Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 4. 2016,
11.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Tovorni Avtomoto Peugeot

Petek, 1. 4. 2016, 11.19

6 let, 6 mesecev

Peugeot expert - slovenskim podjetnikom obljublja varnost in praktičnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Peugeot expert - varen in praktičen dostavnik | Foto Peugeot

Foto: Peugeot

Novi expert je Peugeotov odgovor na zahteve sodobne obrtniške logistike. Ta lahki dostavnik ponuja tri dolžine in do 1,4 tone nosilnosti. Odlikuje ga tudi pet varnostnih Euro NCAP zvezdic in tehnični triki za boljšo uporabniško izkušnjo, v smislu praktičnosti, udobja in varnosti. 

Poudarki:

Tri dolžine furgona od 4,6 do 5,3 m z nosilnostjo do 1.400 kg in enotno višino 1,9 m za mestno vožnjo.

Drsna vrata s prostoročnim upravljanjem predstavljajo novost med furgoni.

Med opremo experta so tudi "acive safety brake", kamera za vzvratno vožnjo s 180-stopinjskim kotom, 3D-navigacija z internetno povezavo.

Na testih Euro NCAP je dosegel 5 zvezdic.

V živo se bo predstavil na salonu v Birminghamu.

Na voljo sta dve različici, z nepremično in preklopno pregradno steno, odvisno od načina uporabe in potreb po nakladalni prostornini. Izvedenke z nepremično pregrado ponujajo od 3,2 m3 do 4 m3 in so na voljo v treh nivojih opreme, izvedenke s preklopno pregrado pa do 5,5 m3. Pri izvedenki s podaljšano kabino je možno s preklopno pregrado in sedežno klopjo povečati nakladalno prostornino za 1,5 m3, pri čemer so v vozilu še vedno trije potniki. | Foto: Peugeot Na voljo sta dve različici, z nepremično in preklopno pregradno steno, odvisno od načina uporabe in potreb po nakladalni prostornini. Izvedenke z nepremično pregrado ponujajo od 3,2 m3 do 4 m3 in so na voljo v treh nivojih opreme, izvedenke s preklopno pregrado pa do 5,5 m3. Pri izvedenki s podaljšano kabino je možno s preklopno pregrado in sedežno klopjo povečati nakladalno prostornino za 1,5 m3, pri čemer so v vozilu še vedno trije potniki. Foto: Peugeot

Expert je Peugeot

Peugeotov lev se je tudi pri expertu preselil na sredino navpične maske, ki jo je vpeljal 2008, v karoserijo vdelani žarometi spominjajo na 308, bumerangu podobne in v krom odete LED-luči se zgledujejo po limuzini 508. To zadnje spada k dodatni opremi, s katero bi se želeli kupci bolj izpostaviti, kakor tudi s paketom "look". Ta popestri serijskega experta s po željah obarvanimi odbijači, zunanjimi ogledali, okrasnimi bočnimi letvami in kromiranimi obrobami na zamreženih sprednjih odprtinah. Ne gre pa pozabiti, da je ta peugeot tehnično povsem enak avtomobil kot preostala dva brata iz naslova sodelovanja Toyote in koncerna PSA.

Compact, standard in long

Nova zadnja prema s poševnim trikotnim vodilom dopušča 1400 kg dovoljene obremenitve, ki jo je mogoče izkoristiti za največ 6,6 m3 nakladalne prostornine ali za devet sedežev skupaj s prostornino za prtljago.  | Foto: Peugeot Nova zadnja prema s poševnim trikotnim vodilom dopušča 1400 kg dovoljene obremenitve, ki jo je mogoče izkoristiti za največ 6,6 m3 nakladalne prostornine ali za devet sedežev skupaj s prostornino za prtljago. Foto: Peugeot

To so nazivi 4,6-, 4,95- in 5,3 metrskih furgonov z dvema oziroma s tremi sedeži. Že najmanjša različica z uporabno dolžino 3,32 metra in volumnom tovornega prostora 5,1 kubičnega metra omogoča prevoz do 1,4 tone tovora.

