Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
9. 2. 2023,
6.05

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

7

Natisni članek

pilot letalo

Četrtek, 9. 2. 2023, 6.05

1 leto, 2 meseca

Namesto dveh v letalih le še en pilot? Odločno so proti.

Odgovorni zavrnili veliko revolucijo v pilotski kabini

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

7

Boeing 777 pilot kokpit | Kapitan na levi lahko upravljanje letala prepusti kopilotu ter sam prevzame nadzor nad instrumenti in radijsko komunikacijo. Sodelovanje obeh je za varnost letenja neprecenljivo. | Foto Wikimedia Commons

Kapitan na levi lahko upravljanje letala prepusti kopilotu ter sam prevzame nadzor nad instrumenti in radijsko komunikacijo. Sodelovanje obeh je za varnost letenja neprecenljivo.

Foto: Wikimedia Commons

Pobude nekaterih letalskih prevoznikov, da bi komercialna letala leta 2030 lahko namesto dveh upravljal le še en pilot, je Agencija Evropske unije za varnost v letalstvu odločno zavrnila. Pobudo, ki je bila predvsem posledica pomanjkanja pilotov, je odprla številna varnostna vprašanja.

Predlog samostojnih posadk, kjer bi namesto današnjih dveh večje komercialno letalo upravljal le še en pilot, je za uveljavitev take ureditve predvideval leto 2030. Agencija Evropske unije za varnost v letalstvu (EASA) je z varnostnega vidika take pobude zavrnila. Po mnenju Andree Boiardija, direktorja agencije, je v potovalnem delu poleta le določena letala danes mogoče upravljati individualno - taki so na primer airbus A350, boeing 787, prav tako Boeingova serija 777.

Pilota si razdelita delo in sta v zraku medsebojno odvisna

Še vedno pa nepremostljiva ovira ostaja postopek vzleta in pristanka, ki sta najbolj nevarna in tudi najbolj zapletena dela vsakega poleta letala. Pri tem si oba pilota razdelita naloge, podobno velja tudi za poznejši potovalni del poleta. Eden od njiju je odgovoren za krmiljenje letala, drugi nadzira instrumente, komunicira z različnimi kontrolami in podobno. Sodelovanje pilotov je neprecenljivo predvsem v izrednih razmerah ali ob resnejših tehničnih okvarah.

Air France | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na medcelinskih poletih so potrebni štirje piloti

Želje po prepolovitvi letalskih posadk so za zdaj prihajale predvsem od prevoznikov, ki opravljajo medcelinske polete. Tam morajo biti posadke dvojne, zato so na vsakem letalu štirje piloti. Teh v zadnjih letih primanjkuje, polovico manj pilotov bi znatno zmanjšalo stroške za vsakega prevoznika.

Na majhnih ali zasebnih letalih zgolj en pilot v kabini ni izjema, toda v večjih letalih sta dva pilota praktično nepogrešljiva. Pred desetletji, ko elektronika še ni bila tako razvita, je bil v kabini z njima tudi letalski inženir.

Svež spomin na tragedijo, ko je en pilot v smrt poslal 150 ljudi

EASA ob tem ni mogla mimo varnostnih pomislekov, ali bi nekaj sto potnikov na letalu res zaupali le še enemu pilotu. Še vedno je svež spomin na nesrečo družbe Germanwings iz marca leta 2015, ko je pilot Lubitz letalo namensko strmoglavil in pri tem ubil 150 ljudi.

Ne spreglejte