Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
11. 12. 2012,
7.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mercedes-Benz

Torek, 11. 12. 2012, 7.06

8 let

Prenovljeni mercedes-benz M zadnji v seriji "papamobilov"

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prevozno sredstvo za papeža, ki je vse od obiska Janeza Pavla II. na Poljskem dobilo neuradno ime "papamobil", so naredili že številni proizvajalci. Mercedes-Benz je papežu predal novega M-a.

Večji, nižji in bolj prostoren M

Najnovejši "papamobil", kakor se je pogovorno prijela oznaka za prevozno sredstvo papeža na uradnih potovanjih doma in v tujini, je v Rimu prišel iz rok Dietra Zetscheja, predsednika uprave Daimlerja. Vozilo je nastalo na osnovi prenovljenega mercedes-benza razreda M, ki je imel enako vlogo že pred tem. Vozilo je zdaj večje in bolj prostorno, zavoljo lažjega transporta je nekoliko bližje tlom. Izboljšali so tudi preglednost iz zadnjega dela, kjer se med vožnjo nahaja papež.

Tudi že hibridni in električni pogon

Mercedes-Benz je že lani napovedal hibridno različico svojega vozila za papeža Benedikta, ki so jo zdaj tudi predstavili. Ko se bo papež peljal mimo množice, se bo vozilo premikalo zgolj po zaslugi elektrike.

Ker pa mora biti vozilo tudi varno in zaščiteno pred morebitnimi napadi, je za hitrejši umik vgrajen tudi klasični motor. Vozilo tako lahko doseže hitrost 112 kilometrov na uro.

Pri Renaultu so letos papežu namenili tudi že prvo povsem električno vozilo. Naredili so ga na osnovi renaulta kangooja maxi, vendar pa je ta namenjen le za zasebno vožnjo po rezidenci Castel Gandolfo in ne za javne obiske.

Dvižni hidravlični del za papeža v zadnjem delu vozila

Ta del se s hidravličnim dvigalom dvigne, tako da se papež med vožnjo mimo ljudi nahaja v dvignjenem delu Mercedes-Benzovega predelanega terenca. Ta ima seveda neprebojna stekla, poleg voznika pa je v njem prostor še za varnostnega agenta. Voznik vedno prihaja iz države, ki jo papež obišče.

Okolju prijazno hibridno vozilo so pri Mercedes-Benzu okrepili s kevlarjem s stranicah in jekleno ploščo pod vozilom, ki so zaščita pred streli in podtaknjenimi bombami. Vozilo ima tudi vgrajen zračni filter, ki potnike varuje pred napadom s kemičnim ali biološkim orožjem. Zaradi oklepne zaščite ima vozilo maso pet ton.

Mercedes-Benz z vozilom za papeža že leta 1930

Mercedes-Benz sicer ni edini proizvajalec, ki je za voditelja rimskokatoliške cerkve izdelal vozilo. Toda ker je od prvega minilo že 80 let, so prav Nemci iz Stuttgarta po "papamobilih" najbolj znani. Prvega so izdelali že leta 1930 za papeža Piusa XI. To je bil nurburg 460 pullman.

1930: mercedes-benz nurburg 460 To je prvo vozilo, ki je bilo uradno namenjeno prevozu papeža. Z njim se je vozil papež Pij XI.

1960: mercedes-benz 300D landaualet Po 30 letih je papež dobil novo prevozno sredstvo. Serijskega 300D so pri Mercedes-Benzu podaljšali za 45 centimetrov. Spredaj je imel trdo, zadaj pa odmično platneno streho. Vozilo je dobilo klimatsko napravo in radijsko povezavo z voznikom.

1964: lincoln continental lehman-peterson Ko je papež obiskal New York, so mu pri Lincolnu izdelali podaljšano različico svoje limuzine. Sedež v zadnjem delu vozila je bilo mogoče dvigniti, da je množica papeža bolje videla.

1965: mercedes-benz 600 pullman Pri Laundauetu so predelali mercedes-benza 600. Dodali so mu veliko zložljivo streho, precej večja zadnja vrata in nekoliko več prostora nad njegovo glavo.

