SiolNET. Avtomoto Novice
1,89

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Novi avtomobili po letu 2035

Nove odločitve: klasičnim motorjem se ne obeta nič dobrega

1,89

termometer

izpuh dim dizel bencin |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Okoljevarstveni odbor pri Evropskem parlamentu je podprl predlog Evropske komisije, da po letu 2035 v Evropi ustavi prodajo novih avtomobilov s klasičnimi motorji z notranjim izgorevanjem. Dovolili naj ne bi niti sintetičnih goriv.

Omenjeni odbor je v Evropskem parlamentu glasoval proti predlogu Evropske komisije, da bi še v tem desetletju dodatno zaostrila potrebo po znižanju izpustov CO2. Ti so se v zadnjih letih ob vse večji prodaji športnih terencev in prehodu na novi merilni standard WLTP še povečali, tudi preboj elektrificiranih avtomobilov poteka z zmerno hitrostjo. Predlog je predvideval 55-odstotno znižanje izpustov CO2 do leta 2030 (v primerjavi z letom 2021).

izpušni sistem dizel Avtomoto Strmoglavljenje za dizel tudi v Sloveniji: take so številke

Rdeča luč tudi za sintetična goriva?

Zato pa je okoljevarstveni odbor potrdil lanski predlog Evropske komisije, ki v Evropi prepoveduje prodajo novih klasičnih avtomobilov od leta 2035 naprej. Podlaga za to je predlagano 100-odstotno znižanje neposrednih izpustov CO2, kar onemogoča prodajo vozil z motorji z notranjim izgorevanjem.

O taki odločitvi, ki je sicer del širšega paketa ukrepov Evropske komisije za doseganje ogljične nevtralnosti do leta 2035, bo v prihodnjih mesecih glasoval Evropski parlament. Približno četrtino izpustov CO2 v Evropi ustvari transport.

Države članice bodo morale še uskladiti vse podrobnosti glede takih ukrepov. Po poročanju nemškega časnika Handelsblatt trenutni predlog ne predvideva zelene luči za nova sintetična goriva, prav tako ne za maloserijske proizvajalce predvsem superšportnih avtomobilov.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin