SiolNET. Avtomoto Novice
1,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novo slovo dizlom: po Toyoti in Hondi tudi Nissan?

1,79

termometer

Nissan qashqai 1.7 dizel
Qashqai v drugi generaciji ostaja eden najbolje prodajanih športnih terencev svojega razreda. Foto: Gašper Pirman

Nissan bo v Evropi za qashqaia, enega svojih ključnih modelov, ukinil ponudbo dizelskega motorja. V prihodnje bodo dali prednost elektrificiranim pogonom.

Prima Avtomoto Konec dizla? Ob teh podatkih premislite še enkrat.

Nissan bo prihodnjo jesen razkril tretjo generacijo qashqaia, utemeljitelja visokoserijske proizvodnje športnih terencev. Qashqai je v Evropi začel enega največjih avtomobilskih trendov, ki se še danes ni ustavil. Povpraševanje po športnih terencih (in manjših križancih) ne pojenja niti danes. Nissan bo očitno pri qashqaiju naredil korak naprej. Neuradno: ob razkritju nove generacije v ponudbi ne bo več dizelskega motorja, je poročal Autonews Europe.

Nissan po sledeh Toyote in Honde

Podobno prelomno odločitev je pred leti sprejela tudi Toyota, ki je pri svojem športnem terencu RAV4 ukinila ponudbo dizelskega motorja in štirikolesnega pogona. Danes večino teh vozil prodajo s priključno hibridnim pogonom. Podobno smer brez dizlov je v tem razredu z modelom C-RV že ubrala tudi Honda.

Nissan namerava qashqaia opremiti s hibridnim pogonskim sistemom e-Power. Pri tem bencinski motor opravlja le funkcijo generatorja električne energije, vozilo pa se pelje kot pravi električni avtomobil. Neuradno se kot možnost pogona omenjajo tudi priključno hibridni pogoni iz ponudbe naveze Renault-Nissan.

Slovenski avto leta Vransko Avtomoto Trgovci so jim pojasnili: dizel kupijo le še redki #video

Prodaja dizlov v Evropi pada, a prav v razredu qashqaia je še vedno visoka

Odločitev Nissana je posledica upadanja prodaje dizelskih motorjev v Evropi, kjer je delež tega motorja upadel na manj kot tretjino novih vozil. Toda prav v razredu qashqaia je delež dizelskih motorjev ostal visok, in sicer kar 44-odstoten.

Po pričakovanju vodstva Nissana bodo imeli že leta 2022 okrog 40 odstotkov vozil z elektrificiranim pogonom. Odločitev o prehodu na elektrificirane pogone je povezana predvsem z obveznim zniževanjem izpustov CO2, s čimer se bodo poskusili izogniti visokim kaznim Evropske unije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin