Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 9. 2018,
7.07

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

1

Natisni članek

Peugeot

Sreda, 26. 9. 2018, 7.07

5 let, 7 mesecev

Slovenska predstavitev: peugeot rifter

Novi peugeot za 300 slovenskih aktivnih družin #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

1

Peugeotov družinski rifter stopa z novim imenom na novo pot, polno izzivov. Tako kot njegova dvojčka se je preselil na novo arhitekturo, oblekel nov moderen videz in bo na voljo v dveh različno velikih izvedbah z možnostjo sedmih sedežev. V Sloveniji je na voljo od 16 tisočakov dalje, s svojimi znanji pa želi prepričevati predvsem aktivne družine, ki cenijo modularnost, prostornost in preprosto uporabo.

Rifter družinskemu avtomobilu s pomočjo terenskih dodatkov daje nekaj vizualnega vznemirjenja in povečuje vsakodnevno uporabnost. | Foto: Gašper Pirman Rifter družinskemu avtomobilu s pomočjo terenskih dodatkov daje nekaj vizualnega vznemirjenja in povečuje vsakodnevno uporabnost. Foto: Gašper Pirman

Enaka osnova, drugačen obraz

Trojec rifter, berlingo in combo se je preselil na novo arhitekturo EMP2, ki je oblikovalcem omogočila, da skrajšajo in dvignejo sprednji previs ter premaknejo vetrobransko steklo bolj naprej. Hkrati so optimizirali servoojačevalnik ter posledično zmanjšali rajdni krog avtomobila.

Zaradi modularne osnove so lahko pri Peugeotu odgovorili na zahteve modernih družin, ki veliko časa preživijo v naravi. Ohraniti so morali prostornost potniške kabine, vendar v paket zapakirati še prepoznavni znak i-cockpit in zunanjost okrasiti s terenskimi dodatki. Rifter je posledično postal družinski multipraktik, vendar se po novem ne boji umazati.

Peugeot rifter
Avtomoto Peugeotov družinski avtomobil ima novo ime #foto
Avtomoto Peugeot e-Legend: nor koncept z videzom legendarnega kupeja #video

Sedem sedežev pri obeh različicah

Med pomembnejše novosti spadata dve različici L1 in L2. Prva, krajša je kljub 35 centimetrov krajši dolžini še vedno lahko opremljena s sedmimi sedeži, vendar je tretja vrsta v L2 pomična za 13 centimetrov, kar omogoča večjo prilagodljivost in udobnejše sedenje. Pri obeh različicah je možno sedeža odstraniti.

Opcijsko oziroma serijsko pri paketu GT Line je druga vrsta opremljena s tremi individualnimi sedeži. Vsak izmed njih je individualno zložljiv ali nastavljiv, prav tako pa je možno poklopiti sovoznikov sedež. 

Nova zasnova je prinesla tudi ključne izboljšave v potniški kabini. Inženirjem je omogočila poravnavo dna, zato so lahko povečali prostor za noge in prtljažni prostor. Slednji meri 775 litrov (100 litrov več kot pri predhodniku) oziroma pri različici L1 kar 1050 litrov. S podrtjem treh individualnih sedežev zadaj in sovoznikovega sedeža se prtljažni prostor razširi na 3500 oziroma 4000 litrov.

Trideset odstotkov jih predelajo v N1

Od prve generacije partnerja tepee so v Sloveniji prodali približno 6000 avtomobilov. Od tega jih je bilo 30 odstotkov že v tovarni predelanih za kategorijo N1. Podobno pričakujejo tudi pri novem rifterju.

V notranjosti je nameščen majhen volan in voznikovi števci na vrhu armaturne plošče - tako kot pri vseh drugih Peugeotovih modelih z i-cockpitom. | Foto: Gašper Pirman V notranjosti je nameščen majhen volan in voznikovi števci na vrhu armaturne plošče - tako kot pri vseh drugih Peugeotovih modelih z i-cockpitom. Foto: Gašper Pirman

Sredinska konzola prinaša povečano uporabnost. Serijsko je nameščena od drugega nivoja opreme dalje. | Foto: Gašper Pirman Sredinska konzola prinaša povečano uporabnost. Serijsko je nameščena od drugega nivoja opreme dalje. Foto: Gašper Pirman

Rifter sloni na enaki osnovi kot berlingo in combo, vendar nosi prepoznaven vizualni podpis Peugeota. | Foto: Gašper Pirman Rifter sloni na enaki osnovi kot berlingo in combo, vendar nosi prepoznaven vizualni podpis Peugeota. Foto: Gašper Pirman

Trije nivoji opreme, največ povpraševanja za najbolje opremljenimi

Rifter  je na voljo s tremi paketi opreme - active, allure in GT Line. V Sloveniji se bo kar 70 odstotkov kupcev odločilo za dva najbolje opremljena paketa. Skupno želijo pri uvozniku v letošnjem letu prodati 120 avtomobilov, v celotnem prihodnjem letu pa 300. Kot pravijo, gre za partnerja za celotno življenje, kjer je uporabnost kombija zapakirana v osebni avtomobil.

Posledično je opremljen s celotnim naborom varnostnih pomagal (aktivni tempomat, bralnik prometnih znakov, sistem za nenamerno menjavo voznega pasu, samodejno zaviranje v sili ...) in serijsko v notranjosti kraljuje Peugeotova filozofija notranjosti i-Cockpit. Veliko je odlagalnih površin, največ drobnarij pa se bo znašlo v sredinski konzoli (serijsko od drugega nivoja dalje) in v predalu nad polico prtljažnika.

Peugeot Hybrid
Avtomoto Peugeot kaže mišice: priključni hibrid in štirikolesni pogon za 3008 #foto

Edini z opcijo štirikolesnega pogona

Edini avtomobil izmed trojice bo na voljo s štirikolesnim pogonom, ki so ga razvili skupaj s specialisti Dangel. Za doplačilo približno 7000 evrov vam vašega rifterja že v tovarni skupaj s partnerjem opremijo s štirikolesnim pogonom in mehansko zaporo sprednjega diferenciala.

Motorno paleto sestavlja 1,2-litrski prisilno polnjeni agregat PureTech 110 z 81 kilovati. Prihodnje leto se mu bo pridružil še PureTech 130, ki bo opcijsko na voljo tudi z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Pri dizlih so na voljo tri različno močne variante 1,5-litrskega motorja - BlueHDi 75, BlueHDi 100 in BlueHDi 130.

L2 je od L1 daljši za 35 centimetrov, pri obeh različicah pa je na voljo sedem sedežev. | Foto: Gašper Pirman L2 je od L1 daljši za 35 centimetrov, pri obeh različicah pa je na voljo sedem sedežev. Foto: Gašper Pirman

Trije individualni sedeži zadaj povečujejo prilagodljivost in splošno uporabnost. | Foto: Gašper Pirman Trije individualni sedeži zadaj povečujejo prilagodljivost in splošno uporabnost. Foto: Gašper Pirman

Na bolje založenih paketih je vgrajen osempalčni zaslon na dotik. Klimatska naprava se upravlja s fizičnimi stikali. | Foto: Gašper Pirman Na bolje založenih paketih je vgrajen osempalčni zaslon na dotik. Klimatska naprava se upravlja s fizičnimi stikali. Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte