Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
18. 12. 2023,
5.09

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Autopilot Tesla

Ponedeljek, 18. 12. 2023, 5.09

4 mesece, 1 teden

Tesla

Po ZDA varnostna nagradnja za Teslo tudi v Evropi? Očitno ne.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Tesla model Y | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Teslinih avtomobilov v Evropi ne bo dočakal "vpoklic", ki ga bodo morali zaradi prilagoditve delovanja vozniško-asistenčnih sistemov izvesti v ZDA.

Tesla bo morala v ZDA nadgraditi dva milijona svojih avtomobilov in zaostriti delovanje sistema Autopilot, ki predstavlja nabor vozniških asistenčnih sistemov. Čeprav je odbor za prometno varnost poročal o vpoklicu, nadgradnja ne pomeni pravega vpoklica – avtomobili bodo na daljavo le dobili programsko nadgradnjo oziroma "update". To je tudi dober primer rešitev za podobne prilagoditve avtomobilov v prihodnje, kjer zaradi programskih sprememb vozil ne bo treba odpeljati v servisne delavnice.

Tesla model 3
Avtomoto VW passat ali nova tesla? Slovenec jo dobi pod 40 tisočaki. #foto

Autopilot sledi navigaciji tudi v Evropi, a vsak premik avtomobila mora potrditi voznik. | Foto: Gregor Pavšič Autopilot sledi navigaciji tudi v Evropi, a vsak premik avtomobila mora potrditi voznik. Foto: Gregor Pavšič

Pogoji za Autopilot v Evropi že več let zaostreni

Rešitev je dobra, saj so sistemi pod oznako Autopilot v ZDA delovali  precej drugače kot v Evropi. Kot smo poročali že z naših testov Teslinih avtomobilov, njihov Autopilot v Evropi spada celo med najbolj "stroge" vozniško-asistenčne sisteme. Od voznika zahteva stalno držanje volana in če voznik tega ne upošteva, avtomobil zaklene delovanje Autopilota za čas vožnje do naslednjega izstopa iz avtomobila. Take "kazni" pri preostalih proizvajalcih ne poznamo.

Tudi če na avtocesti voznik uporablja Autopilot, kar v Evropi pomeni predvsem klasičen radarski tempomat s funkcijo samodejnega ohranjanja položaja znotraj prometnega pasu, mora pogosto prijeti za volan. Vsak premik, kot je samodejna menjava prometnega pasu, mora voznik potrditi z rahlo potezo na volanu. Višja doplačljiva raven Autopilota zna vožnjo prilagajati nastavljenemu cilju v navigaciji, a le do izvoza z avtoceste.

Brez programske nadgradnje v Evropi

Ker so pogoji delovanja Autopilota v Evropi že več let bolj zaostreni kot v ZDA, "vpoklica" oziroma varnostne programske nadgradnje v Evropi očitno ne bo. To so potrdili pri nizozemskem homologacijskem uradu RDW, ki skrbi za varnostne odobritve Teslinih avtomobilov za celotno Evropo. Razlog je prav v omenjenih razlikah delovanja vozniško-asistenčnih sistemov v ZDA in Evropi.

 

Ne spreglejte