Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 4. 2019,
5.56

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

4

Natisni članek

911 Porsche

Četrtek, 4. 4. 2019, 5.56

5 let

Slovenska predstavitev: porsche 911

Pet porschejev 911 v Sloveniji že naslednji teden #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

4

V Slovenijo je zapeljala osma generacija kultnega modela 911. Ta legendarni športnik, ki je postavil merila v razredu športnih avtomobilov, z vstopom v novo ero ne prinaša evolucije oblikovanja. Stavi na močnejše in bolj učinkovite motorje ter napredne varnostne sisteme. Slovenski kupci so za novo 911 odšteli vsaj 147 tisoč evrov, hkrati pa so prodajno kvoto pri uvozniku zapolnili že do polovice.

911 je avtomobilski fenomen, ki že več kot petdeset let sledi oblikovnim smernicam prve generacije. | Foto: Gašper Pirman 911 je avtomobilski fenomen, ki že več kot petdeset let sledi oblikovnim smernicam prve generacije. Foto: Gašper Pirman

Prepoznavne linije, edinstven značaj

Z izjemo serije 996, ki še danes velja za črnega račka, saj s svojim videzom štrli iz povprečja, je 911 eden izmed najhitreje prepoznavnih avtomobilov na cestah. Z okroglimi sprednjimi žarometi, strmim vetrobranskim steklom in razpotegnjeno strešno linijo se je z zlatimi črkami zapisal v zgodovino avtomobilizma. Ikona, ki jo zlahka prepoznajo tako najmlajši kot tudi starejši, ki so lahko v živo spremljali prihod prve generacije leta 1963.

Niki Lauda 1976 Nurburgring
Avtomoto Skrivnostni porsche, ki je rešil življenje Nikiju Laudi #video

Bolj mišičast, zadaj izstopa dolga svetlobna linija

Navzven je avtomobil postal nekoliko bolj mišičast. Pri Porscheju pravijo, da so se pri razvoju zgledovali po nekdanjem prvem 911 s turbinskim motorjem. Spredaj je avto zdaj 4,5 centimetra širši, zadaj pa bo enako širok ne glede na različico avtomobila. Na zadku izstopa linija luči prek celotne širine avtomobila. 911 ima kolesa različnih dimenzij na sprednji (20-palčna) in zadnji osi (21-palčna).

Wet mode za večjo varnost v dežju

Novost je asistenčni sistem za vožnjo po mokrem cestišču. Prek senzorjev v blatnikih avtomobil preverja količino vode na cesti, opozarja voznika in tudi prilagodi razporejanje moči oziroma vozniški program. To vključuje tudi dvig zadnjega spojlerja za doseganje večjega podtlaka, torej oprijema s cestiščem.

Pri 911 je novost tudi tehnologija nočnega vida, ki prek infrardeče kamere ponoči nadzoruje okolico in opozarja voznika na nevarnost trka s pešci ali divjimi živalmi. Izpostaviti velja še radarski tempomat s funkcijo stop&go.

Nove generacija ima za 70 odstotkov močnejše motorje kot v zračnohlajenih časih, a so le te za 30 odstotkov emisijsko čistejši. | Foto: Gašper Pirman Nove generacija ima za 70 odstotkov močnejše motorje kot v zračnohlajenih časih, a so le te za 30 odstotkov emisijsko čistejši. Foto: Gašper Pirman

Levo 912, ikona in desno še pokrita osma generacija 911, ikona v nastajanju. | Foto: Gašper Pirman Levo 912, ikona in desno še pokrita osma generacija 911, ikona v nastajanju. Foto: Gašper Pirman

Moč motorja od 450 "konjev" naprej

V zadku avtomobila se pri modelu carrera S skriva trilitrski šestvaljni bokserski motor twin-turbo, ki v osnovi zmore 331 kilovatov (450 "konjev"). V primerjavi s prejšnjo generacijo istega modela je to 22 dodatnih kilovatov (30 "konjev"). Do sto kilometrov na uro avtomobil potrebuje manj kot štiri sekunde, najvišja hitrost pa presega 300 kilometrov na uro. Avtomobil je na voljo tudi s štirikolesnim pogonom, nos pa bodo vihali puristi - na voljo je le z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom PDK.

Vstopni model carrera bo na prodaj nekoliko kasneje, poleti, in bo predstavljal najcenejšo vstopnico v svet Porschejevih športnih užitkov.

Pet Slovencev se bo z njim vozilo že prihodnji teden

Na slavnostnem dogodku bodo uradno novo generacijo pri uvozniku pokazali danes, a so naročila za prve kupce že izvedli. Pet Slovencev bo svoj primerek najbolje prodajanega športnega avtomobila dobilo v roke že prihodnji teden. Tisti, ki so izbrali različico 4S, bodo morali počakati do začetka poletja. Kot že omenjeno, bo avgusta mogoče naročilo za vstopni 911.

Zaenkrat imajo pri uvozniku na ceniku še različico S kabriolet s ceno 164 tisočakov in že prej omenjeno štirikolesno gnano 4S. Cena za kupeja se prične pri 156 tisoč evrih in za kabrioleta pri 173 tisoč evrih.

Več kot pet desetletij dolga pot ikone

Naslednik športnega 356 je leta 1963 svet športnih avtomobilov pretresel z zračno hlajenim bokserskim šestvaljnikom, Vse bolj je popularen tudi model 912, ki se od 911 razlikuje predvsem po vgrajenem štirivaljnem motorju. | Foto: Gašper Pirman Vse bolj je popularen tudi model 912, ki se od 911 razlikuje predvsem po vgrajenem štirivaljnem motorju. Foto: Gašper Pirman nameščenim zadaj, pogonom na zadnji kolesni par in silhueto, ki jo še danes prepozna praktično vsak. Že v prvi generaciji so pri Porscheju pripravili različico targa, nekaj let po lansiranju pripravili športno verzijo S in posebej za ameriški trg še najšibkejšo serijo T. Vrhunec je prva generacija dosegla, ko so lansirali brutalni model RS. Tovarno je zapustilo 1.525 modelov 911 RS, skupaj pa so med letoma 1963 in 1973 izdelali 111.995 avtomobilov.

Drugo generacijo opredeljuje interna oznaka G. Če so Nemci prvo generacijo pri življenju obdržali deset let, je bila uradno druga generacija v proizvodnji šestnajst let (1973-1989). Seznam različic sta v tej generaciji dopolnila cabriolet in speedster. Leta 1974 je na ceste prvič zapeljal turbo in spremenil svet športnih avtomobilov. Skupno je Porsche v tem obdobju prodal 198.496 avtomobilov.

Tretja generacija ima interno oznako 964 in so jo izdelovali med letoma 1988 in 1994. Krasil jo je tradicionalni videz klasike z nekaj modernimi oblikovnimi elementi. 911 carrera 4 si je štirikolesni pogon sposodila pri superšportnem 959, leta 1989 so na ceste zapeljali še carrera 2, cabriolet in targa. Leta 1993 so izdelali 930 speedsterjev (+15 z videzom turbo) in različico turbo opremili z najmočnejšim prisilno polnjenim 3,6-litrskim motorjem. Skupno so prodali 63.762 avtomobilov.

Četrta generacija 993 je bila v proizvodnji le pet let (1993-1998), a velja za kronski dragulj znamke. Gre za zadnjo serijo z vgrajenimi zračno hlajenimi motorji. Porsche se je tudi tukaj držal preverjene formule. Sprva sta bila na voljo coupe in cabriolet, leta 1995 je prišla še targa. Poleg pogona na zadnji kolesni par je bila na voljo tudi štirikolesno gnana carrera 4S. Za športne navdušence je bil na voljo model 911 turbo, še danes pa velja 911 GT2 za enega izmed avtomobilskih draguljev, ki polni garaže zbirateljev. Skupno so izdelali 68.881 avtomobilov.

Serija 992 je nadgradnja prodajno najbolj uspešne serije 991. Število različic se je še povečalo, prodajne številke pa so podrle vse rekorde. | Foto: Gašper Pirman Serija 992 je nadgradnja prodajno najbolj uspešne serije 991. Število različic se je še povečalo, prodajne številke pa so podrle vse rekorde. Foto: Gašper Pirman Daleč najbolj nepriljubljena je serija 996, ki so jo izdelovali med letoma 1997 in 2005. Z drugačno zunanjo obliko in prvič z vodno hlajenimi motorji ni našla skupnega jezika z ljubitelji znamke. Cenili so predvsem izjemno hitro različico turbo in redko različico GT2. V osmih letih so izdelali 175.262 avtomobilov.

Serijo 997 so izdelovali med letoma 2004 in 2012. Vizualno so se vrnili k prvotni zasnovi in razširili modelno paleto na 24 različic. Na voljo so bili coupe, targa, cabriolet, speedster, zadnji ali štirikolesni pogon, običajna ali širša karoserija, atmosferski ali prisilno polnjeni bokserski šestvaljniki, športne izvedenke GTS, GT2, GT2 RS, GT3 in GT3 RS. Število različnih opcij in modernizacija modela sta prinesla višje proizvodne številke – izdelali so 213.004 avtomobilov.

Sedma generacija s kodno oznako 991 se je že poslovila, zamenjala jo je nova, osma generacija kultnega modela. Model 991 so začeli izdelovati leta 2011 in takoj si je pridobil veliko novih simpatij. Najlepši model v tem tisočletju je postal moderen in vsesplošno uporaben. Število različic se je še povečalo, prodajne številke pa so podrle vse rekorde - izdelali so 217.930 avtomobilov. Od leta 1963 pa vse do oktobra 2018 so skupno izdelali 1.049.330 avtomobilov.
Ne spreglejte