Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
17. 12. 2013,
13.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dacia BMW Škoda Mazda

Torek, 17. 12. 2013, 13.22

8 let

Na največjih evropskih kriznih žariščih gredo avtomobili znova za med

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V EU je bilo novembra registriranih nekaj manj kot 940.000 novih avtomobilov, kar je 1,2 odstotka več kot novembra lani. Prodaja avtomobilov s tem beleži že tretji mesec rasti.

Prodaja še vedno pada v Nemčiji, Slovenija beleži rast

S padci prodaje so se soočile Nemčija, Francija in Italija, v Sloveniji pa je bilo prodanih 5,7 odstotka več avtomobilov. Prodaja je na letni ravni v Nemčiji upadla za dva odstotka, v Franciji za štiri odstotke in v Italiji za 4,5 odstotka. V Veliki Britaniji se je prodaja med tem okrepila za sedem odstotkov, kažejo podatki Združenja evropskih avtomobilskih proizvajalcev (ACEA).

Prodaja raste tudi na največjih evropskih kriznih žariščih, Grki kupili za 32,1 odstotka več vozil

Prodaja avtomobilov se je novembra povečala tudi v državah, ki se sicer soočajo s krizo. V Grčiji se je povečala za 31,2 odstotka, na Portugalskem za 23,1 odstotka, v Španiji pa za 15,1 odstotka.

V Sloveniji je bilo novembra po podatkih ACEA prodanih 3900 novih avtomobilov, kar je 5,7 odstotka več kot pred letom dni. V prvih 11 mesecih pa je bilo prodanih 48.279 novih avtomobilov, kar na letni ravni predstavlja 4,6-odstotno rast.

V EU je bilo od januarja do konca novembra registriranih slabih 11 milijonov novih avtomobilov oz. 2,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Dacia in Škoda beležita odlične rezultate, velik prodajni skok je uspel tudi Mazdi

Med evropskimi avtomobilskimi proizvajalci so s prodajnimi rezultati v novembru, v primerjavi z lanskim novembrom, zagotovo najbolj zadovoljni pri Dacii in Škodi.

Dacia je v novembru v Evropi prodala 24.641 avtomobilov in zabeležila prek 30-odstotno rast prodaje. V Škodi pa so ta isti mesec prodali 42.222 avtomobilov in prodajo dvignili za dobrih 18 odstotkov, kar je tudi najboljši novembrski rezultat znotraj skupine Volkswagen.

Največji padec so novembra zabeležili v skupini BMW, kjer so prodali za 6,8 odstotka manj vozil kot v istem obdobju lani.

Med neevropskimi proizvajalci pa je veliki met pretekli mesec uspel Mazdi. Na trgu stare celine je novembra prodala 10.221 avtomobilov, kar predstavlja kar 35,3 odstotke boljši rezultat v primerjavi z novembrom 2012.

Ne spreglejte