Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
20. 12. 2017,
9.15

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

1

Natisni članek

BMW BMW X7

Sreda, 20. 12. 2017, 9.15

6 let, 4 mesece

Nov model za tovarno BMW v Spartanburgu (ZDA)

Novi BMW X7: rojstvo avta, ki veseli Donalda Trumpa #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

1

BMW je v tovarni v Spartanburgu v ZDA začel izdelovati prve predserijske modele X7. Njihova zunanjost je za zdaj še zakrita. Serijski X7 bodo pri BMW predstavili konec prihodnjega leta.

Video: Zakriti predserijski BMW X7 že na cestah

BMW bo serijski X7 predstavil konec prihodnjega leta. | Foto: BMW BMW bo serijski X7 predstavil konec prihodnjega leta. Foto: BMW Študijo novega BMW X7 smo letos jeseni pobližje predstavili že na avtomobilskem salonu v Frankfurtu. To bo torej največji športni terenec iz Münchna. Študija je imela tam še precej futurističnih rešitev. Oblikovalci so se poigravali z idejo skritih kljuk na vratih in samodejnega odpiranja vrat voznika. V serijskem X7 takih kljuk očitno ne bo.

Študija X7 je bila od X5 daljša za 31 centimetrov

"Začeli smo ofenzivo z novimi modeli, X7 predstavlja nov oblikovalski jezik. V prihodnje bi radi izdelali avtomobile s preprostim, čustvenim in prefinjenim slogom. Študija X7 to odraža, prav tako tudi koncept serije 8. X7 je posledica povpraševanja s trga. Tam so iskali velike prestižne avtomobile. Tudi sami smo razmišljali o tem. Koncept prinaša tisto, kar si želimo prinesti na trg. Združiti športnost in luksuz," nam je povedal Jacek Fröhlich, vodja oblikovanja luksuznih vozil pri BMW.

Foto: Proizvodnja predserijskih X7 v ZDA

Fotogalerija
1 / 9
Novi BMW X7 bo resnično velik športni terenec, ki bo na trgu neposredni odgovor na audija Q7. V primerjavi z X5 je 31 centimetrov daljši (koncept X7 je dolg kar 5,2 metra) in ima 17 centimetrov daljšo medosno razdaljo (3,1 metra). Nezgrešljiva je agresivna sprednja maska motorja z navpičnimi letvicami. V notranjosti ima vozilo tri vrste sedežev (po dva v vrsti), digitalne zaslone za potnike v zadnjih vrstah in obilo prostora. V vozniškem prostoru sta v študiji izstopala predvsem dva digitalna zaslona, združena v navidezno eno enoto, kar je na primer podobna rešitev, kot jo Mercedes-Benz uporablja pri svojem razredu S.

Devet tisoč zaposlenih vsak dan izdela 1.400 vozil modelske serije X

BMW ima v Spartanburgu največjo tovarno na svetu. Lani so tam izdelali 411 tisoč vozil. Približno 70 odstotkov vozil iz te tovarne izvozijo v 140 držav po vsem svetu. Vsak dan v tej tovarni izdelajo 1.400 modelov X4, X4, X5 in X6. Na proizvodne linije bo z novim X7 tako zapeljal še peti različni model.

BMW v Spartanburgu zaposluje več kot devet tisoč ljudi, do leta 2021 jih bodo zaposlili še dodatnih tisoč. BMW je v tovarno do zdaj investiral osem milijard dolarjev, skupno pa so od leta 1994 tam izdelali 3,9 milijona vozil.

Ne spreglejte