Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
22. 10. 2024,
15.31

Osveženo pred

3 dni, 10 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,04

Natisni članek

Natisni članek

električni avtomobili reciklaža baterij Mercedes

Torek, 22. 10. 2024, 15.31

3 dni, 10 ur

Mercedes-Benz

Odslužene avtomobilske baterije? Mercedesova tovarna ima rešitev.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,04
Mercedes reciklaža baterije tovarna | Foto Mercedes-Benz

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes je v Kuppenheimu odprl tovarno za reciklažo avtomobilskih baterij. Tam lahko reciklirajo več kot 96 odstotkov sestavnih delov baterij, na letni ravni pa prek reciklaže pridobijo dovolj materialov za več kot pet tisoč "novih" baterij.

Zahvaljujoč mehansko-hidrometalurški reciklažni napravi je izkoristek postopka več kot 96 odstotkov. Dragocene in redke surovine, kot so litij, nikelj in kobalt, lahko pozneje ponovno uporabijo.

Fotogalerija
1
 / 9

Mercedes reciklaža baterije tovarna | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz Reciklaža kobalta, niklja, litija ...

Mehanski proces v zapletenem večstopenjskem postopku razvršča in ločuje plastiko, baker, aluminij in železo. Hidrometalurški proces, ki sledi, je namenjen tako imenovani črni masi. To so aktivni materiali, ki sestavljajo elektrode baterijskih celic. Dragocene kovine, kot so kobalt, nikelj in litij, posamezno pridobivajo v večstopenjskem kemičnem procesu. Ti reciklati so kakovosti primerni za baterije in zato primerni za uporabo pri proizvodnji novih baterijskih celic.

Za razliko od danes v Evropi uveljavljene pirometalurgije je hidrometalurški proces manj intenziven v smislu porabe energije in odpadnega materiala. Zaradi nizkih procesnih temperatur, ki dosegajo do 80 stopinj Celzija, porabi manj energije.

Letno dovolj materiala za 50 tisoč modulov

Mercedes je v tovarno za reciklažo baterij vložil več deset milijonov evrov. Pozabili niso niti na sončno elektrarno na strehi tovarne. Ta je s površino več kot 6.800 kvadratnih metrov opremljena s fotovoltaičnim sistemom s konično močjo več kot 350 kilovatov.

Tovarna ima letno kapaciteto reciklaže do 2.500 ton potrebnega materiala. To bo zadoščalo za izdelavo 50 tisoč baterijskih modulov oziroma pet tisoč celotnih baterij za vozila.

Že glede na današnjo prodajo električnih vozil pa je to vendarle manjši del potrebe po novih baterijah na trgu. Pri Mercedesu napovedujejo širitev proizvodnega procesa, ko bo na trgu sploh dovolj baterij za reciklažo.

Ne spreglejte