnim zahtevam po odškodnini, s katerimi se v sporu s Prevent Groupom ukvarjajo pri Volkswagnu, proizvodnja novih mercedes-benzov ni ogrožena. Foto: Reuters

Prevent Group že zamrznil proizvodnjo Volkswagna

Evropsko avtomobilsko industrijo je v zadnjih dneh pretresel spor Volkswagna z dvema dobaviteljema (deli menjalnika, sedežne prevleke), ki sta bila oba del poslovne skupine Prevent Group. Nekdanje slovensko podjetje, ki ima zdaj novo ime in novega lastnika, bosanskega poslovneža Nijaza Hastorja, ima danes sedež v Bosni in Hercegovini. Oba dobavitelja, ES Automobilguss in Car Trim, od Volkswagna zahtevata povračilo za nenadno prekinitev pogodbe v višini 58 milijonov evrov. Ker sta zaradi spora Volkswagnu nehala dobavljati sestavne dele, je moral največji avtomobilski proizvajalec v Evropi ustaviti proizvodnjo svojih paradnih konjev, golfa in passata.

Daimler avtomobile kljub sporu nemoteno izdeluje

Pravnih težav s Prevent Groupom pa nima le Volkswagen, temveč tudi koncern Daimler. Ta je medsebojno pogodbo o dobavi sedežnih prevlek prekinil leta 2013, Prevent Group pa zahteva 40 milijonov evrov odškodnine. Kot so povedali predstavniki Daimlerja, v njihovem sporu ne nastopajo isti dobavitelji kot pri sporu Prevent Groupa z Volkswagnom. Daimlerjev spor tudi ne vpliva na proizvodnjo mercedes-benzov in preostalih vozil koncerna.

Ne spreglejte