Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
24. 12. 2019,
7.10

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71

Natisni članek

Tesla Elon Musk delnice

Torek, 24. 12. 2019, 7.10

4 leta, 4 mesece

Nov rekord: z delnico Tesle bi od poletja pošteno zaslužili

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71
Tesla model 3 | Teslin prvi prodajni hit leta je bil pričakovano model 3. | Foto Reuters

Teslin prvi prodajni hit leta je bil pričakovano model 3.

Foto: Reuters

Vrednost Tesline delnice je pred koncem leta dosegla rekordno vrednost in presegla mejo 420 ameriških dolarjev. Letošnja rast delnice je 27-odstotna, od začetka poletja se je njena vrednost celo podvojila.

Elon Musk je letos za Teslin model 3 v Nemčiji prejel prestižno nagrado zlati volan. | Foto: Alex Springer Elon Musk je letos za Teslin model 3 v Nemčiji prejel prestižno nagrado zlati volan. Foto: Alex Springer V začetku lanskega avgusta je Elon Musk na Twitterju objavil svoje znamenito in kmalu zatem zelo sporno sporočilo. Napovedal je možnost, da bi Teslo prodal v zasebne roke in neimenovani investitor naj bi mu za delnico ponujal 420 ameriških dolarjev.

Financiranje je zagotovljeno, je še poudaril prek svojega najljubšega družbenega omrežja. Teden dni pozneje je kot investitorja omenil naložbeni sklad iz Savdske Arabije, a že pred koncem tistega meseca je zavrnil vsako možnost prodaje družbe. Tesla bo ostala javno podjetje na borzi, je pojasnjeval prek Twitterja.

Sporni objavi je sledila 20-milijonska kazen

Vse to je pri pristojnih organih za nadzor finančnih trgov sprožilo nekaj alarmov. Musku so očitali, da je prek Twitterja zavajal delničarje in umetno dvigal ceno delnice. Financiranja za odkup družbe dejansko ni imel zagotovljenega. Prek poravnave je moral plačati 20 milijonov dolarjev kazni, odpovedati pa se je moral tudi eni vodilnih nadzornih funkcij v podjetju.

Tesla model Y
Avtomoto Teslina tovarna v Berlinu: pol milijona vozil letno?

delnica Tesla | Foto:

Od junija kar 100-odstotna rast delnice, ki je presegla mejo 420 dolarjev

Danes, 16 mesecev po spornih objavah, je vrednost Tesline delnice dejansko presegla takrat obljubljenih 420 dolarjev. Letos je vrednost delnice narasla že za 27 odstotkov, še posebej pa vrednost strmo raste zadnjega pol leta. V juniju je bila vrednost delnice celo pod mejo 200 dolarjev in v teh šestih mesecih je bila rast več kot stoodstotna.

Avtomoto Renaultova mala "tesla": je to najboljši avto razreda? #video
Tesla bo v novi tovarni v Nemčiji izdelovala tudi model Y. | Foto: Tesla Tesla bo v novi tovarni v Nemčiji izdelovala tudi model Y. Foto: Tesla Tesla je v drugi polovici leta dosegla nekaj mejnikov, ki so vplivali na rast delnice. Končali so svojo prvo tovarno na Kitajskem in tam začeli izdelovati ter prodajati lastna električna vozila, predstavili so kontroverzni cybertruck in novi model Y, morda celo njihov najpomembnejši avtomobil do zdaj (crossover izvedba modela 3), bodo predvidoma začeli izdelovati že prihodnje leto. Ena najpomembnejših Teslinih novic leta je bil tudi izbor Berlina za lokacijo nove tovarne v Evropi.

Finančno je bilo leto 2019 za Teslo precej turbulentno. V tretjem četrtletju so sicer po daljšem času spet poslovali pozitivno, a tekom celotnega leta bodo finančno predvidoma spet izkazali izgubo.
Ne spreglejte