SiolNET. Avtomoto Novice
1,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Slovenska predpremiera: BMW iX

Skrita soba: odložili telefone in sedli za volan novega BMW

1,29

termometer

BMW iX
V sprednjih velikih ledvičkah je tehnološko središče, kjer so nameščeni senzorji, radar in kamera za nadzor prometa, ki prinašajo napredni polsamodejni način vožnje. Foto: Žiga Intihar

Ko je BMW sredi lanskega novembra prvič pokazal koncept iX, ni završalo le med ljubitelji bavarske znamke. Ta drzen koncept je hitro poskrbel za številne odzive, tudi sami nismo bili povsem prepričani, ali nam nova oblikovna zasnova odgovarja. Ni trajalo dolgo in na Pokljuki smo si lahko med prvimi pogledali novi iX. Tako kot ponavadi v živo deluje bistveno bolj skladen in posrečen kot na fotografijah, navdušuje pa v notranjosti – ne le s prostornostjo, temveč tudi na račun svoje umetne pameti. V Slovenijo bo zapeljal novembra s ceno od 81 tisoč evrov dalje.

V zaprti sobi nas je skrit pred očmi mimoidočih čakal črno obarvani iX. Gre za enega prvih avtomobilov, ki je zapeljal iz tovarne Dingolfing v Nemčiji in je še nosil oznako predserijski. BMW se pospešeno pripravlja na zagon proizvodnje in začetek novembrske prodaje, s prvim stikom s to dolgo pričakovano novostjo pa smo lahko iz prve roke preverili, kaj lahko pričakujemo ob koncu leta, ko bo iX pripravljen na prve resne testne vožnje.

Obljube so bile velike, BMW se jih je očitno držal

Po kratkem nagovoru Uroša Dolenca, direktorja področja elektromobilnosti pri BMW Group Slovenija, je bilo zanimivo spremljati preostale novinarske kolege. Vsi so se pričeli dotikati različnih oblik, s prstom sledili linijam in tipali zanimivo zasnovo vratnih kljuk. Da, iX bo na cesti vsekakor izstopal. Morda ne bo všeč vsakemu, tako kot vsak oblikovno drzen avtomobilski model, vsekakor pa bo v živo našel več simpatij kot prek fotografij.

Morda tudi zaradi črne barve karoserije, a veliki sprednji ledvički tudi zaradi registrske tablice ne izstopata tako močno. Dolgo stransko tekočo linija prekinejo le odprtine za vratne kljuke. BMW ni ubral običajne poti in kljuke poravnal s karoserijo. Ne, za odpiranje vrat moraš seči v odprtino in pritisniti. Zadek krasijo dolge in dramatično oblikovane LED luči. Dimenzijsko je iX sicer kombinacija različnih modelov – širina je namreč enaka modelu X5, višina modelu X6, platišča pa so enakih dimenzij kot pri X7. Takoj smo opazili tudi velike steklene površine, razgled iz avtomobila je zelo povprečen.

BMW iX xDrive 50 poganjata dva elektromotorja z največjo močjo 385 kilovatov in povprečno porabo 21 kilovatnih ur na 100 prevoženih kilometrov. Na dnu je vgrajena baterija z bruto zmogljivostjo 105,2 kilovatne ure, kar prinaša do 630 kilometrov dosega. Šibkejša različica iX xDrive40 ima dva elektromotorja z 240 kilovati in dosegom do 425 kilometrov. Pozneje se bo ponudbi pridružil tudi model BMW iX M60 z maksimalno močjo 440 kilovatov.

Ker bo polnjenje tako velike baterije časovni zalogaj, so pri BMW poskrbeli za hitro polnjenje z močjo do 200 kilovatov oziroma 150 kilovatov pri iX 40. V praksi bo to pomenilo, da se bo baterija napolnila z 10 na 80 odstotkov kapacitete v manj kot 35 minutah. Desetminutno hitro polnjenje poveča doseg avtomobila za dodatnih 120 kilometrov.

Minimalistična notranjost, polna majhnih podrobnosti in detajlov. BMW si je tukaj dal res duška in ni pozabil na nobeno malenkost. Minimalistična notranjost, polna majhnih podrobnosti in detajlov. BMW si je tukaj dal res duška in ni pozabil na nobeno malenkost. Foto: Žiga Intihar

Dolg ukrivljen zaslon in ogromno prostora

O voznih lastnostih ali realnem električnem dosegu ne moremo govoriti, saj se nam z njim ni uspelo voziti, vam pa lahko orišemo svoje BMW iX Foto: Žiga Intihar izkušnje iz potniške kabine. Prtljažni prostor je velik, res velik. Na naše vprašanje, ali ima tudi sprednji prtljažnik, je Dolenc odgovoril, da so raje povečali zadnji prtljažni prostor, kjer je v dvojnem dnu prostor za baterijske kable. Še več, sprednji pokrov motorja se ne more niti dvigniti ali odpreti. Točenje tekočine za pranje stekel pa poteka prek tulca, vgrajenega pod sprednjim znakom BMW.

Naj se preselimo v drugo vrsto. Kot je razvidno s fotografije, je tam prostora ogromno. Zaradi namenske arhitekture ni bilo potrebe po osrednjem tunelu, zato je tam več prostora za noge ali prtljago. Ob pravilno nastavljenem voznikovem sedežu je za kolena potnikov ostalo vsaj dvajset centimetrov. Velika stekla omogočajo odličen pogled ven, tudi otrokom.

Kaj pa spredaj? Tam je vse podrejeno vozniku in udobju. Ukrivljeni zaslon deluje odlično, je pregleden in hiter. Nekaj fizičnih stikal in zdaj že legendarno vrtljivo stikalo tvorijo zanimivo hibridno rešitev klasičnih stikal in napredne tehnologije. Zanimiva je uporaba različnih materialov, ti so povrhu vsega pretežno naravni in reciklirani. Šesterokotni volan je zanimiv na pogled, kakšna bo uporaba v praksi, pa bo znano jeseni.

Dve različici z dvema različnima baterijama

Peta generacija tehnologije BMW eDrive vključuje tudi visokonapetostno baterijo z najsodobnejšo tehnologijo baterijskih celic. Njihova volumetrična gostota energije na ravni celic je v primerjavi z visokonapetostna baterijo v BMW i3 iz leta 2020 večja za približno 40 BMW-odstotkov.

Paradni konj znamke bo iX xDrive50 z baterijo z zmogljivostjo 105,2 kilovatne ure (bruto energijska vsebnost: 111,5 kWh), medtem ko ima baterijski sklop za iX xDrive40 zmogljivost 71 kilovatnih ur (bruto vsebnost energije: 76,6 kWh). Cene v Sloveniji se za iX xDrive40 pričnejo pri 81.800 evrih, kar je sto evrov več kot po ceniku stane priključni hibrid X5. Prvi avtomobili bodo na cestah že novembra.

Ob naša kolena in zadnji sedež smo postavili plastenko, tako radodaren s prostorom je iX zadaj. Ob naša kolena in zadnji sedež smo postavili plastenko, tako radodaren s prostorom je iX zadaj. Foto: Žiga Intihar

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin