SiolNET. Avtomoto Novice
2,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Novo v Sloveniji: volkswagen ID.buzz

Najbolj simpatičen VW? Iz Ljubljane do Dunaja v eni uri. #video

2,44

termometer

Da ne bo pomote, nismo se peljali na tisti pravi, avstrijski Dunaj, temveč le do slovenskega. Zato smo tja iz Ljubljane prispeli v le dobri uri ter pot do tja in nazaj opravili brez postanka za polnjenje. V rokah sem prvič imel Volkswagnov novi ID.buzz, zagotovo enega najbolj simpatičnih volkswagnov, ki pa odpira mnoga vprašanja glede cene in družinske potovalne uporabnosti.

Zimski doseg z nekaj manj avtoceste lahko doseže 300 kilometrov.
 | Foto: Gregor Pavšič Zimski doseg z nekaj manj avtoceste lahko doseže 300 kilometrov. Foto: Gregor Pavšič Dunaj je majhna vasica nad Krškim, ki si ime deli z osemstokrat večjo avstrijsko prestolnico. Tu na manj kot enem kvadratnem kilometru živi le okrog 30 prebivalcev, ime pa je naselje dobilo po mogočni prazgodovinski trdnjavi Dunum – ta je nekoč stala na gori Sv. Lovrenc nad Krškim.

Iz Ljubljane do tja je dobrih sto kilometrov in nekaj več kot ena ura vožnje, za katero sem imel tokrat v rokah Volkwagnov novi električni kombi ID.buzz. Ta je duhovni naslednik Volkswagnovega bullija, prav tako pa danes tudi električna alternativa klasičnemu multivanu. ID.buzz je karoserijsko dejansko umeščen med klasični kombi (multivan) in  avtomobilsko zasnovane enoprostorce (sharan). Prav gotovo je ID.buzz izjemno simpatično vozilo, za katerega pa bo v praksi treba odšteti vsaj 70 tisočakov, dosegi brez polnjenja pa bodo znašali tja do 350 kilometrov. Pozimi je doseg za sto kilometrov krajši, kar smo ugotovili tudi med vožnjo do Dunaja, resda pri temperaturah okrog ledišča in celo z nekaj sneženja.

Palec gor: simpatična oblika, prostornost, moč polnjenja
Palec dol: poraba (pozimi), potovalni domet, v drugi vrsti brez treh posamičnih sedežev

Volkswagen ID.buzz je dolg 4,7 metra, medosna razdalja meri 2,9 metra, širok pa je skoraj dva metra (1,98 m). 
 | Foto: Gregor Pavšič Volkswagen ID.buzz je dolg 4,7 metra, medosna razdalja meri 2,9 metra, širok pa je skoraj dva metra (1,98 m). Foto: Gregor Pavšič

Prostorna in všečna notranjost, ki se ne zdi tako minimalistično zasnovana kot v ostalih vozilih družine ID.
 | Foto: Gregor Pavšič Prostorna in všečna notranjost, ki se ne zdi tako minimalistično zasnovana kot v ostalih vozilih družine ID. Foto: Gregor Pavšič

Vrtljiv del obvolanske ročice za upravljanje z menjalnikom. | Foto: Gregor Pavšič Vrtljiv del obvolanske ročice za upravljanje z menjalnikom. Foto: Gregor Pavšič Je simpatičen in lastniku se lahko iskreno prikupi

Tako kot zunanjost je tudi notranjost ID.buzza zasnovana moderno, všečno oziroma v skladu s smernicami družine ID. Izhaja iz avtomobilske električne platforme MEB, zato je tudi vožnja bolj podobna avtomobilu kot kombiju (tudi novi multivan sicer zdaj izhaja z avtomobilske platforme), zaradi pogona zadaj pa je tudi okretnost zelo pohvalna. Z izbiro materialov in barv ID.buzz postane všečen in simpatičen, prav gotovo vozilo, ki se v času avtomobilske univerzacije vozniku lahko iskreno prikupi.

Notranjost je manj špartanska kot v manjših vozilih ID, položaj za volanom je zelo dober in tudi nasploh – čeprav bodo zadaj morda stopala potnikov rahlo višje kot v klasičnih kombijih – je s potovalnega vidika lahko ID.buzz dober družinski enoprostorec oziroma kombi.

V Slovenijo jih bo letos pripeljalo okrog sto, pol bo potniških. | Foto: Gregor Pavšič V Slovenijo jih bo letos pripeljalo okrog sto, pol bo potniških. Foto: Gregor Pavšič Doseg pozimi okrog 250, poleti tja do 350 kilometrov

Zaradi električnega pogona pa je prvo vprašanje gotovo vezano na njegovo uporabo v praksi. Baterija ima kapaciteto 77 kilovatnih ur (kWh), vozilo pa maso 2,4 tone – zgolj baterija tehta skoraj pol tone. Poraba pri zares neugodnih vremenskih razmerah in večinoma avtocestni vožnji je znašala med 30 in 32 kWh na sto kilometrov. Občutek ne vara, poraba je visoka, a podobno zimsko porabo so imeli nedavno na naših testih tudi manjši športni terenci, kot so BMW iX3, volvo XC40 in toyota bZ4x.

Pri taki porabi je mogoče računati na doseg med 250 in 270 kilometri. Žal prva serija ID.buzzov še nima vgrajene toplotne črpalke, z njo naj bi se poraba znižala za nekaj kWh. Poleti poraba ne bi smela presegati 25 kWh na sto kilometrov, kar pa nato že zagotavlja doseg vsaj okrog 350 kilometrov.

ID.buzz je za zdaj na voljo s pogonom na zadnji par koles. Moč motorja je 150 kilovatov. Pospešek do 100 kilometrov na uro je 10,2 sekunde, najvišja hitrost pa 145 kilometrov na uro. Nanadno bo na voljo tudi štirikolesno gnana različica, kjer bo imel sprednji motor moč 80 kilovatov.
 | Foto: Gregor Pavšič ID.buzz je za zdaj na voljo s pogonom na zadnji par koles. Moč motorja je 150 kilovatov. Pospešek do 100 kilometrov na uro je 10,2 sekunde, najvišja hitrost pa 145 kilometrov na uro. Nanadno bo na voljo tudi štirikolesno gnana različica, kjer bo imel sprednji motor moč 80 kilovatov. Foto: Gregor Pavšič

Zadaj je prostora na pretek, sedeži pa niso trije samostojni, temveč gre za klasično klop 60:40.
 | Foto: Gregor Pavšič Zadaj je prostora na pretek, sedeži pa niso trije samostojni, temveč gre za klasično klop 60:40. Foto: Gregor Pavšič

Zelo dobra preglednost zaradi odprtin v stebričku A. | Foto: Gregor Pavšič Zelo dobra preglednost zaradi odprtin v stebričku A. Foto: Gregor Pavšič Po Sloveniji težav ni, toda je lahko to tudi družinski potovalni kombi?

Je to premalo, da bi bil lahko ID.buzz tudi družinsko potovalno vozilo? S podobnim poletnim dosegom sem predlani s škodo enyaq prevozil daljše električno potovanje med Slovenijo in Francijo. Na potovanjih brez časovne stiske je redne postanke mogoče dobro združiti s polnjenji za 20 ali 30 minut, kolikor bi moralo biti na ultra hitri polnilnici (Ionity) dovolj za polnjenje od 20 do 80 odstotkov baterije.

Največja moč polnjenja znaša do 170 kilovatov, kar je sicer predvsem konična moč, ki pa vendarle napoveduje tudi zgledno celotno krivuljo polnjenja. Pri potencialu za električne "roadtripe" doseg niti ni najpomembnejši – več štejeta učinkovito polnjenje in poraba, ki je vezana na denarno enoto. Več kot vozilo porabi, več nas bo sto prevoženih kilometrov ob uporabi javnih polnilnih sistemov tudi stalo. 

Kako učinkovita je ta polnilna krivulja, bomo pri ID.buzz preverili na prvem daljšem testu. Potovanje ne bo tako brezskrbno kot s klasičnim multivanom, kdor pa bi ID.buzz vendarle uporabljal predvsem znotraj Slovenije oziroma širše regije, zaradi dosega ne bi smel imeti težav.

Volkswagen je že leta 1972 na avtomobilski razstavi v Hannovru predstavil električno različico takratnega kombija T2. Baterija je imela kapaciteto 21 kWh. Današnja litij-ionska baterija tehta 491 kilogramov, kapaciteta pa je več kot trikrat tolikšna. In še to – pogonski elektromotor v ID.buzz sestoji iz 250 delov, primerljiv motor z notranjim zgorevanjem ima pri Volkswagnu teh kar 2.500.

Subvencije za kupce nedosegljive

Cena je seveda dokaj zasoljena. Osnovno vozilo stane 64 tisoč evrov, tako da že s čisto malo dodatne opreme preseže mejo za pridobitev subvencije Eko sklada. Če bodo ID.buzza kupila podjetja, bodo lahko izkoristila odbitni DDV.

Brez tega pa bo zanj realno treba odšteti vsaj okrog 70 tisoč  evrov. Lanski testni multivan je kot priključni hibrid prav tako stal 71 tisoč evrov, klasičen z dvolitrskim bencinskim motorjem pa je cenejši za okrog deset tisočakov. Cene so seveda vedno relativne – Volkswagnovi električni SUV niso bistveno cenejši, prostornost in uporabnost, kaj šele simpatičnost, pa je vseeno na strani ID.buzza. Če bi imel baterijo kapacitete med 80 in 90 kWh in morda še integrirane zabavne funkcije (video na zahtevo, igrice …), bi bil potovalno še veliko zanimivejši.

Trenutna čakalna vrsta na ID.buzza v potniški različici v Sloveniji znaša okrog devet mesecev. Za letos so torej vsa razpoložljiva vozila prodali, trgovci jih nameravajo na slovenske ceste pripeljati okrog sto. Približno polovica bo potniških, preostali pa v tovorni različici.

Volkswagen ID buzz | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Volkswagen ID buzz | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Zadaj niso na voljo trije posamični sedeži, kar poznamo iz klasičnih družinskih enoprostorcev. | Foto: Gregor Pavšič Zadaj niso na voljo trije posamični sedeži, kar poznamo iz klasičnih družinskih enoprostorcev. Foto: Gregor Pavšič

Prostornina prtljažnika v petsedežni različici znaša 1.121 litrov, največja prostornina pa 2.123 litrov. Streho je mogoče obremeniti s stotimi kilogrami, masa tovora za vleko pa lahko znaša največ eno tono. ID.buzz ima prazen sicer maso 2,4 tone, nosilnost tako znaša 589 kilogramov.
 | Foto: Gregor Pavšič Prostornina prtljažnika v petsedežni različici znaša 1.121 litrov, največja prostornina pa 2.123 litrov. Streho je mogoče obremeniti s stotimi kilogrami, masa tovora za vleko pa lahko znaša največ eno tono. ID.buzz ima prazen sicer maso 2,4 tone, nosilnost tako znaša 589 kilogramov. Foto: Gregor Pavšič

Priključki USB-C v drsnih stranskih vratih. | Foto: Gregor Pavšič Priključki USB-C v drsnih stranskih vratih. Foto: Gregor Pavšič

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin