Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 10. 2017,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

2

Natisni članek

Porsche

Sobota, 7. 10. 2017, 6.00

6 let, 6 mesecev

Porsche 718 boxster - Ima s štirivaljnikom in davčnimi ugodnostmi še pravo dušo porscheja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

2

Porsche Boxster | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Ali osnovni model Porscheja, ki ga zdaj poganja le še štirivaljni bencinski motor in v Sloveniji stane od dobrih 60 tisoč evrov naprej, še prinaša pravo dušo nemške športne avtomobilske znamke? Davčno je avto precej ugodnejši, toda z nekaj dodatne opreme se cenovno vseeno lahko približa legendarni 911.  

Boxster je z vstopom v novo generacijo doživel veliko sprememb. Od prostorninsko manjših motorjev, turbopolnilnika do dodatne oznake v imenu. | Foto: Gašper Pirman Boxster je z vstopom v novo generacijo doživel veliko sprememb. Od prostorninsko manjših motorjev, turbopolnilnika do dodatne oznake v imenu. Foto: Gašper Pirman 718 boxster je prvi Porschejev avtomobil s sredinsko postavljenim štirivaljnikom po modelu 914, ki so ga začeli izdelovali v letu 1970. Nemški proizvajalec je razjezil številne ljubitelje majhnega športnika, saj sta bila atmosferska 2,7- in 3,4-litrska šestvaljnika popolni izbiri za majhnega boxsterja, ki je v ospredje potiskal agilnost in odličen pogonski sklop. Številni so se zbali, da bo zaradi turbopuhala avto izgubil dušo, prepoznaven zvok in svoj značaj.

Ustvariti krvno povezavo med preteklostjo in sedanjostjo

Ljubljenec občinstva je poleg nekaterih korenitih sprememb pri pogonskem sklopu dobil še eno veliko novost – oznako 718. Zadnja res ne prinaša dodatne moči, vendar gre za Porschejev poklon dirkalnikom iz petdesetih in šestdesetih let, ki so zmagovali slovite dirke Le Mans in Targa Florio. Tudi s to potezo so Nemci povzorčili kar nekaj razburjenja. Zakaj? Legendarna 911 nosi svoje ime že več kot petdeset let, zakaj bi si zdaj boxster zaslužil slovito oznako 718? S tem razmišljanjem se strinjamo tudi mi, preprosto se nam zdi ta korak nepotreben. Boxster se je že zapisal z zlatimi črkami v zgodovino znamke, povezava s predhodniki zaradi štirivaljnega motorja pa je nekoliko pretirana.

Video: Zvok štirivaljnika proti šestvaljniku

 

Manj izpustov, manj davka in zato nižja cena

Zaradi vse večje prepoznavnosti znamke Porsche in širitve palete z različnimi izvedenkami posameznih modelov tako kot v svetu tudi pri nas znamka dosega povečano prodajo. ''Številni so se zbali, kaj bo zdaj, ko je boxster naredil prehod s šestvaljnika na štirivaljnik, toda s turbino se je avto dokazal kot hitrejši. Zaradi tega je tudi bolj ekonomičen in zaradi manjše davčne obremenitve nedvomno cenovno bolj dosegljiv,'' je dejal Vasja Potočnik, vodja prodaje pri Porscheju Slovenija.

Boxster je najmanjši in najcenejši v Porschejevi ponudbi, a se dobro založeni primerki cenovno že približajo legendarni 911. Zato se kar nekaj kupcev raje odloči za nakup večjega in nekoliko bolj prepoznavnega modela, dodaja Potočnik.

V ospredju sta voznik in odličen vrhunski položaj. Potniško kabino krasijo odlični materiali in fantastična ergonomija. | Foto: Gašper Pirman V ospredju sta voznik in odličen vrhunski položaj. Potniško kabino krasijo odlični materiali in fantastična ergonomija. Foto: Gašper Pirman

Država je dodatni davek na motorna vozila uvedla sredi leta 2012, konec leta 2013 pa je ta davek prinesel 3,3 milijona evrov. Do danes so se torej prihodki podvojili. Letos se je v državno blagajno tako steklo šest milijonov evrov. Ti prihodki so po vpeljavi davka hitro naraščali, v zadnjih dveh letih pa se skoraj niso spremenili. Letos bodo sicer presegli lanski izkupiček, a vendarle je mogoče opaziti stagnacijo prihodkov.

