SiolNET. Avtomoto Novice
1,34

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Bo Tesla tovarno pri Berlinu res zgradila že julija 2021?

Nove skrbi Tesle: ogroženi netopirji in speče bombe

1,34

termometer

Tesla model Y
Teslin naslednji model Y bo ključni avtomobil nemške tovarne. Foto: Tesla

Tesla namerava kmalu začeti graditi tovarno blizu Berlina, a še prej se bo moralo vodstvo družbe spopasti z očitki glede nizke odkupne cene zemljišča, preseliti pa bodo morali tudi ogroženo vrsto netopirjev.

Tesla model Y Avtomoto Teslina tovarna v Berlinu: pol milijona vozil letno?

Tesla namerava prek namensko ustanovljenega podjetja Tesla Manufacturing Brandbenburg blizu Berlina odkupiti 304 hektarje zemljišča. Dogovorjeni znesek z nemškimi oblastmi je predvideval odkupnino v višini 41 milijonov evrov. Nemci so s prstom pokazali na nizko odkupno ceno zemljišča, ki v tem primeru znaša le 13,5 evra na kvadratni meter. V bližnji industrijski coni Freienbrink stane kvadratni meter 40 evrov.

Tovarna bi lahko zaposlila do 10 tisoč ljudi

Vodstvo Tesle ima še do sredine januarja čas za podpis pogodbe z Nemci za odkup zemljišča, kjer nameravajo postopno graditi svojo tretjo tako imenovano tovarno Gigafactory. Tesla želi tam svoje avtomobile začeti izdelovati že v sredini prihodnjega leta. Ta tovarna bo proizvajala avtomobila model 3 in model Y, letna proizvodnja pa bi lahko dosegla raven okrog pol milijona vozil.

V tovarni bi lahko sprva delalo okrog tri tisoč zaposlenih, ob dokončanju celotne tovarne in pripadajočega oblikovalskega centra pa bi lahko število naraslo tudi na 10 tisoč. Tovarna naj bi v celoti stala okrog štiri milijarde evrov, Nemci – če bo to pomoč potrdila Evropska unija – obljubljajo 300 milijonov evrov pomoči.

Tesla nesreča Avtomoto Dva obraza Tesle: odlični rezultati in nove tragične nesreče

Nadomestno sajenje dreves, selitev netopirjev, lov za spečimi bombami …

Nasprotovanje dela nemških politikov – ti sicer podpirajo Teslino naložbo, a obenem izpostavljajo omenjeno nizko ceno zemljišča – pa za zdaj niso edine prepreke novi tovarni Elona Muska.

Ta bo namreč pri Berlinu moral nadomestiti posekana drevesa z novimi (to zavezo so pri Tesli že sporočili), okoljevarstveniki pa na tem področju opozarjajo tudi na zaščiteno vrsto netopirjev. Pred sečnjo dreves za potrebe tovarne jih bodo morali očitno preseliti drugam.

Nemški mediji poročajo tudi o potrebi po preiskavi zemljišča, kjer bi lahko iz časa 2. svetovne vojne ležala tudi še eksplozivna sredstva.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • icsn / 11.01.2020. ob 11:39 +1 0

  Dajte no, to bo pa Tesla ze sposobna urediti v to nimam dvoma. To pa ni noben fenomen, saj je ze dolgo tako da so zemljisca za inviduelle zgradbe drazje kot za industrijske objekte

  +1 0
 • Zgodovinar_69 / 11.01.2020. ob 21:59 0 - 1

  V Nemčiji imajo v coni 40 eur/m2, Tesla plača 13 eur/m2. V Sloveniji so pa cene po 100, 200 eur/m2. Potem pa bodi konkurenčen. :) Fore imajo pa Nemci iste kot v Sloveniji, samo očitno tam vseeno na koncu prevlada razum oz. denar. Pri nas pa kdaj tudi z denarjem ne moreš razuma kupiti. :/

  0 - 1
delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin