Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 1. 2019,
7.03

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

1

Natisni članek

Koenigsegg NEVS

Četrtek, 31. 1. 2019, 7.03

5 let, 2 meseca

Nov zagon: kaj lahko propadli Saab še ponudi svetu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

1

National Electric Vehicle Sweden (NEVS), kupec propadlega švedskega proizvajalca avtomobilov Saab, je za 150 milijonov odkupil 20-odstotni delež v Koenigesggu. Proizvajalec superšportnih hibridnih avtomobilov bo pomagal pri razvoju električnih vozil za znamko NEVS, ki je že izdelala električni avtomobil na osnovi legendarnega saaba 9-3.

Koenigsegg bo s svojim znanjem pomagal podjetju NEVS razviti električni avtomobil, ki bi lahko slonel na legendarnem Saabovem modelu 9-3. | Foto: NEVS Koenigsegg bo s svojim znanjem pomagal podjetju NEVS razviti električni avtomobil, ki bi lahko slonel na legendarnem Saabovem modelu 9-3. Foto: NEVS

Kdo je zmagovalec tega posla?

NEVS in Koenigsegg nista želela razkriti specifičnih podatkov o njunem sodelovanju, saj so v uradnem sporočilu zapisali le, da so sklenili partnerstvo za razvoj produktov za nove in neizkoriščene segmente, ki bodo imeli pozitivne prednosti za moč obeh podjetij.

Skupaj sta podjetji odprli še podjetje, prek katerega se bodo lažje osredotočili na intelektualno lastnino, licenciranje tehnologij in oblikovanje izdelkov. NEVS ima v novonastalem podjetju 65-odstotni lastniški delež, medtem ko ima Koenigsegg v lasti preostalih 35 odstotkov.

Čeprav se posel zdi dober predvsem za NEVS, pa bo Koenigsegg pridobil dostop do tovarne v Trollhättanu, kjer so nekoč izdelovali saabe. Proizvajalec superšportnih eksotov bi lahko s skupnim sodelovanjem pridobil novega partnerja za distribucijo njihovih modelov na Kitajskem in s tem še povečal prodajo.

saab 9-3
Avtomoto Zdaj je dokončno, Saab je mrtev
Avtomoto Bankrotirani saabi spet serijski: Zdaj lastniki Kitajci, pogon pa električen

Zanimiv pogled v zgodovino

Ob razkritju partnerstva so se številni poznavalci in ljubitelji znamke vrnili v leto 2009. Takrat je imel Koenigsegg resne načrte za odkup Saaba od General Motorsa, a je posel klavrno propadel. Pozneje sta kitajski National Modern Energy Holdings Ltd in japonski Sun Investment LLC ustvarila NEVS, ki je leta 2012 odkupil propadli Saab.

Po bankrotu je še edini živi del švedskega proizvajalca vozil, Saab AB, odvzel dovoljenje za uporabo imena Saab in spremljajočega logotipa. Z novim partnerstvom je Koenigsegg naposled le vzpostavil neko povezavo s Saabom. Zdaj se zna zgoditi še, da bodo pomagali izdelati prvi električni avtomobil, ki bo slonel na modelu 9-3, vendar bo nosil drugačno ime.

Ne spreglejte