Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2023,
6.20

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,06

8

Natisni članek

Italija jahta ruski oligarhi Dimitrij Mazepin Nikita Mazepin

Sreda, 1. 2. 2023, 6.20

1 leto, 2 meseca

Dmitrij Mazepin

Odpeljal je dve zaseženi jahti: Italija lovi ruskega oligarha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,06

8

Lady M | Italijanska finančna policija je zasegla več jaht, ki so bile v lasti ruskih oligarhov. Med njimi tudi dve Dimitrija Mazepina. | Foto Guliverimage

Italijanska finančna policija je zasegla več jaht, ki so bile v lasti ruskih oligarhov. Med njimi tudi dve Dimitrija Mazepina.

Foto: Guliverimage

Italijanska finančna policija je sodelovala pri zasegu premoženja več ruskih milijarderjev, vključno z dvema jahtama, ki sta v lasti Dmitrija Mazepina. Oče nekdanjega dirkača v formuli 1 Nikite Mazepina in lastnik ruske kemične tovarne Uralchem je obe jahti uspešno odpeljal iz Italije in s tem prekršil številne zakone. Italijani so zdaj izdali policijski nalog za aretacijo Mazepina, zaradi umika zaseženih ladij ga čaka vsaj pol milijona finančne kazni.

Dmitrija Mazepina so evropske sankcije doletele le po nekaj tednih od začetka vojne v Ukrajini, saj naj bi bil eden najtesnejših Putinovih sodelavcev. Glede na sprejete sankcije je Italija zasegla dve Mazepinovi jahti. Obe sta se bili zasidrani v pristanišču Olbia na Sardiniji in obe sta se imenovali Aldabra, čeprav sta pluli pod različnima zastavama.

Izkoristil pomanjkljivo varovanje

Lansko poletje sta, v razmiku nekaj tednov, obe jahti nenadoma izginili iz pristanišča. Po tem dogodku so italijanske oblasti sprožile Ker je Mazepin tesno povezan s Putinom, ga je Evropska unija le po nekaj tednih od začetka vojne že uvrstila na seznam sankcioniranih oseb. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ker je Mazepin tesno povezan s Putinom, ga je Evropska unija le po nekaj tednih od začetka vojne že uvrstila na seznam sankcioniranih oseb. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko obsežno preiskavo. Kot kaže, je ruski oligarh izkoristil slabo varovanje, ki se ni izboljšalo niti po tem, ko je iz pristanišča izginila prva jahta. Pri tem je najel tuje podjetje, to je najelo kapitana iz Sardinije, ki je v določenem času iz pristanišča odpeljal obe jahti. Zdaj podjetju in kapitanu grozi kazen v višini pol milijona evrov, vsaj takšno kazen pa bo dobil tudi Mazepin, če ga ujame italijanska policija.

Gre za prvi zaznan primer v Italiji, da se je kateri izmed kaznovanih ruskih oligarhov odločil izogniti sankcijam. Prvo jahto je Mazepin uspešno odpeljal le nekaj ur pred tem, ko je italijanska policija potrdila, da je lastnik on. 22-metrska jahta naj bi bila vredna med 700 tisoč in milijonom evrov. A vse do danes ni znano, kje sta jahti parkirani, najverjetneje pa sta skriti v v vodah Tunizije ali Turčije.

Zaradi ruske invazije njegov sin ostal brez sedeža v F1

Ruska invazija ima precejšen vpliv na življenje družine Mazepin. Na začetku lanske sezone v Formuli 1 so se pri ekipi Hass odločili, da iz ekipe izločijo Nikito Mazepina, ki je tako ostal brez sedeža v tem prestižnem dirkaškem tekmovanju.

Proti Mazepinu so izdali obtožbo v mestni hiši Forte dei Marmi, ki leži v toskanskem obalnem letovišču, kjer je bil Mazepin naveden kot davčni rezident. Poleg obeh jaht so oblasti zasegle tudi milijarderjevo vilo na Sardiniji. Posest, znana kot Rocky Ram, je prej pripadala Carlu De Benedettiju, nekdanjemu lastniku časopisa La Repubblica.

Ne spreglejte