Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
4. 3. 2016,
12.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Emirates

Petek, 4. 3. 2016, 12.03

8 let

Na letalu več kot 17 ur: najdaljši neprekinjeni polet tudi za slovenskega pilota

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Med Dubajem in Aucklandom je odprt najdaljši neprekinjeni potniški polet, ki v povratni smeri traja 17 ur in 15 minut. Vloga pilota boeinga 777 bo na tej liniji pripadla tudi Slovencu Andražu Kosiju.

Zaradi vetra je povratni polet še dve uri daljši

Medtem ko so pri letalskem prevozniku Emirates za zdaj prestavili začetek napovedanega neposrednega poleta med Dubajem in Panamo, so zdaj predstavili le nekoliko krajši neposredni polet med Dubajem in Aucklandom na Novi Zelandiji. To je trenutno najdaljši neprekinjeni potniški polet. Ta je dolg 14.200 kilometrov, potniki pa bodo na povratnem poletu v zraku vsaj 17 ur in 15 minut. S tem so Dubajčani prekosili polet avstralske družbe Qantas, kjer je polet med Sydneyjem in Dallasom dolg 13.800 kilometrov.

Povratni polet v Dubaj bo daljši zaradi vetrovnih tokov, ki so večinoma vedno usmerjeni od zahoda proti vzhodu. Polet proti Novi Zelandiji je na primer krajši za okrog dve uri.

Med Dubajem in Aucklandom bo letel boeing 777-200 LR, na njem ne bo manjkal niti slovenski pilot

Prvi polet na relaciji Dubaj–Auckland–Dubaj so opravili z airbusom A380, na prihodnjih poletih bodo uporabljali letalo boeing 777-200 LR. Gre za širokotrupno letalo, ki je prilagojeno najdaljšim potniškim poletom oziroma razdaljam. Na letalu bo prostora za 266 potnikov, ki bodo razdeljeni v tri razrede. Osem potnikov lahko potuje v suitah prvega razreda, 42 pa jih ima prostor v poslovnem razredu, kjer je mogoče sedeže položiti v ravno posteljo.

Po naših podatkih med slovenskimi piloti, ki so zaposleni pri Emiratesu, z boeingom 777 leti le Andraž Kosi. Svojo letalsko kariero je leta 2005 začel pri slovenskem letalskem prevozniku Adria Airways, kjer je opravil 2.800 ur letenja. Bil je tudi inštruktor pilotov po pravilih inštrumentalnega letenja. Pri Emiratesu se je zaposlil pred petimi leti, do zdaj pa ima z boeingom 777 že več kot šest tisoč ur letenja.

Pri dolgih čezoceanskih poletih mora imeti potniško letalo dvojno posadko, torej štiri pilote. Ti si nato časovno razdelijo svoje delo. Kljub temu so rekordno dolgi poleti velika obremenitev tudi za najbolj izkušene pilote.

Kmalu še 20 minut daljši polet

Čeprav so pri Emiratesu postavili nov rekord, ta predvidoma ne bo trajal dolgo. Konec meseca bi morala začeti delovati omenjena linija Dubaj–Panama, kjer bo polet trajal 17 ur in 35 minut. Rekordni polet bo ostal v rokah družbe Singapore Airlines, ki je do leta 2013 neprekinjeno letela med Singapurjem in Newarkom v ZDA. Ta polet je trajal neverjetnih 19 ur, dolg je bil 15.344 kilometrov.

Ne spreglejte