Ker je v šibkejši različici in tudi močnejši različici nameščen prostorninsko manjši agregat, boxster ni dodatno obdavčen z dodatnim davkom na motorna vozila. Ta se obračuna od prodajne cene posameznega motornega vozila brez davka na dodano vrednost hkrati z običajnim davkom na motorna vozila, zavezanec pa bo še vedno proizvajalec oziroma prodajalec vozila, tako da bo davek že vštet v ceno. Višina dodatne davčne obveznosti je odvisna od prostornine motorja motornega vozila in je določena progresivno. Začne se z osmimi odstotki za avtomobile in avtodome s prostornino motorja 2.500 kubičnih centimetrov in se zatem v več korakih zvišuje do 16 odstotkov za vozila, katerih motor ima prostornino 4.000 kubičnih centimetrov in več.

Vsakodnevno uporabna igrača z več moči in navora

Boxster je naredil ogromen preskok naprej. Poleg novega videza je z 911 turbo pridobil volanski mehanizem, nove zavore iz modela 911 carrera, karoserija je bolj toga, v blažilnikih so nameščeni večji cilindri, debelejše ima torzijske palice, širša zadnja platišča in ojačan zadnji podokvir.

A to so le malenkosti, nas je pravzaprav zanimalo, kako se obnese novi dvolitrski prisilno polnjeni štirivaljnik z 220 kilovati oziroma v različici S 2,5-litrski prisilno polnjeni štirivaljnik z 257 kilovati. Kljub manjši prostornini motorja in brez dodatnih dveh valjev nova štirivaljna agregata proizvedeta 26 kilovatov več, hkrati pa je povprečna poraba goriva manjša za 13 odstotkov.

Z novimi motorji je občuten prirastek viden pri navoru. Osnovni agregat ima 100 njutnmetrov navora več, številka pa se ustavi pri 380 njutnmetrih, ki so na voljo med 1.950 in 4.500 obrati. Močnejši 2,5-litrski agregat je pridobil 60 njutnmetrov navora več, zato zdaj postreže s 420 njutnmetri, ki so na voljo med 1.900 in 4.500 obrati na minuto. S pomočjo večje moči in višjega navora je 718 pri pospeševanju od 0-100 km/h hitrejši za 0,7 sekunde, medtem ko močnejša različica do 100 km/h pride pol sekunde hitreje.

Še vedno gre za čistokrvnega športnika, ki navduši s svojo agilnostjo in vrhunskimi voznimi lastnostmi. | Foto: Gašper Pirman Še vedno gre za čistokrvnega športnika, ki navduši s svojo agilnostjo in vrhunskimi voznimi lastnostmi. Foto: Gašper Pirman

Boxster je najmanjši in najcenejši v Porschejevi ponudbi, a se dobro založeni primerki cenovno že približajo legendarni 911, zato se kar nekaj kupcev raje odloči za nakup večjega in nekoliko bolj prepoznavnega modela. | Foto: Gašper Pirman Boxster je najmanjši in najcenejši v Porschejevi ponudbi, a se dobro založeni primerki cenovno že približajo legendarni 911, zato se kar nekaj kupcev raje odloči za nakup večjega in nekoliko bolj prepoznavnega modela. Foto: Gašper Pirman

Z dodatkom 718 se je Porsche poklonil legendarnim dirkalnikom, ki so v petdesetih in šestdesetih letih zmagovali na dirki Le Mans in Targa Florio. | Foto: Gašper Pirman Z dodatkom 718 se je Porsche poklonil legendarnim dirkalnikom, ki so v petdesetih in šestdesetih letih zmagovali na dirki Le Mans in Targa Florio. Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte