SiolNET. Avtomoto Novice
6,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Luka Koper in ladja Jolly Vanadio

Posebnost v Kopru: ta ladja v naše morje še ni zaplula #foto

6,88

termometer

tovorna ladja Luka Koper
Ladja Jolly Vanadio je dolga 240 metrov in široka 37,5 metra. Izdelali so jo pred šestimi leti. Foto: Kristijan Bračun

Luka Koper je prvič gostila zanimiv tip tovorne ladje, ki lahko istočasno prevaža kontejnerje in zadaj na krmi tudi drug tovor, kot so avtomobili, mehanizacija in podobno. V Kopru so nanjo naložili plinske turbine.

Luka Koper je pri nalaganju tovora na tako imenovano RORO ladjo sodelovala z družbo Comark, projekta logistika in transport.
Luka Koper je pri nalaganju tovora na tako imenovano RORO ladjo sodelovala z družbo Comark, projekta logistika in transport. Foto: Comark V koprsko Luko je prvič priplula ladja Jolly Vanadio italijanskega ladjarja Messina s sedežem in svojim terminalom v Genovi. Ta ladja še ni bila še nikoli tako visoko v Jadranu, rotacije njihovih ladij so namreč običajno med Evropo, Bližnjim vzhodom in Afriko.

Gre za tako imenovani tip ladje z oznako CON RO. To pomeni, da prevaža kontejnerje, istočasno pa lahko zadaj na krmi prek rampe naloži vozila, prikolice s tovorom in podobno.

Ladja je dolga 240 metrov in široka 37,5 metra. Izdelali so jo pred šestimi leti.

V Koper po mobilne plinske turbine

Razlog prihoda ladje v Koper je naklada mobilnih elektrarn, ki so bile namenjene za končnega kupca na Bližnjem vzhodu. Tako imenovana aeroderivativna plinska turbina je eno najbolj modularnih in zanesljivih mobilnih plinskih turbin na svetu.

Ta vrsta turbine sloni na letalskih reaktivnih motorjih, najpogosteje turboventilatorskih. To je rešitev za zagotavljanje stalnega napajanja napravam ali za ustvarjanje rezervne energije zaradi naravnih nesreč, zaustavitev obratov, nestabilnosti omrežja ali izoliranih lokacij.

Delo so opravil v manj kot 20 urah

Ta ladja lahko sprejme do tri tisoč kontejnerskih enot (TEU), nosilnost tovorne rampe pa je 350 ton. Ta prostor je dolg 50 metrov, širok 12,5 metra in visok sedem metrov. Karakteristike ladje, kot sta velikost in nosilnost rampe, višina krova omogoča tovor in sprejem težke in velike industrijske mehanizacije in opreme.

Taka vrsta tovora presega standarde v smislu dimenzij, mase in vrednosti. Turbine so na ladjo, ki je koprsko Luko zapustila v manj kot 20 urah, hitro naložili in sicer v desetih urah.

Pogled na ladjo v Luki Koper, kjer je natovarjanje trajalo deset ur. Pogled na ladjo v Luki Koper, kjer je natovarjanje trajalo deset ur. Foto: Comark

Gre za tako imenovani tip ladje z oznako CON RO. To pomeni, da prevaža kontejnerje, istočasno pa lahko zadaj na krmi prek rampe naloži vozila, prikolice s tovorom in podobno. Gre za tako imenovani tip ladje z oznako CON RO. To pomeni, da prevaža kontejnerje, istočasno pa lahko zadaj na krmi prek rampe naloži vozila, prikolice s tovorom in podobno. Foto: Comark

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin