Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
3. 4. 2017,
10.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Tesla Prodaja avtomobilov

Ponedeljek, 3. 4. 2017, 10.15

6 let, 6 mesecev

Nov prodajni rekord Tesle, koliko jih bo še sledilo?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Tesla je v letošnjem prvem četrtletju kupcem dostavila 25 tisoč vozil in postavila nov rekord. Analitiki so medtem skeptični, da lahko Tesla prihodnje leto izdela že pol milijona električnih vozil.

Elon Musk ob novi tesli S, ki so jih v prvem četrtletju prodali 13.450. | Foto: Reuters Elon Musk ob novi tesli S, ki so jih v prvem četrtletju prodali 13.450. Foto: Reuters

Dobra polovica prodanih tesel je bilo modelov S

V prvih treh mesecih letošnjega leta je Tesla dostavila natančno 25 tisoč vozil, s katerimi so dosegli svoj četrtletni rekord in prodajo lanskega prvega četrtletja povečali za 69 odstotkov. Med temi avtomobili je bilo 13.450 modelov S, preostali pa so bila vozila modela X. Eden teh je pred dobrim tednom pripeljal tudi že v Slovenijo.

Pri ameriški družbi električnih avtomobilov so tik ob koncu četrtletja dodatno zagotovili še 4.650 avtomobilov. Te bodo upoštevali v rezultatih drugega četrtletja.

Finančni podatki za Teslino prvo četrtletje še niso znani, po predvidevanjih analitikov pa se bodo Američani težko izognili izgubi. Tesla bo sicer še letos začela proizvajati novi model 3. Elon Musk ne skriva ambicij, da bi prav s pomočjo tega avtomobila že leta 2018 izdelali pol milijona električnih vozil letno.

Tesla X je prispela tudi v Slovenijo. | Foto: Gregor Pavšič Tesla X je prispela tudi v Slovenijo. Foto: Gregor Pavšič

Visokoleteči načrti, analitiki skeptični

Tesla namerava julija tedensko izdelati tisoč, avgusta dva tisoč, septembra že štiri tisoč, do konca leta pa tedensko po pet tisoč avtomobilov. Prihodnje leto nameravajo obseg tedenske proizvodnje še podvojiti. Če bi se Tesli ti načrti izšli, bi prihodnje leto izdelali 430 tisoč modelov 3.

"Glede na poznavanje trga in nakupne navade ljudi bi bil tako velik obseg proizvodnje nekaj edinstvenega. Lahko se zgodi, a menim, da se ne bo," je Tesline ambicije komentiral Bloombergov analitik za področje alternativnih avtomobilov Salim Morsy.

Ne spreglejte