Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 2. 2022,
6.27

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

11

Natisni članek

SUV Hibrid Honda HR-V Honda

Petek, 18. 2. 2022, 6.27

2 leti, 2 meseca

Novo v Sloveniji: honda HR-V

Najboljše iz Honde v zadnjem desetletju?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

11

Honda HR-V | HR-V je ravno prav drugačen, da ni vsakdanji, a vsekakor ni tako drzen kot drugi Hondini modeli. | Foto Gašper Pirman

HR-V je ravno prav drugačen, da ni vsakdanji, a vsekakor ni tako drzen kot drugi Hondini modeli.

Foto: Gašper Pirman

Ko je ob koncu devetdesetih let prejšnjega stoletja na ceste zapeljala prva generacija HR-V, so Japonci svoj novi model opisali kot "stroj za veselje". Ta trivratni športni terenec je s svojo unikatno podobo našel kar precej simpatij in potem izginil za sedem let. Zdaj je na slovenske ceste zapeljala tretja generacija, na voljo izključno s samopolnilnim hibridnim pogonom, s posrečeno zunanjo podobo in nadpovprečno prostorno potniško kabino. Po nekaj desetih prevoženih kilometrih se je HR-V dokazal kot eden najbolj dodelanih Hondinih avtomobilov v zadnjem desetletju in več, ki bo sila prijeten za vožnjo tistim, ki si želijo predvsem vozniškega udobja.

Pri Hondi so zavihali roke in pri razvoju novega HR-V pomislili na številne podrobnosti. Le tako bo lahko ta srednje veliki športni terenec postal uspešen v Evropi in posledično v Sloveniji. Najpomembnejši korak so storili s prehodom na novo arhitekturo. Ta ni prinesla le večje svobode pri zunanjem oblikovanju, temveč so lahko praktično celoten pogonski sklop spravili spredaj in znatno povečali potniško kabino. Tam je prostora res veliko, s HR-V bo zlahka shajala štiričlanska družina.

Oblikovanje po evropskem okusu

Prvi stik z novim HR-V je bil zelo pozitiven. Pri Hondi so bistveno omejili svoje drzne oblikovalce, ki so z nenavadnimi oblikovnimi rešitvami resda povečali uporabnost avtomobila, a nikakor niso prepričali bolj umirjenih Evropejcev. HR-V je minimalistično oblikovan SUV z 19-centimetrsko oddaljenostjo od tal in zanimivimi zadnjimi žarometi. Tudi maska hladilnika v barvi karoserije mu pristaja, na soncu pa posebna biserna bela barva deluje res sveže. Še nekoliko bolj nas je pritegnil pred prodajnim salonom razstavljeni HR-V , ki je bil obarvan v kaki zeleno barvo.

Med oblikovne posebnosti zagotovo spadajo prirezan zadnji del strehe in skrite vratne kljuke pri zadnjih vratih. Ker gre za križanca (brez možnosti štirikolesnega pogona), ima na blatnikih dodatne zaščite, ki še poudarijo njegovo poreklo.

Zadnji del strehe se zaključi v kupejevskem slogu, prav tako je kar 19 centimetrov oddaljen od tal. | Foto: Gašper Pirman Zadnji del strehe se zaključi v kupejevskem slogu, prav tako je kar 19 centimetrov oddaljen od tal. Foto: Gašper Pirman

Prostora zadaj je res ogromno. | Foto: Gašper Pirman Prostora zadaj je res ogromno. Foto: Gašper Pirman

Prvi vtis več kot odličen

Notranjost je bila prav tako v večji meri povsem prenovljena. Armaturno ploščo sestavljata dva zaslona. Merilniki so digitalni, čeprav lahko marsikoga zavedejo s svojo preprosto podobo. Preprosto, varno in učinkovito. Drugi zaslon je prevzet z drugih modelov. Kot smo že pisali v preteklih testih, bi lahko bil hitrejši in na trenutke bolj preprost, a resnici na ljubo smo videli že tudi slabše. Smo bili pa pozitivno presenečeni nad kakovostjo slike z zadenjske kamere, seveda si velik palec gor prislužijo tudi fizična stikala za klimatsko napravo.

Splošen vtis za volanom je zelo pozitiven, materiali delujejo izredno kakovostni in dodelani. Med vožnjo smo se vprašali, kje je Honda skrivala to znanje v zadnjih letih, ker tole je viden odskok na boljše od drugih njihovih novih modelov v zadnjih letih. Še bolj bodo navdušene družine, saj je bilo zadaj za kolena več kot 20 centimetrov prostora (v primerjavi s prejšnjo generacijo je prostora za kolena 35 milimetrov več), prtljažni prostor pa bo z 320 litri povsem dohajal družinske potrebe. Za dodatno prostornost se ima zahvaliti tudi dodatnim štirim centimetrom v dolžino. Seveda, nikakor ne smemo pozabiti na "čudežne sedeže", ki so prevzeti iz jazza. Njihovi uporabnosti ni para v avtomobilskem svetu.

Na voljo samo s klasičnim hibridom

Evropski kupci pri izbiri pogonskega sklopa ne bodo imeli veliko besede. HR-V je na voljo izključno s samopolnilnim hibridom. Spoznali smo ga že v novem jazzu, vendar ima tukaj kombinacija 1,5-litrskega bencinskega motorja in dveh elektromotorjev večjo moč – 96 kilovatov in 253 njutonmetrov navora. Z 48 na 60 so povečali tudi število celic v bateriji, tako je mogoče dlje časa voziti v električnem načinu in dlje časa vzdrževati hitrost s pomočjo elektrike. Povprečna poraba po podatkih tovarne znaša 5,4 litra, a smo prevozili premalo kilometrov, da bi to lahko potrdili v praksi.

Malenkost pod tridesetimi tisočaki

Pogled na čisto svež cenik, prodajati so ga uradno pričeli včeraj, razkrije, da se vstopna cena prične malenkost pod tridesetimi tisočaki (29.390 evrov). V primeru financiranja vam ceno spustijo za 1.500 evrov, tako je za srednji paket advance treba plačati nekaj stotakov več kot trideset tisoč evrov in za najbolje opremljeno različico 32.500 evrov.

Honda HR-V | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Honda HR-V | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Honda HR-V | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Honda HR-V | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte