Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Nedelja,
18. 12. 2016,
16.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

3

Natisni članek

Opel OnStar Opel Opel Astra Sports Tourer Opel Astra

Nedelja, 18. 12. 2016, 16.28

6 let, 6 mesecev

Novi aktivni tempomat za več udobja in varnosti

Opel astra z radarjem in kamero po poti pilotirane vožnje

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

3

Opel astra | Foto Opel

Foto: Opel

Oplovi inženirji so v astro vgradili zmogljivejši aktivni tempomat, ki ob radarskih valovih in sliki kamere tudi pri tem "ljudskem" modelu postavlja temelje pilotirane vožnje. Novi aktivni tempomat zna varnostno razdaljo samodejno vzdrževati v hitrostnem območju od 30 do 180 kilometrov na uro.

Dobrodošla pomoč vozniku, ki zna nalet preprečiti v širokem hitrostnem območju

Opel astra | Foto: Opel Foto: Opel V primerjavi z običajnim tempomatom pametni ACC sistem ponuja dodatno udobje in veliko manj stresa za voznika, saj avtomobil samodejno vzdržuje razdaljo – po potrebi zavira in pospešuje do nastavljene hitrosti – do vozila, ki vozi spredaj. Pri tem ACC samodejno prilagaja hitrost, da ohrani vnaprej izbrano varnostno razdaljo.

Astra seveda ni ne prva ne edina, ki v tem razredu ponuja aktivni nadzor hitrosti in varnostne razdalje. Aktivni tempomat je v ta razred pripeljal golf in standard postavil tudi z uglajenim in natančnim delovanjem tovrstnega vozniškega pomočnika. Opel zdaj obljublja nadpovprečno natančnost in zmogljivost sistema, ki bo deloval v hitrostnem razponu od 30 do 180 kilometrov na uro. Astrin novi tempomat bo z zaviranjem znal avtomobil po potrebi tudi povsem samodejno zaustaviti, na primer pri prometnem zastoju, in tako z delovanjem v vsem razponu hitrosti vozniku zagotoviti dodatno pomoč. Če bo astro tempomat povsem ustavil in bo vozilo pred njo spet speljalo, bo Oplov sistem dal avtomobilu navodilo za samodejno speljevanje in slednje prometnemu toku do nastavljene hitrosti.  Se pa mora kolona začeti premikati v treh sekundah po samodejnem zaviranju do popolne zaustavitve, sicer mora speljati voznik.

Kaj omogoča aktivni regulator hitrosti?

Če se med vožnjo na istem voznem pasu pojavi vozilo, ki vozi počasneje, sistem samodejno zmanjša hitrost in poseže tudi z omejenim zaviranjem, če je to potrebno. Ko je pot spet prosta ali vozilo, ki vozi spredaj, pospeši, ACC poveča hitrost vozila do vnaprej nastavljene hitrosti. Dokler pred seboj ne zazna drugega vozila, ACC deluje kot običajni regulator hitrosti, a lahko pri vožnji po klancu navzdol za ohranjanje hitrosti uporabi tudi zavore.

Spopad mladega voznika in opel astre s trdo temo: lahko parira najboljšim?

Tudi pri Oplu že razmišljajo o avtonomni vožnji

Opel astra | Foto: Opel Foto: Opel ACC in astrini dodatni sistemi za pomoč vozniku so ključni elementi prihodnjih inteligentnih avtomobilov in avtonomne oziroma avtomatizirane vožnje, pravijo pri Oplu. Opozarjanje na zapuščanje voznega pasu voznika opozori, da bo njegova astra zapeljala z voznega pasu, pomoč pri ohranjanju voznega pasu pa poskrbi za popravek smeri. Samodejno zaviranje v sili, vgrajena pomoč pri zaviranju, opozarjanje na oviro pred vozilom in prikaz razdalje sledenja pomagajo vozniku, da se izogne naletu, ali zmanjšajo škodo, če je trčenje neizogibno. Če se astra vozilu pred sabo približuje prehitro in grozi nevarnost naleta, v voznikovem vidnem polju na vetrobranskem steklu utripa niz rdečih svetil LED. Podatke za vse te sisteme zagotavlja enojna (mono) kamera, nameščena na vrhu vetrobranskega stekla.

Opel v delu kompaktnih vozil prinaša najsodobnejši aktivni tempomat.  Astra in njena karavanska  različica sports tourer s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom imata za varnejšo vožnjo zdaj na voljo tehnologijo ACC, ki združuje radar in kamero. | Foto: Opel Opel v delu kompaktnih vozil prinaša najsodobnejši aktivni tempomat. Astra in njena karavanska različica sports tourer s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom imata za varnejšo vožnjo zdaj na voljo tehnologijo ACC, ki združuje radar in kamero. Foto: Opel

Ne spreglejte