SiolNET. Avtomoto Novice
1,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Peugeot instinct – študija pametnega peugeota za avtomobilsko revolucijo

1,50

termometer

Peugeot instinct
Foto: Peugeot

Peugeot bo na avtomobilskem salonu v Ženevi s študijo instinct predstavil vizijo svojega avtomobila prihodnosti, ki je usmerjen v nadaljnji razvoj avtomobilske umetne inteligence in sistemov samodejne vožnje.

Avtomobil, ki podatke črpa iz voznikovih pametnih elektronskih naprav

Pri Peugeotu prikazujejo primere, kako bo avtomobil znal uporabiti podatke iz voznikovih elektronskih naprav (pametni telefoni in ure …) ter temu prilagajal način vožnje. Znal bo na primer zakleniti vrata domače hiše, vključiti prav tisto glasbo, ki ste jo poslušali že zjutraj doma, glede na vaš koledar bo avto izbral način vožnje in vam takrat, ko bo vašo fizično razgibanost ocenil kot nezadostno, pred službo namenil še desetminutni sprehod.

Peugeot instinct Foto: Peugeot

Peugeot na avtocestah samodejno vožnjo že testira

V zadnjih dveh letih je flota njihovih testnih samovozečih avtomobilov na evropskih avtocestah že opravila 120 tisoč kilometrov. Francoske oblasti so prav Peugeotu prvemu podelile dovoljenje za opravljanje takih testov, ki jih bodo prihodnji mesec začeli izvajati tudi nepoklicni Peugeotovi vozniki.

"Samodejna vožnja je naslednja avtomobilska revolucija. Vsi avtomobilski proizvajalci jo bodo razvijali, načini pristopov pa se bodo razlikovali," so zapisali pri Peugeotu. Francozi svoj prvi polno samovozeči avtomobil pričakujejo leta 2020.

Peugeot instinct ima dva programa samovozeče in dva aktivne vožnje potnika, ki sedi za volanom. Študijo, ki sicer ne napoveduje nobenega konkretnega Peugeotovega modela, poganja hibridni pogon z močjo 300 "konjev".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin