SiolNET. Avtomoto Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Porsche po skoraj pol stoletja znova predstavlja štirivaljnik!

0

termometer

Vest iz Zuffenhausna je običajna in ni nova, a za marsikoga pregrešna: ob prenovi so tretji generaciji boxsterja namenili štirivaljni turbomotor. Boj za zmanjšanje porabe pač terja svoj davek.

S šest- na štirivaljnike za več zmogljivosti in manjšo porabo

Da spomnimo: boxster, ki je uradno še na prodaj, ima šestvaljne bokserkse motorje brez turbopuhal prostornine 2,7 in 3,4 litra z močmi 195 in 232 kilovatov.

Adrenalinsko jih je voziti in (morda) še lepše poslušati, ko se vrtijo.

A te zgodbe bo zdaj, kot kaže, počasi konec. Številke so sicer prepričljive: z novimi motorji naj bi bil boxster za do 13 odstotkov varčnejši, a kljub temu zmogljivejši.

Novi motorji imajo nesporne prednosti. Kako se bodo odzvali kupci?

Turbomotorji prinesejo, kot vemo, tudi boljšo prožnost motorja, saj je (večji) navor na voljo v širšem in nižjem območju vrtljajev (po novem od 1.950 do 4.500 oziroma za različico S od 1.900 do 4.500 na minuto, zdaj pa še od 4.500 do 6.500 oziroma za S od 4.500 do 5.800!), kar poudarjajo tudi pri Porscheju.

Zagotovo jim ni bilo lahko storiti tega koraka, torej zvestim kupcem, ki cenijo tradicijo in klasične športne vrednote, v zameno za atmosferske (sesalne) šestvaljnike ponuditi turbo štirivaljnike.

A časi so očitno takšni, da drugače ni mogoče, saj kupci pričakujejo boljše zmogljivosti in manjšo porabo goriva, k čemur stremijo tudi novi predpisi. V tem trenutku je prisilno polnjenje s turbopuhalom pač najbolj smotrna rešitev.

Prenovljeni (718) boxster bo na prodaj konec aprila za od 53.464 evrov

Kako se bo prenovljeni boxster izkazal na trgu, bomo videli kmalu. V Evropi bo na prodaj od 30. aprila, znane pa so nemške cene:

718 boxster bo tam stal od 53.464 evrov, 718 boxster S pa od 66.141 evrov.

Kljub koreniti spremembi motorja najbrž ni težko napovedati uspeha, Porsche si je zgradil odličen imidž in kupci mu (vse bolj, glede na rast prodaje) zaupajo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin