Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 12. 2022,
9.27

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

5

Natisni članek

električna energija električna vozila Švica

Torek, 13. 12. 2022, 9.27

1 leto, 4 mesece

Oster odziv na predlog Švice o prepovedi vožnje z e-avti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

5

Polnilnica električni avtomobili | Foto Guliver Image

Foto: Guliver Image

Lobi švicarskih uvoznikov avtomobilov je ostro odgovoril na vladni predlog za omejitev uporabe električnih vozil v primeru kakršnegakoli pomanjkanja električne energije. Vladi očitajo, da s tem predlogom spodbuja potrošnike, da se odločijo za nakup avtov z motorji na notranje izgorevanje.

"Naši člani in uradni prodajalci avtomobilov z veliko truda promovirajo električna vozila - jih oglašujejo in tudi osebno priporočajo. Zvezni svet je zdaj prišel na idejo o novem pravilu, ki je v škodo elektromobilnosti," je idejo švicarske vlade komentiral Andreas Burgener, direktor švicarske skupine avtomobilskih uvoznikov. "Kupci, ki želijo zdaj kupiti ali naročiti električno vozilo, bodo dvakrat premislili, ali ne bi raje prešli nazaj na bencin ali dizel," je dodal.

električni avtomobil
Avtomoto Švica se pripravlja na zimo: med rešitvami prepoved vožnje z e-avti

Švica se želi pripraviti na mogoče izpade

Švicarska vlada je pretekli teden razburila domačo in evropsko javnost z osnutkom zakona, v katerem so predlagali omejitve ali popolno prepoved vožnje električnim avtomobilom v primeru izpadov električne energije. Zasebna raba električnih vozil naj bi bila dovoljena le na nujnih poteh (na primer ob profesionalnih aktivnostih, nakupovanju, obisku zdravnika, obisku verskih dogodkov, obisku sodišč).

Čeprav naj bi šlo šele za tretji ukrep, so avtomobilisti skočili na noge. Preden bi omejili uporabo električnih vozil, naj bi omejili nekatere stvari v gospodinjstvih (temperatura vode v pralnem stroju naj bi bila največ 40 stopinj Celzija). Prepovedali bi ogrevanje teras, uporabo pihalnikov listja, različne druge vrste ogrevanja na zunanjih površinah, s tem pa bi omejili tudi uporabo dvigal.

Ne spreglejte