Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sobota,
6. 5. 2017,
16.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Slovenski avto leta 2017 Peugeot

Sobota, 6. 5. 2017, 16.21

6 let, 7 mesecev

Peugeot voznikom obljublja tehnološki navdih

Peugeot 308: z novim menjalnikom, osveženimi motorji in digitalizacijo nad golfa, astro ... #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Peugeot 308 - prenova | Foto Peugeot

Foto: Peugeot

Pri Volkswagnu so temeljito digitalizirali golfa 7. generacije in Opel je z umetno inteligenco še dopolnil svojo astro, medtem pa tudi Francozi niso sedeli križem rok. Pri Peugeotu so posodobili svojega nekdanjega evropskega prvaka, model 308. Ta je dobil izboljšane in dopolnjenje sisteme za pomoč vozniku, nov osemstopenjski samodejni menjalnik in precej izpopolnjen bencinski trivaljnik s filtrom trdih delcev.

Video: Osvežitev videza za kombilimuzino in SW-karavana - nov odbijač, LED-luči, prečiščene linije in kratki previsi

Digitalizacija po vzoru SUV-bratranca z eno ničlo več v imenu

Peugeot 308 - prenova | Foto: Peugeot Foto: Peugeot V koncernu PSA so enega svojih najpomembnejših modelov, peugeota 308, ki je leta 2014 prejel tudi naziv evropski avto leta, za spopad s tekmeci tehnično posodobili. Prenova poleg kozmetične osvežitve videza zajema predvsem digitalizacijo in prilagajanje motorjev novim okoljskim standardom (Euro 6.c), kar posledično pomeni manjšo porabo in manj izpustov. Ker gre za avtomobil, ki se za kupce bori v enem najbolj konkurenčnih segmentov, "golfovem" razredu, mora biti seveda prilagojen najširšemu krogu okusov in finančnih zmožnosti. Pri Peugeotu obljubljajo, da 308 po novem ponuja vse asistenčne sisteme za pomoč vozniku, ki jih ima aktualni evropski in slovenski avto leta 2017, športni terenec peugeot 3008. To pomeni, da bo znal 308 samodejno zavirati v sili (Active safety brake) in voznika aktivno opozarjati na nenamerno menjavo voznega pasu (Active lane departure warning). Poleg tega je prvi PSA-avtomobil, pri katerem bo aktivni tempomat znal tudi sam zaustaviti vozilo, če bo to opremljeno s samodejnim menjalnikom. Pri ročnem menjalniku bo aktivni tempomat dovoljeval najnižjo nastavljeno hitrost 30 kilometrov na uro.

Peugeot 308 - prenova | Foto: Peugeot Foto: Peugeot Poleg tega je prvo vozilo skupine PSA, pri katerem bo prilagodljivi tempomat za samodejne menjalnike na voljo s funkcijo Stop, za ročne menjalnike pa s funkcijo za nastavitev hitrosti do 30 kilometrov na uro. Udobje in vožnjo z manj stresa nadgrajuje z izdatnejšo parkirno asistenco: sistemom visiopark 1 s 180-stopinjsko kamero ter funkcijo park assist, ki izmeri razpoložljiv parkirni prostor in pri parkiranju tudi samodejno upravlja volan.

Obsežna digitalizacija mu je prinesla tudi dopolnjene sisteme povezljivosti. Značilni i-cockpit ima funkcijo Mirror screen, ki zmore preslikati vsebino s pametnega telefona na zaslonu na dotik. Ob njej ne manjkata niti android auto in apple carplay. Nova navigacija 3D je opremljena z glasovnim prepoznavanjem. Z vzpostavljeno povezavo s sistemom TomTom traffic si je mogoče načrtovane poti nastaviti glede na podatke iz nadzora prometa, osvežene v realnem času.

Poleg tega mu je prenova prinesla okrepljen stil z naborom šestih različnih ravni opreme: access, active, allure, GT line, GT in športni GTi.

