Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 4. 2015,
9.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Honda

Torek, 21. 4. 2015, 9.15

8 let

Prenovljeni honda civic boljši, v Sloveniji pa tudi 1.500 evrov dražji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V intenzivnem obdobju prenov modelov različnih znamk se je znašla tudi honda civic, ki je dobra znanka tudi na slovenskem trgu. Pri Hondi so prenovili obe karoserijski različici in njuno tehniko.

Zunanje spremembe: oba spredaj, zadaj le kombilimuzina

Civic, ki je za Hondo zgodovinsko izjemno pomemben model, so predstavili že leta 1972 in v dokaj kompleksni zgodovini je tule zdaj že deveta generacija. Globalna uspešnica je (po)znana po tem, da je evropskemu trgu posebej prilagojena z obliko karoserije – pri nas je na prodaj kot kombilimuzina in kot kombi –, medtem ko je na večini drugih trgov, vključno z ZDA, na prodaj kot limuzina s štirimi vrati.

Le redke prenove modela so brez vidnih popravkov na zunanjosti in civic ni izjema – spremenili so mu žarometa, ki sta dobila tudi dnevne luči LED, motorno masko in prednji odbijač, kombilimuzini pa so spremenili tudi zadnji odbijač in na zadek postavili nove luči v tehniki LED. Tourer je zadaj ostal nespremenjen.

Manj trušča in tresljajev, boljša aerodinamika

Medtem ko je motorna paleta ostala nespremenjena, so civicu zmanjšali trušč in tresljaje v notranjosti z uporabo boljših materialov, s katerimi so celo nekoliko prihranili pri masi. Nekaj malega so pridobili tudi na področju aerodinamike – z novim zadnjim spojlerjem ter z boljšim tesnilom motornega pokrova.

Za petvratno različico je po novem izboljšano krmiljenje

Le petvratni kombilimuzini so namenili nov sistem AHA (agile handling assist), ki je del stabilizacijskega sistema VSA in ki se zgane, ko zazna hitrejšo vožnjo skozi ovinke. Takrat s posegom v zavorni sistem umiri prečna nihanja vozila, zato vozilo lepše in lažje nadzorovano sledi ukazom z volana. V tej karoseriji je izboljšan še krmilni mehanizem, ki zdaj daje boljšo povratno informacijo.

S prenovo so vnesli nekaj zmede pri ponudbi osnovnih paketov opreme. Zdaj je prejšnji paket sport postal elegance, novi sport, ki je namenjen le kombilimuzini, pa ima v primerjavi s prejšnjim sportom deljivo klimatsko napravo, tipalo za dež, 17-palčna platišča, dodatno zatemnjene šipe v zadnjem delu, sistem honda connect in kamero za pomoč pri vzvratni vožnji. Paketi so tako še vedno štirje, z dodatnim paketom pri kombilimuzini. Je pa civic zdaj serijsko nekoliko bolje opremljen, saj ima po novem sistem za samodejno zaviranje pri mestnih hitrostih in bluetooth.

Informacijsko-zabavni sistem temelji na androidu

Še največja sprememba pa je pri civicu na področju infozabavnega sistema honda connect, ki je serijski od drugega paketa opreme. Sistem vsebuje avdio- in videopredvajalnik (vhodi USB in HDMI ter iPod), ima možnost preslikave pametnega telefona (mirror link), poleg bluetootha se zna povezati tudi prek omrežja wi-fi (na pametni telefon ali na javno omrežje wi-fi), ima številne možnosti prilagoditev in, ker sloni na sistemu android, zna pretočiti različne aplikacije s spleta.

Sistem ima dve različici in v dražji vsebuje še navigacijski sistem garmin, ki vsebuje vse države Evrope (z izjemo Rusije in Turčije) in ki ga je mogoče pet let posodabljati brezplačno. Navigacijski sistem zna prikazati tudi fotografije križišč ter omejitve hitrosti. Sistem honda connect vozni upravlja prek osrednjega, barvnega zaslona velikosti 7 palcev, ki je občutljiv za dotik.

Ne spreglejte