Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
15. 1. 2024,
9.01

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

Natisni članek

E-mobilnost BMW

Ponedeljek, 15. 1. 2024, 9.01

2 meseca, 2 tedna

BMW

Presenetljiv rekorder pri BMW in zanimiva napoved finančnika

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56
BMW i4 M50 | Pri BMW so postregli s podatkom, da je bil lani prodajno najuspešnejši model z oznako M kar električni i4 M50. | Foto Gašper Pirman

Pri BMW so postregli s podatkom, da je bil lani prodajno najuspešnejši model z oznako M kar električni i4 M50.

Foto: Gašper Pirman

BMW je lani prvič prodal več kot 200 tisoč avtomobilov z oznako M, njihov prvi finančnik pa je glavni vir celotne globalne rasti podjetja pripisal novim električnim avtomobilom. Najuspešnejši avtomobil z oznako M je bil električni i4 M50. 

BMW i4
Avtomoto Cenejši kot bencin ali dizel? Izračun je zelo zanimiv.

BMW je v zadnjih mesecih nekajkrat pritegnil pozornost. Najprej so iz Nemčije preselili proizvodnjo svojih klasičnih bencinskih in dizelskih motorjev, nato so za svojo osrednjo tovarno v Münchnu napovedali še preobrazbo v proizvodnjo le še električnih avtomobilov.

Lani so pri športnem programu M dosegli rekordno prodajo, in sicer kar 202.530 avtomobilov. Prvič v zgodovini so presegli mejo 200 tisoč prodanih avtomobilov. Največ kupcev so našli v ZDA, Nemčiji in Veliki Britaniji.

Walter Mertl je prvi finančnik BMW in za Reuters je povedal, kje si BMW trenutno lahko pri svoji celotni floti še obeta rast prodaje. Po njegovih besedah pri avtomobilih s klasičnimi motorji večje rasti ni več mogoče pričakovati, zato pa lahko rast pospešijo še novi električni avtomobili. Obseg prodaje klasičnih BMW naj bi nekaj let stagniral in nato rahlo upadel, meni Mertl. Za lansko leto so pri BMW postregli s podatkom, da je bil prodajno najuspešnejši model z oznako M kar električni i4 M50.

BMW i4 M50
Avtomoto Ima to res smisel? Tako silovito z mesta pospeši BMW. #video

Sredi desetletja novi avtomobili s platforme "neue klasse"

BMW bo sredi desetletja začel izdelovati avtomobile na novi električni platformi "neue klasse". S te so napovedali kar šest modelov. Če je lani delež električnih avtomobilov pri BMW znašal šele 15 odstotkov, naj bi jih do leta 2026 dosegel 33. To so globalne številke, v Evropi bi bile lahko še višje. Po oceni Mertla bi okrog leta 2026 tudi raven dobička pri prodaji električnega dosegla raven bencinsko ali dizelsko gnanega avtomobila.

Bavarci nameravajo do leta 2030 prodati tri milijone avtomobilov letno.

Ne spreglejte