Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 8. 2016,
12.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

Volkswagen

Petek, 19. 8. 2016, 12.05

6 let, 6 mesecev

V Wolfsburgu prihodnji teden pet dni ne bodo izdelovali golfa

Zaradi spora s Preventom je Volkswagen ustavil proizvodnjo golfa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Največji svetovni proizvajalec vozil Volkswagen bo moral zaradi pravnega spora z dvema dobaviteljema, oba sta del skupine Prevent Group, ustaviti ali vsaj delno zmanjšati proizvodnjo svojega najbolje prodajanega modela golfa.

V tovarni v Wolfsburgu, kjer je zaposlenih 60 tisoč ljudi, bodo prihodnji teden za pet dni ustavili proizvodnjo golfa. Skrajšani delovni čas bo dobilo 10 tisoč zaposlenih. | Foto: V tovarni v Wolfsburgu, kjer je zaposlenih 60 tisoč ljudi, bodo prihodnji teden za pet dni ustavili proizvodnjo golfa. Skrajšani delovni čas bo dobilo 10 tisoč zaposlenih.

Slovencem je ime lastnika dobaviteljev zelo dobro znano Volkswagen kot največji avtomobilski proizvajalec v Evropi, ki ima kot koncern 12 različnih znamk, se je tako znašel v neprijetni zagati. Večina proizvajalcev sestavnih delov namreč nima na zalogi večjega obsega. | Foto: Reuters Volkswagen kot največji avtomobilski proizvajalec v Evropi, ki ima kot koncern 12 različnih znamk, se je tako znašel v neprijetni zagati. Večina proizvajalcev sestavnih delov namreč nima na zalogi večjega obsega. Foto: Reuters

Nemški Volkswagen se je znašel v pravnem sporu z dobavitelji, ki že neposredno vplivajo na proizvodnjo. Tako sta Volkswagnu svoje dele prenehala dobavljati družbi ES Automobilguss in Car Trim (železni sestavni deli menjalnika, prevleke za sedeže), ki sta obe del podjetja Prevent DEV iz Wolfsburga oziroma skupine Prevent Group.

V Wolfsburgu pet dni ne bodo izdelovali golfov

Po pisanju nemških medijev gre za spore na področju plačil in predlaganih nižjih cen Volkswagen v Wolfsburgu zaposluje 60 tisoč ljudi. Skrajšani delovnik jih bo dobila šestina, | Foto: Reuters Volkswagen v Wolfsburgu zaposluje 60 tisoč ljudi. Skrajšani delovnik jih bo dobila šestina, Foto: Reuters oziroma stroškov, česar dobavitelji nočejo sprejeti.

"Volkswagen je prekinil pogodbo in za to dejanje ni nudil nobene kompenzacije. Zato smo se odločili za konec dobave," sporočata obe omenjeni družbi.

Na drugi strani bo Volkswagen uporabil vsa pravna sredstva, da bi prišel do svojih komponent. Nemški mediji izpostavljajo tudi možnost policijskega spremstva za Volkswagnove tovornjake, ki bi se po dele odpravili neposredno k dobaviteljem.S tako prošnjo so se pri Volkswagnu že obrnili na sodišče, ki pa bo zahtevi odločalo šele čez nekaj dni.

Volkswagen je tovarno passatov v Emdnu zaprl do 24. avgusta, kjer bo tako prisilno počivalo osem od devet tisoč zaposlenih. V tem času bi v tej tovarni izdelali 6.250 avtomobilov, so povedali pri Volkswagnu. V tovarni v Wolfsburgu, kjer je zaposlenih 60 tisoč ljudi, bodo prihodnji teden za pet dni ustavili proizvodnjo golfa. Skrajšani delovni čas bo dobilo 10 tisoč zaposlenih.

Volkswagna so težave pri proizvodnji doletele tudi v tovarnah menjalnikov v Kasselu in Zwickauju.

Der Spiegel: Kako sta lahko dva dobavitelja ustavila Volkswagen?

"Naš konzorcij je v pravnem sporu z Volkswagnom. Spoštujemo pravilo zaupnosti," pravijo pri Prevent Groupu, kjer torej položaja podrobneje za zdaj ne komentirajo.

Po pisanju nemškega Der Spiegla bo sodišče v enem izmed sporov med Volkswagnom in Preventovimi dobavitelji presojalo šele konec meseca. Tako veliko časa Volkswagen nima, ugotavljajo Nemci. Der Spiegel se istočasno sprašuje, kako sta lahko dva dobavitelja ustavila proizvodnjo drugega največjega proizvajalca na svetu.

Volkswagen je letos v prvi polovici leta v Evropi prodal 261 tisoč golfov.

Volkswagen kot največji avtomobilski proizvajalec v Evropi, ki ima kot koncern 12 različnih znamk, se je tako znašel v neprijetni zagati. Večina proizvajalcev sestavnih delov namreč nima na zalogi večjega obsega.

Volkswagen je lani v Evropi sicer prodal 1,7 milijona svojih vozil in imel 12,5-odstotni tržni delež. V prvi polovici leta so v Evropi prodali 261 tisoč golfov.

Volkswagen je v prvi polovici leta v Evropi prodal 261 tisoč golfov, ki je najbolje prodajani model v Evropi. | Foto: Reuters Volkswagen je v prvi polovici leta v Evropi prodal 261 tisoč golfov, ki je najbolje prodajani model v Evropi. Foto: Reuters

Tedenski izpad proizvodnje lahko stane 40 milijonov evrov

Volkswagen je sicer sredi programa nižanja stroškov, ki so ga sprejeli po lanski aferi Dieselgate. Po tem programu želi znamka Volkswagen, ki ima že dalj časa težave z dobičkonosnostjo, stroške zmanjšati za milijardo evrov letno. Znaten delež tega bodo nosili tudi dobavitelji. Po oceni analitikov lahko tovarno enotedenski izpad proizvodnje stane 40 milijonov evrov.

Prevent Group ima danes korenine v Bosni in Hercegovini

Družba Prevent Group je naslednica podjetja Prevent Global iz Slovenj Gradca, ki je Slovencem dobro znana. Nekoč ga je vodil razvpiti podjetnik Janko Zakeršnik, danes pa ima skupina Prevent Group svoj sedež v Bosni in Hercegovini. Za Zakeršnikom je Prevent pod novim imenom prevzel bosanski poslovnež Nijaz Hastor.

Hastor je imel pred leti ključno vlogo pri propadu slovenjgraškega Prevent Globala, zaradi česar se je eden najbogatejših bosanskih državljanov znašel tudi pod drobnogledom slovenskih kriminalistov. Njegovo ime se pojavlja tudi v povezavi s prodajo Cimosa, saj naj bi bil eden izmed potencialnih kupcev.

Kdo je Nijaz Hastor?

Hastor je eden od ključnih akterjev zgodbe o Preventu Globalu, nekoč uspešni skupini, ki se je potopila zaradi gospodarske krize in sporov med lastniki. Od začetka stoletja je lastniško obvladoval Prevent Dev, prek katerega je nadziral nabavo slovenjegraške skupine. Medtem ko je Prevent Dev s sedežem v Wolfsburgu leta 2014 ustvaril skoraj 454 milijonov evrov prihodkov, je Prevent Global že šest let v stečaju.

Ta Hastorjevega poslovnega imperija, ki ima okoli 12.000 zaposlenih v avtomobilski, tekstilni, konfekcijski in pohištveni industriji, ni pretirano zamajal, saj je poslovnež iz bosanskega Goražda že pred tem tudi s pomočjo Preventa Globala zgradil proizvodno mrežo v državah s cenejšo delovno silo. Leta 2014 je svojo pot v Sloveniji končalo še eno Hastorjevo podjetje – Prevent Halog iz Lenarta v Slovenskih goricah, ki je šlo po izgubi posla z Daimlerjem v likvidacijo, brez dela pa je ostalo 412 ljudi.

Hastor, ki je v zadnjih letih pomemben del poslov prepustil sinovoma, je poslovnež, ki v javnosti ne nastopa pogosto. Odgovornost za propad Preventa Globala je avgusta 2010 pripisal "samovoljnim potezam slovenskega lastnika (Janka Zakršnika), ki je z odločitvami odstopal od Preventa Skupine".(V.V.)
Ne spreglejte