Najmočnejši dizel z osemstopenjskim avtomatikom, bencinski trivaljnik pa s filtrom trdih delcev

Peugeot 308 GT z najmočnejšim dizlom v ponudbi (BlueHDi 180 S&S) bo na voljo z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom EAT8 zadnje generacije. Gre za element, ki je bil razvit v sodelovanju z japonskimi strokovnjaki iz Aisina, njegova glavna odlika pa je natančno in odzivno linearno preklapljane med vsemi osmimi prestavami. | Foto: Peugeot Peugeot 308 GT z najmočnejšim dizlom v ponudbi (BlueHDi 180 S&S) bo na voljo z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom EAT8 zadnje generacije. Gre za element, ki je bil razvit v sodelovanju z japonskimi strokovnjaki iz Aisina, njegova glavna odlika pa je natančno in odzivno linearno preklapljane med vsemi osmimi prestavami. Foto: Peugeot

Peugeot 308 - prenova | Foto: Peugeot Foto: Peugeot Med izpopolnjenimi ukrepi za varčevanje z energijo in nižanje izpustov je tudi posodobljen in še hitreje odziven sistem Stop&Start, ki lahko motor ugasne prej, že pri hitrosti 20 kilometrov na uro, ko se voznik približuje križišču.

Vse bencinske in dizelske motorje so tako že prilagodili novim standardom, po katerih bodo morale biti vrednosti porabe goriva merjene v dejanskih voznih razmerah. Poleg tega od septembra prihodnje leto (2018) emisije v realnih pogojih vožnje (Real Driving Emissions - RDE) ne bodo smele biti več kot 2,1-krat večje od homologiranih vrednosti.

Med bencinskimi motorji je največjo posodobitev dobil trivaljnik. Izpuste po novem obdeluje na samem viru in v izpušni liniji, kar med uporabo zagotavlja nižjo porabo goriva in zmanjšanje onesnaževanja. Ta izpopolnjeni bencinski stroj PureTech 130 S&S se ponaša z izboljšanim zgorevanjem po zaslugi še bolj natančnega krmiljenja vbrizgavanja. Plini krožijo prek katalizatorja in zatem še prek bencinskega ravno tako novega filtra trdnih delcev s pasivno regeneracijo (Gasoline particle filter). V prid boljšim voznim lastnostim in podčrtani zmogljivosti tega motorja so med njega in kolesa namestili nov šeststopenjski ročni menjalnik. | Foto: Peugeot Med bencinskimi motorji je največjo posodobitev dobil trivaljnik. Izpuste po novem obdeluje na samem viru in v izpušni liniji, kar med uporabo zagotavlja nižjo porabo goriva in zmanjšanje onesnaževanja. Ta izpopolnjeni bencinski stroj PureTech 130 S&S se ponaša z izboljšanim zgorevanjem po zaslugi še bolj natančnega krmiljenja vbrizgavanja. Plini krožijo prek katalizatorja in zatem še prek bencinskega ravno tako novega filtra trdnih delcev s pasivno regeneracijo (Gasoline particle filter). V prid boljšim voznim lastnostim in podčrtani zmogljivosti tega motorja so med njega in kolesa namestili nov šeststopenjski ročni menjalnik. Foto: Peugeot

Med dizelskimi motorji je peugeot 308 prvo vozilo skupine PSA, ki je opremljeno z novim motorjem BlueHDi 130 S&S. Gre za štirivaljni motor, ki ravno tako začne izpuste čistiti na samem viru in zatem še v izpušni liniji. Izkoristek zgorevanja, kar pomeni večjo energijsko učinkovitost, je bil izboljšan s patentirano geometrijo zgorevalne komore. Njegov vpliv na okolje zmanjšuje sistem čiščenja strupenih dušikovih oksidov s pomočjo katalizatorja selektivne katalitične redukcijo (SCR - Selective catalytic reduction). Nameščen je čim bliže motorju zaradi hitrejše sprožitve naknadne obdelave izpušnih plinov.

Ne spreglejte