Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
28. 2. 2018,
7.35

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

1

Natisni članek

Audi audi A6 Avtosalon Ženeva 2018

Sreda, 28. 2. 2018, 7.35

6 let, 1 mesec

Novi audi A6: BMW in Mercedes dobila tekmeca za glavni poslovni razred

Novi audi A6: bo spremenil razred poslovnih limuzin? #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

1

audi A6 | Foto Audi

Foto: Audi

Novi audi A6 je poslovna limuzina iz Ingolstadta, ki bo imela vse motorje opremljene z mehkim hibridnim sistemom, štirikolesnim krmiljenjem in moderno digitalno notranjostjo. Na voljo bo izključno s samodejnim menjalnikom.

V Nemčiji ga bodo začeli prodajati letos junija. | Foto: Audi V Nemčiji ga bodo začeli prodajati letos junija. Foto: Audi Stavi na mehkohibridno tehnologijo in moderno notranjost večjega A8

Audi je razkril osmo generacijo modela A6, svoje poslovne limuzine in tekmeca vozil, kot so BMW serije 5 in mercedes-benz razred E. Iz Ingolstadta prihajajo optimistične napovedi, da bo z uporabo tehnologij mehkih hibridnih sistemov, tehnologije notranjosti vozila iz večjega A8, zmogljivih motorjev in le še samodejnih menjalnikov novemu A6 uspelo dobiti prodajni boj proti omenjenima največjima tekmecema. V prihodnje bo Audi predvidoma izdelal tudi priključnohibridno različico A6, ki pa uradno še ni potrjena.

Novi A6 je v primerjavi s predhodnikom daljši za komaj opaznih sedem milimetrov. Skupno 4,9 metra dolga limuzina (4.939 mm) je tudi 1,2 centimetra širša (1.457 mm). V primerjavi z BMW serije 5 je novi audi malenkostno daljši in širši, obenem pa občutnih 2,2 centimetra nižji.

Novi A6 ima maso vsaj 1.575 kilogramov in je v primerjavi s predhodnikom od pet do 25 kilogramov težji. To je posledica uporabe dodatnih hibridnih sistemov (mehki hibridi), ki bodo del vseh ponujenih motorjev.

Novi A6 je dolg 4.939 milimetrov. | Foto: Audi Novi A6 je dolg 4.939 milimetrov. Foto: Audi

Kakšen bo učinek mehkih hibridnih sistemov na porabo goriva in izpust CO2?

Sprva bodo na voljo trilitrski bencinski motor TFSI V6, dvolitrski in trilitrski dizelski motor TDI. Trilitrski bencinski in dvolitrski dizelski bosta opremljena z 48-voltnim sistemom napetosti, ki ima na zadnji osi nameščeno litij-ionsko baterijo (ta tehta 25 kilogramov) in zaganjalnik oziroma generator v sprednjem delu vozila.

Pri hitrostih od 55 do 160 kilometrov na uro zna ta mehki hibridni pogon izklopiti motor. Sistem ugasne motor tudi med zaviranji in upočasnjevanjem do ustavitve.

Na drugi strani bo trilitrski motor TDI uporabljal 12-voltni sistem napetosti, ki omenjenih funkcij nima. V obeh primerih se bo Audi s temi rešitvami boril predvsem za nižji izpust CO2. Sistem z 48-voltno napetostjo zmanjša izpust CO2 za deset gramov na kilometer, 12-voltni sistem pa za štiri grame CO2 na prevoženi kilometer. V realnem prometu se bo poraba goriva znižala za okrog 0,7 litra na sto prevoženih kilometrov.

Pri Audiju neuradno potrjujejo tudi možnost priključnohibridnega pogona, ki predstavlja vmesno stopnjo do povsem električnih različic. Novi A6 bo imel na voljo le še samodejni menjalnik. Pri predhodniku so jih z ročnim prodali le okrog pet odstotkov.

Izpopolnjeno podvozje s štirikolesnim krmiljenjem

Kljub dodatni masi pri Audiju obljubljajo boljše vozne lastnosti. Izpopolnili so podvozje, A6 bo imel tudi štirikolesno krmiljenje. Zadnji kolesi bosta lahko zavili za največ pet stopinj. V mestu za večjo okretnost v nasprotno smer kot sprednja, na hitrejših odsekih pa v isto smer kot sprednji kolesi.

Sredinska konzola in zgornji zaslon sta rahlo usmerjena proti vozniku. | Foto: Audi Sredinska konzola in zgornji zaslon sta rahlo usmerjena proti vozniku. Foto: Audi

audi A6 | Foto: Audi Foto: Audi

Notranjost po zgledu večje limuzine A8

V notranjosti je A6 prava preslikava novega A8. Nov infozabavni sistem bo lahko med pomembnejšimi prodajnimi aduti limuzine. Oba osrednja zaslona na sredinski konzoli sta občutljiva na dotik, v primerjavi z A8 pa sta obrnjena nekoliko bolj v smer voznika. Vmesnik bo omogočal preprosto uporabo, premikanje ikon in s tem prilagajanje vsebine, podobno kot na modernih pametnih telefonih.

Zgornji zaslon je lahko ob doplačilu za vmesnik MMI velik 10,1 palca, spodnji pa 8,6 palca. Pred voznikom je še Audijeva 12,3-palčna digitalna armatura.  

Tudi A6 s tretjo stopnjo vozniške avtonomnosti

Pri Audiju izpostavljajo navigacijski sistem, ki se bo naučil vsakodnevnih voženj lastnika vozila in mu bo ob morebitnih zastojih znal že samodejno predlagati drugo pot. Skupno bo mogoče spraviti nastavitve za sedem različnih vozniških profilov, kar bo prišlo prav v primeru flotnih oz. službenih vozil.

Tako kot A8 bo imel tudi novi A6 že tretjo stopnjo avtonomne vožnje. Ta je sicer bolj načelna, saj v večini držav polno uporabo te tehnologije za zdaj še onemogoča zakonodaja.

In še zanimivost: zaposleni v podjetju, ki bodo A6 uporabljali kot službeni avto, ga bodo lahko odklepali, zagnali motor in nato zaklenili tudi prek pametnega telefona. Ta sistem odpravlja nujnost klasičnega ključa.

Audi bo novi A6 izdeloval v tovarni v Neckarsulmu v Nemčiji. Tam bodo avtomobil začeli prodajati letos junija. Osnovna cena za audi A6 50 TDI quattro bo v Nemčiji znašala dobrih 58 tisoč evrov. Audi bo novi A6 predstavil tudi prihodnji teden na avtomobilskem salonu v Ženevi.

audi A6 | Foto: Audi Foto: Audi

audi A6 | Foto: Audi Foto: Audi

 

Ne spreglejte