SiolNET. Avtomoto Novice
5,63

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Nemčija: prepoved za dizle tudi že na avtocesti

5,63

termometer

Nemčija avtocesta A9
Tudi deli nemškega "Autobahna" bodo predvidoma naslednje leto zaprti za avtomobile s starejšimi dizelskimi motorji. Fotografija je simbolična. Foto: Wikimedia Commons

Vse več nemških mest je v zadnjih mesecih omejilo vožnjo s starejšimi dizelskimi avtomobili, zdaj se ta omejitev prvič seli tudi na nemško omrežje avtocest.

Nemško sodišče je odločilo, da morata mesti Gelsenkirchen in Essen delno omejiti vožnjo s starejšimi dizelskimi avtomobili. Ta prepoved bo zajemala tudi del prometno obremenjene avtoceste mimo obeh mest in tako bo poseganje v vožnjo s starejšimi dizelskimi avtomobili prvič doseglo tudi znameniti nemški "Autobahn" na odseku A40. Do omejitve bi lahko prišlo prihodnje leto julija, a po navedbah nemških medijev se bodo pri nemškem okoljskem ministrstvu na to odločitev sodišča še pritožili.

Kmalu tudi prepovedi za motorje Euro 5

Medtem ko omejevanje uporabe dizelskih vozil v središču mest prebivalcem še vedno pušča druge možnosti dostopa do želenih lokacij, bi morebitna omejitev na avtocesti precej bolj posegla v mobilnost domačinov s starejšimi avtomobili.

Le nekaj dni prej je do omejitev uporabe starih dizlov prišlo v Kölnu in Bonnu, podobno bodo predvidoma storili tudi v Mainzu, Stuttgartu, Aachnu, Frankfurtu in Berlinu. Zadnji dve mesti bosta do konca prihodnjega leta prepovedali tudi dizelske motorje z normativi Euro 5, in ne le Euro 4, kar bo veljalo na določenih cestah znotraj mesta.

Prodaja novih avtomobilov z dizelskim motorjem je v zadnjem letu v Nemčiji upadla še za deset odstotnih točk. V prvem polletju lanskega leta je delež dizelskih motorjev pri novih avtomobilih znašal 41 odstotkov, letos pa je padel na 31 odstotkov.

Komentarji

38

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • pavel / 18.11.2018. ob 07:48 +23 - 5

  bodo šli pa po stranskih cesteh,kar bo posledično počasneje--zastoji itd..---kar bo na tistem mestu še bolj onesneževalo okolje,,po avtocest samo zdrviš mimo--po stranskih se pa promet odvija malo drugače---torej ,kdo je sedaj tu neumen in napačno razmišlja

  +23 - 5
 • avtobusar / 18.11.2018. ob 07:43 +19 - 3

  Najprej pokasirajo za cestnino in zavarovanje, potem pa prepovedujejo vožnjo. Nikjer ne vidim zapisanega, da bi zaradi omejitev vožnje bila kaj cenejša registracija.

  +19 - 3
 • modrooki / 18.11.2018. ob 09:29 +13 - 5

  ...medtem Švicarji (Paul Scherrer Institute) izmerijo in ugotovijo: "moderni bencinski avtomobili izpuščajo 10x več kancerogenih PM delcev pri zunanji temperaturi 22°C, kot moderni dizli, in celo 62x več pri -7°C." (google: Nature, Gasoline cars produce more carbonaceous PM than modern filter-equipped diesel cars). Torej: Nemška avtomobilska industrija (še posebej VW) rabi svež denar in politika jim stoji ob strani.

  +13 - 5
delitve: 163
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin