SiolNET. Avtomoto Novice
1,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Novosti pri Fordu, slovo edgea in ecosporta?

Konec za dva modela, zamenjavi že znani?

1,73

termometer

Ford fiesta active Trnovski gozd cesta
Ford je mehki crossover različici active že predstavil za fiesto in focusa. Foto: Gregor Pavšič

Ford bo poskusil v Evropi še povečati ponudbo in prodajo športnih terencev. Današnjega ecosporta bo zamenjal novi mali crossover na osnovi fieste, slabo prodajanega edgea pa predvidoma največja različica naslednje kuge.

Ford tourneo courier in peugeot rifter Avtomoto Družinski dvoboj: Fordov ali francoski enoprostorec?

Ford večino svojega dobička ustvari v Severni Ameriki, kjer je njihov glavni vir dobička velik poltovornjak F-150. Samo lani so jih prodali več kot milijon. Večino med njimi v Severni Ameriki, kjer so se prav tako odločili prenehati izdelovati klasične limuzine svojih modelov. Ker si želi Ford doseči boljše poslovne rezultate tudi v Evropi, se zdaj usmeritev v športne terence v še večjem obsegu seli tudi na staro celino. Poleg športnih terencev imajo velik potencial predvsem gospodarska vozila.

Prodaja SUV v Evropi: Ford zaostaja za povprečjem trga

Lani je pri Fordu delež športnih terencev v Evropi znašal le 27 odstotkov, kar je bilo pod povprečjem celotnega trga, kažejo podatki družbe Jato Dynamics. Na celotnem evropskem trgu je delež športnih terencev med novimi avtomobili namreč znašal 35 odstotkov. Ford je sicer dobil novo fiesto in focusa, ki je postal tudi zmagovalec izbora Slovenski avto leta, a z obema na evropskih trgih izgubljajo denar.

Najbolje prodajani posamezni model ameriške znamke v Evropi je bila kuga. Lani so jih prodali 153 tisoč, prenovljenih manjših ecosportov pa 111 tisoč. Precej večji športni terenec edge je prepričal dobrih devet tisoč kupcev, kar je bilo 41 odstotkov manj kot leta 2017.

novi avtomobili 2019 Avtomoto Celoten pregled: Novi avti za Slovence v letu 2019

Ecosport je po prenovi sicer dosegel boljše prodajne številke, a pri Fordu pripravljajo njegovo zamenjavo. Crossover na osnovi fieste bodo razkrili letos, prodaja se začne leta 2020. Ecosport je po prenovi sicer dosegel boljše prodajne številke, a pri Fordu pripravljajo njegovo zamenjavo. Crossover na osnovi fieste bodo razkrili letos, prodaja se začne leta 2020. Foto: Gašper Pirman

Prodaja edgea je v Evropi lani padla za 41 odstotkov. Letos na ceste prihaja prenovljeni model. Prodaja edgea je v Evropi lani padla za 41 odstotkov. Letos na ceste prihaja prenovljeni model. Foto: Ford

Prihaja naslednik ecosporta, nova kuga namesto edgea?

Pri Fordu so tudi v Sloveniji že predstavili novi različici fieste in focusa z nekoliko poudarjenimi zaščitami blatnikov in malenkost večjo oddaljenostjo od tal, s čimer tudi ta dva avtomobila dobivata "terenski" videz. A to je šele začetek.

Na osnovi fieste bo Ford že letos razkril naslednika ecosporta, na osnovi ameriškega modela escape (razkrit bo letos) pa bo v Evropo prišla nova generacija kuge. Ta bi v svoji sedemsedežni različici lahko zamenjala edgea, je poročal Autonews Europe. Predsednik Forda v Evropi Steven Armstrong je za leto 2020 obljubil tudi električni avtomobil (crossover) z vplivom mustanga.

Glede ukinitve modelov v Evropi za zdaj Forda še ni razkril veliko uradnih informacij. Izjema je bila le potrditev konca proizvodnje kompaktnega enoprostorca C-maxa.

Denar bo prineslo tudi sodelovanje z Volkswagnom

In še kombiji in poltovornjaki. Ford je lani v Evropi prodal 380 tisoč kombijev. Medtem so sklenili tudi partnerstvo z Volkswagnom. Za Nemce bodo izdelovali srednje velike, Nemci pa zanje kompaktne kombije. Ford bo za Volkswagen izdeloval tudi poltovornjake. Do leta 2024 bodo po oceni Forda te sinergije med družbama vredne pol milijarde ameriških dolarjev.  

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin