Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 2. 2022,
8.54

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

2

Natisni članek

električna vozila mercedes-benz EQ E Mercedes-Benz

Sreda, 16. 2. 2022, 8.54

2 leti, 2 meseca

Svetovna premiera: mercedes-benz EQE

Nov AMG-jev stroj: nekoč glasni bencinarji, zdaj bliskovita elektrika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

2

Mercedes-Benz EQE | To 4.934 milimetrov dolgo električno limuzino so v roke dobili tudi pri AMG in pripravili dve različici. Pri obeh je kljub električnemu pogonu moči več kot dovolj, z dodatnim paketom pa ima EQE 53 celo tisoč njutonmetrov navora. | Foto Mercedes-Benz

To 4.934 milimetrov dolgo električno limuzino so v roke dobili tudi pri AMG in pripravili dve različici. Pri obeh je kljub električnemu pogonu moči več kot dovolj, z dodatnim paketom pa ima EQE 53 celo tisoč njutonmetrov navora.

Foto: Mercedes-Benz

Ko je pred nekaj leti AMG predstavil nabrito različico Mercedesovega modela, smo vsi vedeli, da se pod pokrovom skriva močan šest- ali osemvaljni bencinski motor, s čudovitim zvočnim podpisom in zavidanja vredno zmogljivostjo. Zdaj prisilno polnjene bencinske motorje zamenjujejo elektromotorji, ki imajo več moči in ne onesnažujejo okolja v takšni meri kot predhodniki. Najnovejša člana električne AMG-družine sta postala EQE 43 s 350 kilovati in EQE 53 s 460 kilovati, z dodatnim paketom pa se lahko moč dvigne na osupljivih 505 kilovatov.

Mercedes-benz EQE
Avtomoto Brez ostrih linij: Lešnikov mercedes postavlja meje aerodinamičnosti #foto

Velika moč ostaja poglavitna točka novodobnih AMG-jevih modelov, a tako kot prej ni nič prepuščeno naključju. AME EQE je serijsko opremljen z dvema elektromotorjema, kar prinaša tudi štirikolesni pogon pri obeh različicah. Elektromotorja sta seveda izboljšana v primerjavi s serijskim modelom. Imata prilagojeno navitje, poseben pretvornik in druge novosti, zaradi katerih so lahko iz njiju iztisnili večjo moč.

Več kot tisoč njutonmetrov navora

Naj zgodbo začnemo z "vstopnim" EQE 43 4MATIC, ki ima s pomočjo že prej omenjenih dveh elektromotorjev 350 kilovatov in 858 njutonmetrov navora. Kljub veliki moči je najvišja hitrost elektronsko omejena na 210 kilometrov na uro, od 0 do 100 kilometrov na uro pa pospeši v 4,2 sekunde. Energija je shranjena v bateriji z zmogljivostjo 90,6 kilovatne ure, po uradnih podatkih tovarne pa doseg znaša med 462 in 533 kilometri. Polnjenje tako zmogljive baterije ni mačji kašelj, zato je na voljo opcijsko polnjenje z izmeničnim tokom z močjo 22 kilovatov. Pri hitrem polnjenju je moč omejena na 170 kilovatov.

A vse oči so uprte v EQE 53 4MATIC+. Nemški inženirji so mu namenili še izboljšana elektromotorja, zato se moč dvigne na 460 kilovatov in 950 njutonmetrov navora. Čas pospeševanja se spusti na 3,5 sekunde, najvišja hitrost pa je omejena na 220 kilometrov na uro. Zaradi večje moči pa nekoliko trpi skupni doseg, ki se zmanjša za približno 20 kilometrov (od 444 do 518 kilometrov). Kupci bodo lahko izbrali tudi poseben dinamični paket, ki dvigne skupno moč na 505 kilovatov in prinese okroglih tisoč njutonmetrov navora. Do stotice pospeši dve desetinki hitreje in doseže 240 kilometrov na uro.

Za pogon skrbita dva izboljšana elektromotorja, vsak je nameščen na svojo os, zato ima AMG EQE tudi štirikolesni pogon. | Foto: Mercedes-Benz Za pogon skrbita dva izboljšana elektromotorja, vsak je nameščen na svojo os, zato ima AMG EQE tudi štirikolesni pogon. Foto: Mercedes-Benz

Z večjimi platišči in dodatki iz ogljikovih vlaken se loči od bolj civilnih različic. | Foto: Mercedes-Benz Z večjimi platišči in dodatki iz ogljikovih vlaken se loči od bolj civilnih različic. Foto: Mercedes-Benz

Vrhunsko toplotno upravljanje

Pri obeh različicah so vgrajeni elektromotorji s posebnim toplotnim upravljanjem, kar dovoljuje ponovljivo pospeševanje brez omejitev, ki jih prinaša pregrevanje elektromotorjev. Med tehnične poudarke zagotovo spadajo tako imenovane vodne niti in hladilni elementi, ki so jih razvili pri AMG. Novost so tudi posebna rebra na statorju in iglasta struktura zatičev na pretvorniku, ki je izdelan iz keramike.

Poleg že poznanih voznih profilov sport in sport+ je na voljo tudi vozni profil comfort, ki zmanjša skupno moč za od 15 do 20 odstotkov. Na voljo je tudi način proti zdrsu koles, namenjen vožnji v mokrih in zasneženih dneh, zato je takrat vozniku na voljo le 230 kilovatov.

Krmiljenje zadnjih koles serijsko

V skladu s športnim značajem avtomobila je AMG poskrbel za vgradnjo zračnega vzmetenja s funkcijo prilagajanja različnim podlagam. Kolesni nosilci, vzmeti in stabilizatorji so vsi dodatno ojačani in z večjo togostjo, nameščene so tudi posebne športne pnevmatike Michelin pilot sport EV.

Ne manjka niti krmiljenje zadnjih koles. Do hitrosti 60 kilometrov na uro se zadnja kolesa obrnejo v nasprotno smer vožnje do 3,6 stopinje in izboljšajo agilnost v mestih. Za zaviranje skrbijo sprednje šestbatne čeljusti s 415-milimetrskimi zavornimi koluti. Na voljo so tudi keramične zavore, a mora kupec takrat izbrati večja 21-palčna platišča, saj so zavorni koluti veliki kar 440 milimetrov. Kdaj bo EQE na voljo za naročilo, še ni znano, prav tako pa za zdaj še niso znane cene.

V notranjosti so kar trije zasloni, vse skupaj pa popestrijo športni dodatki in obilica ogljikovih vlaken. | Foto: Mercedes-Benz V notranjosti so kar trije zasloni, vse skupaj pa popestrijo športni dodatki in obilica ogljikovih vlaken. Foto: Mercedes-Benz

Ne spreglejte