Pri Peugeotu so se odločili za višino 1,9 metra, s čimer se ta kompaktni mestni furgon lahko zapelje tudi v podzemne garažne hiše.

Novi expert je poklicnim uporabnikom na voljo tudi z dvema podaljšanima kabinama s petimi ali šestimi nepremičnimi ali preklopnimi sedeži, kot kombi z do devetimi sedeži (tudi v treh dolžinah) ali pa kot šasija za predelavo z različnimi nadgradnjami.

Mere Compact Standard Long
Skupna dolžina (m) 4,60 4,95 5,30
Skupna višina (m) 1,90 1,90 1.93
Največja uporabna dolžina (m) 3,32  3,67 4,02
Uporabna širina med blatniškima košema (m)  1,26 1,26 1,26
Največja uporabna prostornina (m3) 5,1   5,8 6,6
Največja dovoljena obremenitev (kg) 1400 1400 1400

 

 

 

 

 

 

Expert ima veliko odprtih in zaprtih odlagalnih mest, ki so razporejena po celotnem potniškem prostoru. Pri izvedenki furgon do 49 litrov, pri izvedenki s podaljšano kabino pa do 121 litrov. | Foto: Peugeot Expert ima veliko odprtih in zaprtih odlagalnih mest, ki so razporejena po celotnem potniškem prostoru. Pri izvedenki furgon do 49 litrov, pri izvedenki s podaljšano kabino pa do 121 litrov. Foto: Peugeot
Novo med furgoni

Prostoročno upravljanje drsnih vrat, ki je med enoprostorci že običajno, uvaja Peugeot v novega experta. Tudi samodejno zaviranje pri mestnih hitrostih, samodejno preklapljanje med dolgimi in zasenčenimi lučmi ter opozorilo na voznikovo nezbranost niso prav pogoste značilnosti dostavnikov.

Od običajne avtomobilske opreme so v experta prenesli še projekcijski zaslon za prikaz podatkov in prometnih znakov na vetrobranskem steklu. Nova povezljiva navigacija deluje tudi z glasovnim upravljanjem, pri vzvratni vožnji je vozniku v pomoč kamera, ki med vožnjo s parkirnega mesta gleda pod pravim kotom na levo in desno.

Peugeot expert omogoča 1400 kg dovoljene obremenitve in je na voljo v treh dolžinah, od 4,60 metra dolžine pa do izvedenke s 5,30 metra v dolžino. Z 1,90 metra višine je ta furgon posebej prilagojen za mestne, urbane naloge.  | Foto: Peugeot Peugeot expert omogoča 1400 kg dovoljene obremenitve in je na voljo v treh dolžinah, od 4,60 metra dolžine pa do izvedenke s 5,30 metra v dolžino. Z 1,90 metra višine je ta furgon posebej prilagojen za mestne, urbane naloge. Foto: Peugeot

Euro 6 od 70 do 132 kilovatov

Peugeot expert - varen in praktičen dostavnik | Foto: Peugeot Foto: Peugeot

1,6 litrski motor BlueHDi 95 s 70 kilovati poganja sprednji kolesi prek 5-stopenjskega ročnega ali robotiziranega menjalnika, močnejši, vendar varčnejši BlueHDi 115 pa je povezan z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom.

Tudi dvolitrski dizli razvijajo različne moči (88, 110 in 132 kilovatov), prvima dvema pripada 6-stopenjski ročni menjalnik, najmočnejšemu pa 6-stopenjski samodejni. Peugeot obljublja servisne intervale na 40 tisoč kilometrov oziroma na dve leti.

Po zagotovilih proizvajalca naj bi znašale kombinirane porabe 1,6-litrskih dizlov od 5,1 do 5,5 litra na sto kilometrov, 2-litrskih pa od 5,3 do 6,1, kolikor naj bi porabil najmočnejši, 180-konjski motor.

 

Ne spreglejte