Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 2. 2022,
11.18

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

2

Natisni članek

Evropska unija dizelski izpusti Bencinski motor nissan ariya Nissan

Sreda, 9. 2. 2022, 11.18

2 leti, 2 meseca

Nissan

Nissan za Evropo ustavlja razvoj bencinskih motorjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

2

Prima nissan juke | Nissan zaradi prihajajočega emisijskega standarda Euro 7 v Evropi končuje razvoj motorjev na notranje izgorevanje. | Foto PRIMA

Nissan zaradi prihajajočega emisijskega standarda Euro 7 v Evropi končuje razvoj motorjev na notranje izgorevanje.

Foto: PRIMA

Nissan je kot eden izmed prvih proizvajalcev potrdil, da je za evropski trg nehal razvijati novo generacijo motorjev na notranje izgorevanje. Čeprav bi se tej potezi v prihodnjih letih lahko pridružilo še nekaj drugih znamk, je Nissan to sprejel glede na trende v Evropski uniji, sredstva pa bo namenil razvoj elektrificiranih pogonov.

Novico je na novinarski konferenci ob predstavitvi poslovnih rezultatov za leto 2021 potrdil Ašvani Gupta, glavni operativni direktor Nissana. Za to potezo so se odločili predvsem zaradi prihoda novega standarda Euro 7, ki bo močno podražil avtomobile z motorjem na notranje izgorevanje, saj bodo morali dosegati izredno stroge emisijske zahteve Evropske unije.

Razvoj novih čistejših motorjev bi prinesel gromozanske vložke

Kot so pojasnili pri Nissanu, bo razvoj novih čistejših motorjev, ki bi dosegali standard Euro 7, zahteval velikanske finančne vložke, zato se se kot prvi japonski proizvajalec odločili za prekinitev nadaljnjega razvoja. Gupta predvideva, da bo povpraševanje po električnih vozilih vse večje, posledično pa bo tudi njihova cena nižja. Podobnega mišljenja je tudi Herbert Diess, izvršni predsednik skupine Volkswagen. Po njegovem mnenju bodo električna vozila postala cenejša od modelov na notranje izgorevanje leta 2025.

Emisijski standard Euro 7 bo začel veljati enkrat sredi tega desetletja. To bo tudi zadnji emisijski standard, potem bodo ceste prevzela električna vozila. Proizvajalci vozil se bodo morali prilagoditi zahtevam Evropske unije in njihovi prepovedi prodaje novih avtov z motorjem na notranje izgorevanje od leta 2035. Številni proizvajalci so zato že napovedali, kdaj bodo nehali proizvajati običajne modele, večina bo to storila okoli leta 2030.

Nissan bo nehal razvijati motorje na notranje izgorevanje za vse trge, razen za ZDA. Tam so ti motorji še pomembni in prinašajo velik del prodajnega kolača. Tudi veliki športni terenci za zdaj še niso primerni za vgradnjo električnega pogona.

Ne spreglejte