Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
16. 11. 2016,
6.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

Natisni članek

Avtosalon Los Angeles 2016 SUV Mazda

Sreda, 16. 11. 2016, 6.06

6 let, 6 mesecev

Nova mazda CX-5: evolucija najbolje prodajane mazde v Evropi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28
Mazda CX-5 | Foto Mazda

Foto: Mazda

Nova mazda CX-5 je evolucija predhodnika, ki velja za najbolje prodajano mazdo v Evropi. Športni terenec je postal malenkostno krajši, v notranjosti pa so inženirji poskrbeli za boljšo preglednost iz vozila, voznikovim rokam so približali tudi sredinski greben s prestavno ročico menjalnika in drugimi gumbi. Pri Mazdi pravijo, da novi CX-5 ni prijazen le do voznika, temveč zdaj bolj poudarjeno tudi do vseh potnikov v vozilu.

Oblikovalski poudarek Mazde še naprej stavi na dinamičnost, a tudi pravi robusten videz modernega SUV. | Foto: Mazda Oblikovalski poudarek Mazde še naprej stavi na dinamičnost, a tudi pravi robusten videz modernega SUV. Foto: Mazda Mazda, ki je letos jeseni izpustila avtomobilski salon v Parizu, je v Los Angelesu predstavila drugo generacijo svojega športnega terenca CX-5. Ta je zanjo prodajno najbolj uspešen model v Evropi. Pri drugi generaciji so se osredotočili predvsem na evolucijo in izpopolnjevanje že znanega avtomobila. Pri Mazdi pravijo, da so pri novem CX-5 poskušali poudariti tudi zadovoljstvo in užitek vseh potnikov, v prvem planu tako ni bilo več le zadovoljstvo voznika.

Zunanje dimenzije avtomobila prilagojene malenkostno

Navzven je novi CX-5 dobil rahlo oblikovalsko osvežitev. Nekoliko bolj so poudarili tako dinamičnost kot videz športnega terenca, sicer pa je avtomobil dimenzijsko podoben predhodniku. Medosna razdalja je ostala enaka, z nekoliko krajšimi previsi je CX-5 izgubil pet milimetrov skupne dolžine avtomobila. CX-5 ostaja največji športni terenec Mazde v Evropi, v ZDA pa je kupcem na voljo še večji CX-9.

Motorji bodo ostali nespremenjeni. Avtomobil bodo torej poganjali bencinski dvolitrski motor in dizelski 2,2-litrski motor. V ZDA bo v CX-5 vgrajen 2,5-litrski bencinski motor. Za prenos moči bosta skrbela ročni ali samodejni šeststopenjski menjalnik. Za doplačilo bo na voljo tudi štirikolesni pogon.

Športni terenec CX-5 je Mazdin najbolje prodajani avtomobil v Evropi. | Foto: Mazda Športni terenec CX-5 je Mazdin najbolje prodajani avtomobil v Evropi. Foto: Mazda

Boljša prilagojenost izza volana, bližje voznikovim rokam tudi prestavna ročica menjalnika

Pri Mazdi so za 3,5 centimetre nazaj prestavili stebrička A in tako poskrbeli za boljšo preglednost tako voznika kot sovoznika. Notranjost je sicer prepoznavno Mazdina, za večje udobje pa so nekoliko višje postavili sredinski greben s prestavno ročico menjalnika, elektronsko ročno zavoro in vrtljivi gumb za dostop do infozabavnega sistema. Ročica samodejnega menjalnika bo postavljena šest centimetrov, ročica ročnega menjalnika pa štiri centimetre višje. Novost je tudi nov položaj zaslona nad sredinsko konzolo.

Med novostmi novega CX-5 sta tudi projekcija podatkov o vožnji (head up display) na vetrobransko steklo, daljinsko pa je mogoče upravljati tudi električna zadnja vrata.

Notranjost je tipično Mazdina. Bližje voznikovim rokam so premaknili sredinski greben, na vetrobransko steklo se bodo projecirali tudi podatki o avtomobilu oziroma vožnji. Novost je tudi nov položaj zaslona nad sredinsko konzolo. | Foto: Mazda Notranjost je tipično Mazdina. Bližje voznikovim rokam so premaknili sredinski greben, na vetrobransko steklo se bodo projecirali tudi podatki o avtomobilu oziroma vožnji. Novost je tudi nov položaj zaslona nad sredinsko konzolo. Foto: Mazda

Mazda želi doseči rekordno leto in prodati 1,55 milijona vozil

Mazda bo začela po premieri na avtomobilskem salonu v Los Angelesu februarja prihodnje leto novega CX-5 prodajati na Japonskem, nato pa bodo sledili še vstopi na preostale trge. Japonci bodo CX-5 prodajali v 120 državah. Mazda je sicer v prvi polovici fiskalnega leta 2016/2017 prodala rekordnih 775 tisoč vozil, od tega 123 tisoč v Evropi. K rasti prodaje sta prispevala predvsem manjši športni terenec CX-3 in nova generacija cestnega uživača MX-5. Do konca marca želi Mazda globalno prodati vsaj 1,55 milijona avtomobilov.

Ne spreglejte