Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
28. 5. 2016,
6.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,23

1

Natisni članek

Peugeot reli

Sobota, 28. 5. 2016, 6.20

6 let, 7 mesecev

Kdo je Tomaž Kavčič?

Gorenjec, ki dela 14 ur na dan in sestavlja avtomobile kot otroci kocke Lego

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,23

1

OPV Tomaž Kavčič

V delavnico vstopi ob tretji uri zjutraj, ko ga telefoni še ne motijo. Posveti se poklicu mehanika, ličarja in varilca, za katere se je izučil sam. Tomaž Kavčič živi za predelavo karoserij, obnovo avtomobilov in sestavljanje dirkalnih avtomobilov – in od tega tudi živi.

Nekoč so iz kock nastajale igrače, pozneje čisto pravi avtomobili "Za tak poklic se ni mogoče formalno izobraziti," poudarja Tomaž Kavčič iz Lučin. (foto: Uroš Modlic) | Foto: "Za tak poklic se ni mogoče formalno izobraziti," poudarja Tomaž Kavčič iz Lučin. (foto: Uroš Modlic)

Domala vsi otroci se pri dveh ali treh letih srečajo s kockami Lego. Zraven so priložena navodila z opisom vsakega delčka in zaporedja sestavljanja. Otrokom najprej pomagajo starši, nato začnejo tudi samostojno sestavljati vse bolj kompleksne končne izdelke. Nekateri si na podoben način kot odrasli celo služijo kruh. Seveda ne s sestavljanjem kock, temveč na primer s sestavljanjem športnih avtomobilov. V Kavčičevi delavnici se zaključuje projekt izdelave novega dirkaškega renault clia 1,4 za slovensko državno prvenstvo v reliju.  | Foto: V Kavčičevi delavnici se zaključuje projekt izdelave novega dirkaškega renault clia 1,4 za slovensko državno prvenstvo v reliju. Različna je dimenzija, osnovni princip ostaja enak.

To je postal tudi poklic Tomaža Kavčiča iz Lučin, ki je leta 2012 odprl lastno podjetje in se začel ukvarjati z obnavljanjem in predelavo vozil. Za športne, največkrat tekmovalne namene predeluje avtomobilske karoserije in tudi sestavlja celotne dirkalnike. Ko v tovarnah naročijo nov dirkalni avtomobil, kupec dobi tako imenovani kit – to so združeni vsi sestavni deli dirkalnika. Podobno torej kot pri kockah Lego, le da v tem primeru nastane avtomobil v naravni velikosti, ki je namenjen brezkompromisnemu dirkanju.

"Sestavljanje dirkalnika iz tovarniškega kita res rahlo spominja na sestavljanje kock Lego, le da je precej bolj zapleteno," pravi Kavčič. To je primer navodil za sestavljanje volanske gredi. | Foto: "Sestavljanje dirkalnika iz tovarniškega kita res rahlo spominja na sestavljanje kock Lego, le da je precej bolj zapleteno," pravi Kavčič. To je primer navodil za sestavljanje volanske gredi.

Hitreje sestavi celoten avtomobil kot uredi formalnosti z državo

"Navodila niso tako jasna kot pri kockah Lego. Iz tovarne dobiš več sto vijakov in matic, za vse je treba pogledati korak navoja, premere in podobno. Vsekakor je bolj zapleteno kot kocke. Ko smo na tak način delali peugeota za Roka Turka, se je mudilo in nam ga  je uspelo sestaviti v dobrem mesecu dni. Dejansko je večja težava urediti vse formalnosti z državo, saj hitreje sestavimo celoten avtomobil. Njihov proces za formalnosti, kot je na primer uvoz avtomobila in podobno, pač traja 30 dni, zato  ga je treba začeti že takoj, ko ti tovornjak pripelje vse sestavne dele," razlaga 35-letni Kavčič, ki je do zdaj pripravil že okrog 30 avtomobilskih karoserij, od tega letos že šest.

Ko je pred letom in pol voznik relija Rok Turk v Franciji v Peugeot Sportu naročil kit za novega peugeota 208 R2, je tovornjak h Kavčiču v Lučine pripeljal vse dele na desetih paletah. Vsak vijak je bil označen in zapakiran v svojo vrečko. Zraven je bila tudi karoserija, ki jo je moral pripraviti za ličarska dela, nato jo je postavil na nosilce in začel sestavljati pravi dirkalni avtomobil. Varnostna kletka je bila že vgrajena. Kot pravi Kavčič, ima kljub jasnim navodilom in oznakam vsak avtomobil svoje pasti oziroma trike, ki jih moraš spoznati sam.

Tovarniški "kit" za sestavljanje peugeota 208 R2 je dobil na desetih paletah. (foto: Tomaž Kavčič) | Foto: Tovarniški "kit" za sestavljanje peugeota 208 R2 je dobil na desetih paletah. (foto: Tomaž Kavčič)

Šolani gostinec je začel s fičkom za avtokros, zdaj ga poznajo tudi Kavčič se ukvarja tudi s pripravo menjalnikov in strojnih elementov prenosa moči, motorjev pa za zdaj še ne izdeluje. (foto: Tomaž Kavčič) | Foto: Kavčič se ukvarja tudi s pripravo menjalnikov in strojnih elementov prenosa moči, motorjev pa za zdaj še ne izdeluje. (foto: Tomaž Kavčič) že v tujini

Kavčič je po izobrazbi gostinec in ne avtomehanik, ličar ali varilec. Tega se je priučil na lastno željo in pobudo, saj je po koncu krajše tekmovalne kariere v avtokrosu, gorskih dirkah in reliju želel ostati povezan z avtomobilskim športom. Spominja se, da so ga že od mladih nog privlačili vijaki in matice.

Leta 1998 si je izdelal dirkalni fičko za avtokros. Sledil mu je volkswagen polo, njegovo delo je bilo ljudem všeč in kmalu je imel vse več naročil in dela. Sprva je predeloval tudi različne športne avtomobile in starodobnike, zdaj je bolj ali manj vpet le še v avtomobilski šport. Slovenija je sicer majhna in denarja resnično ni na voljo veliko – dobri in kakovostno izdelani izdelki seveda niso poceni, toda Kavčiča zdaj poznajo tudi že v tujini in precej naročil prihaja od tam.

Video - Kako z avtomobilom, ki ga je sestavil Tomaž Kavčič, dirkata Rok Turk in sovoznica Martina Lazar:

"Delati začnem ob treh zjutraj, ko imam največ miru" Namesto armature je mogoče danes v dirkalnik vgraditi tudi pametni telefon z nameščeno potrebno aplikacijo. | Foto: Namesto armature je mogoče danes v dirkalnik vgraditi tudi pametni telefon z nameščeno potrebno aplikacijo.

Kavčič je oče treh otrok, vsak dan pa v povprečju dela okrog 14 ur. Delovne so tudi sobote, le ob nedeljah si rad vzame prosto. Če seveda ravno takrat ni kje dirka, kjer pomaga pri tehnično-logistični podpori. To na primer počne za hrvaškega voznika Vilijana Prodana, s katerim se je nedavno odpeljal tudi na Sicilijo in tamkajšnji znameniti reli Targa Florio.

"Delati začnem že ob treh ali vsaj štirih ponoči. Takrat imam popoln mir, telefon nikoli ne zvoni in je lepo delati. To je tako delo, pri katerem moraš biti zbran, vsaka motnja pa te malo vrže s tira," pravi Kavčič, ki še danes rad prebira različne pravilnike, tehnične podrobnosti in vse novosti s svojega področja. Pred osmimi leti je začel brez formalnega predznanja, saj tega dejansko niti ni mogoče dobiti – štejejo predvsem lastne izkušnje, ki pa si jih je mogoče nabrati šele z lastnim delom.

Kavčič med letošnjimi projekti izpostavlja obnovo lancie delte HF integrale, za katero želi lastnik pridobiti certifikat starodobnika. | Foto: Kavčič med letošnjimi projekti izpostavlja obnovo lancie delte HF integrale, za katero želi lastnik pridobiti certifikat starodobnika.

Bistvo je v čistoči "Ker se obseg dela širi, razmišljam tudi o prostorski širitvi," priznava 35-letnik. (foto: Uroš Modlic) | Foto: "Ker se obseg dela širi, razmišljam tudi o prostorski širitvi," priznava 35-letnik. (foto: Uroš Modlic)

Med letošnjimi projekti rad izpostavlja pripravo nove karoserije lancie delte HF integrale, za katero želi lastnik dobiti certifikat starodobnika in prav zato morajo biti vse malenkosti enake kot v tovarniški homologaciji. Novo karoserijo je pripravil tudi najbolj znanemu slovenskemu drifterju Luki Marku Grošlju.

"Najprej je treba vse popolnoma očistiti. Odstraniti vse plastike, gumi kite, speskati in nato začeti varjenje ter barvanje. Največ časa vzame odstranitev gumi kitov. Treba jih je pogreti in ročno potegniti stran. Pred varjenjem je treba odstraniti tudi vse namaze iz voska, ki sicer prileze ven in v kombinaciji z varom nastane prava umazanija. To je najbolj neprijeten del posla. S pripravo je zagotovo veliko več dela kot pri poznejšem varjenju ali vstavitvi zaščitne kletke. Bistvo je čistoča, saj je priprava izredno pomembna," skrivnosti uspeha razkriva Gorenjec.

 

Ne spreglejte