1966: mercedes-benz 300 SEL landaulet To je bila nadgradnja vozila iz prejšnjega leta. Papežev sedež so namestili na vodila, zaradi katerih se je lahko pomikal z ene do druge strani vozila. S tem so zadaj tudi omogočili dodatni sedež za spremljevalca.

1967: mercedes-benz 300 SEL To je bila prava limuzina, saj se je lahko z njim peljalo šest ljudi. Avtomobil je imel daljša vrata in višjo streho.

1979: FSC star Ko je Karol Wojtyla kot novi papež obiskal domačo Poljsko, je tja prišel z vozilom, ki so ga prvič poimenovali kot "papamobil". Naredili so ga v poljskem FSC-ju, kjer so bili bolj znani po proizvodnji gasilskih vozil. Papež se je vozil na odprti platformi, pri zasnovi vozila pa je sodeloval tudi sam.

1979: ford transit Za prvi papežev obisk Irske so pri Fordu naredili predelano različico svojega transita. Poleg velikih oken in visoke kabine je imel transit tudi dragoceno preprogo iz svile in teflona.

1980: mercedes-benz 230 G Mercedes-Benz je za papežev obisk Nemčije izdelal vozilo, ki je nato postalo izhodišče za vse naslednike. Osnova je bil mercedes-benz G 230. Vozilo je imelo zadaj visoko kabino s prozornimi stekli.

1981: peugeot 504 Peugeot je papežu Janezu Pavlu II ponudil predelano petstoštirico za obisk Lyona. Vozilo z visoko kabino v zadku peugeota je še vedno razstavljeno v Peugeotovem muzeju v Sochauxu.

1982: seat panda Ko je leta 1982 papež obiskal Španijo, so zanj vozilo naredili na osnovi seat pande. Ta ni imela strehe, z njo pa se je zapeljal tudi na štadion Camp Nou v Barceloni. To je najmanjši "papamobil" do zdaj.

1982: range rover Ko je bil leta 1981 na papeža storjen poizkus atentata, so pri Range Roverju izdelali prvi delno oklepni "papamobil". Zasnovo za papeža so si sposodili z mercedes-benza 230 G, ki so mu dodali neprebojna stekla. Vozilo so uporabili pri njegovem obisku Velike Britanije.

1982: leyland 24-ton Največji "papamobil" so leta 1982 izdelali pri podjetju Leyland Trucks. Namenjen je bil papeževemu obisku Škotske in drugim potovanjem po Veliki Britanij. Vozilo z maso 24 ton je imelo velik panoramski prostor na zadku tovornjaka. Z njim so naredili 11 tisoč kilometrov, ga nato predali muzeju v Leylandu, leta 2006 pa so ga za 70 tisoč ameriških dolarjev prodali na dražbi.

1984: GMC sierra Pri GMC-ju so papežu predelali sierro za obisk Kanade leta 1984.

1985: mercedes-benz 500 SEL W126 Mercedes-benz 500 SEL je bil prvo protioklepno vozilo za papeža. Streha se je odprla, stranska stekla so se spustila, papežev sedež pa se je med vožnjo skozi množico dvignil višje.

1997: mercedes-benz S500 LWB To je bil nadgrajeni Landuaetov mercedes, ki je imel elektrohidravlično dvižno streho, dva dodatna sedeža v zadnjem delu in sredinsko postavljen sedež za papeža. Tega je bilo mogoče dvigniti za 50 centimetrov.

2002: mercedes-benz ML 430 Mercedes-Benzov terenec predstavlja moderno zasnovo vozila za papeža. Stekla so neprebojna, notranjost pa klimatizirana.

2004: fiat campagnola Fiatovo vozilo je papež uporabljal med prevozi v Vatikanu in za obrede na trgu Sv. Petra.

2007: mercedes-benz G500 Fiatovo campagnolo je kmalu zamenjal Mercedes-Benzov "papamobil" na osnovi modela G 500, ki ga je bilo mogoče predelati iz povsem zaprtega oklepnega vozila v različico z odprto streho. To vozilo je kot prvo uporabljal samo aktualni papež Benedikt XVI.

2012: renault kangoo maxi EV Renault je letos papežu namenil električnega kangooja, ki ima 44-kilovatni električni motor za doseg 170 kilometrov. Papež je svoje prvo električno vozilo namenil uporabi na rezidenci v Castel Gandolfu.

Ne spreglejte