Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
27. 1. 2017,
5.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

Peugeot Rok Turk Tomaž Kavčič reli

Petek, 27. 1. 2017, 5.30

6 let, 6 mesecev

Peugeot proslavil zmago na Dakarju in v Slovenijo poslal paket prvega dirkalnika R5

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

V prostorih Peugeot Sporta so bili v zadnjem obdobju zaposleni s proslavljanjem zmage na vztrajnostnem reliju Dakar, obenem pa so sestavili tudi paket vseh potrebnih delov za vrhunski dirkalnik peugeot 208 R5 in ga poslali v Slovenijo. Izdelal in skrbel zanj bo Tomaž Kavčič z ekipo OPV Cars.

Konec leta 2012 se je s slovenskih cest poslovila škoda fabia S2000, ki je bila v lasti ekipe Target Motorsport iz Kopra. Od takrat v Sloveniji ni bilo tako vrhunskih štirikolesno gnanih dirkalnikov za reli. Na Gorenjskem zdaj nastaja novi peugeot 208 R5. Delo bo trajalo približno mesec dni. | Foto: Tomaž Kavčič Konec leta 2012 se je s slovenskih cest poslovila škoda fabia S2000, ki je bila v lasti ekipe Target Motorsport iz Kopra. Od takrat v Sloveniji ni bilo tako vrhunskih štirikolesno gnanih dirkalnikov za reli. Na Gorenjskem zdaj nastaja novi peugeot 208 R5. Delo bo trajalo približno mesec dni. Foto: Tomaž Kavčič

Kavčič je po izobrazbi sicer gostinec in ne avtomehanik, ličar ali varilec. Tega se je priučil na lastno željo in pobudo. | Foto: Kavčič je po izobrazbi sicer gostinec in ne avtomehanik, ličar ali varilec. Tega se je priučil na lastno željo in pobudo. Že lani je bil jasen, da želi v roke dobiti dirkalnik R5

Delavnico Tomaža Kavčiča iz Lučin smo obiskali že lani in predstavili poklic Gorenjca, ki se letos že peto leto ukvarja z obnavljanjem in predelavo vozil. Za športne, največkrat tekmovalne namene predeluje avtomobilske karoserije in tudi sestavlja celotne dirkalnike. Ko v tovarnah naročijo nov dirkalni avtomobil, kupec dobi tako imenovani kit – to so združeni vsi sestavni deli dirkalnika.

Kavčič je zdaj dobil tisto, kar je želel konec lanskega leta in kar smo napovedali tudi na Siol.net - vrhunski štirikolesno gnani dirkalnik razreda R5. Iz Francije je že dobil sestavne dele in karoserijo za novega peugeota 208 T16 R5. Prek svojega moštva ga bo zdaj oddajal voznikom z visokimi športnimi ambicijami.

"Peugeotu smo ostali zvesti, ker imamo do zdaj z njimi pozitivne izkušnje. Dirkalnik je zadnja evolucija, ki ima tudi vse obstoječe nadgradnje," nakup v Peugeot Sportu ocenjuje Tomaž Kavčič. | Foto: Tomaž Kavčič "Peugeotu smo ostali zvesti, ker imamo do zdaj z njimi pozitivne izkušnje. Dirkalnik je zadnja evolucija, ki ima tudi vse obstoječe nadgradnje," nakup v Peugeot Sportu ocenjuje Tomaž Kavčič. Foto: Tomaž Kavčič

Karoserija in sestavni deli neposredno iz Peugeot Sporta

"Avtomobil smo kupili v Peugeot Sportu, in sicer v tako imenovanem 'kitu'. Vse skupaj moramo torej še sestaviti, dirkalnik pa bo povsem nov. Na podoben način smo delali tudi prejšnje dirkalnike. Ko ga sam sestavljaš, avtomobil tudi bolje spoznaš. Za delo bomo potrebovali približno mesec dni. Peugeotu smo ostali zvesti, ker imamo do zdaj z njimi pozitivne izkušnje. Dirkalnik je zadnja evolucija, ki ima tudi vse obstoječe nadgradnje," pravi Kavčič.

Tehnični podatki – Peugeot 208 T16 R5

Dolžina:

3.962 mm

Širina:

1.820 mm

Medosna razdalja:

2.560 mm

Minimalna dovoljena masa:

1.200 kg

Motor:

1,6-litrski turbo motor

Moč:

280 "konjev" pri 6.800 vrt./min.

Navor:

400 Nm pri 2.500 vrt./min.

Najvišji vrtljaji motorja:

7.500 vrt./min.

Pogon:

Štirikolesni

Menjalnik:

Petstopenjski sekvenčni

Dimenzija gum (asfalt):

225/40 R18

Premer zavornih diskov (asfalt):

355 mm

Rok Turk je s sovoznico Blanko Kacin predlani na reliju Saturnus v Velenju že zmagal s peugeotom 208 R5. Ta dirkalnik je najel še v Italiji. Bo letos državni podprvak v reliju vozil dirkalnik s slovenskim poreklom? | Foto: WRC Croatia Rok Turk je s sovoznico Blanko Kacin predlani na reliju Saturnus v Velenju že zmagal s peugeotom 208 R5. Ta dirkalnik je najel še v Italiji. Bo letos državni podprvak v reliju vozil dirkalnik s slovenskim poreklom? Foto: WRC Croatia

O voznikih še noče govoriti …

Gorenjec za zdaj o športnem programu in voznikih, ki bodo njegov dirkalnik letos najemali, še noče govoriti. Lani je najresneje sodeloval s slovenskim podprvakom Rokom Turkom in hrvaškim voznikom Vilijamom Prodanom. Turk konec lanske sezone ni skrival ambicij, da bi letos sedel v dirkalniku R5. S takim avtomobilom bi lahko napadel svoj prvi naslov državnega prvaka v skupni razvrstitvi.

Turk je predlani z najetim peugeotom 208 R5 že zmagal na zadnjem reliju Saturnus v Velenju.

Peugeot pri projektu R5 ni tako uspešen kot Ford (M-Sport) in Škoda

Do zdaj je pri izdelavi dirkalnikov R5 najuspešnejši Ford oziroma M-Sport iz Velike Britanije, kjer so izdelali že 200 fiest R5. Zelo uspešna je tudi Škoda, oba dirkalnika francoskega koncerna PSA (peugeot 208 R5 in citroen DS3 R5) sta imela mednarodno do zdaj manj uspeha. Lani je dirkalnik R5 predstavil tudi Hyundai, njegov razvoj pa so po umiku iz svetovnega prvenstva napovedali tudi pri največjem evropskem avtomobilskem proizvajalcu Volkswagnu.

Ne spreglejte