Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
1. 5. 2017,
3.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,70

8

Natisni članek

DARS Policija avtocesta avtocesta merjenje hitrosti

Ponedeljek, 1. 5. 2017, 3.37

6 let, 6 mesecev

površna postavitev prometne signalizacije na primorski avtocesti

Na avtocesti radar, čeprav ni bilo znaka za omejitev hitrosti

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,70

8

Po več dneh merjenja hitrosti s stacionarnim radarjem na avtocesti mimo Vrhnike so ga včeraj popoldne hitro umaknili. Policija je po našem povpraševanju, zakaj iz smeri uvoza Vrhnika manjka prometni znak za omejitev hitrosti, priznala napako v postavitvi prometne signalizacije in problematiko posredovala na Dars. Danes popoldne pa so na tem odseku postavili prometni znak za omejitev hitrosti, radarja še ne. So zaradi površne postavitve vse dozdajšnje meritve neveljavne?

 

Zgornji video je nastal že po umiku stacionarnega radarja (glejte fotografijo spodaj). Na avtocesto smo se pripeljali na uvozu Vrhnika in na naši poti ni bilo nobene oznake za določitev omejitve hitrosti zaradi del na avtocesti. Na tem odseku je v zadnjih dneh prehitre voznike lovil stacionarni radar.

Primorska avtocesta je v prazničnih dneh še bolj obremenjena kot ponavadi, promet v smeri Ljubljane pa upočasnjujejo tudi dela na cesti na odseku mimo Vrhnike. Zaradi njih je tam zaprt odstavni prometni pas, promet pa so izpeljali po dveh ožjih pasovih na levi strani tega avtocestnega kraka med Vrhniko in Ljubljano.

Na prometni znak za omejitev hitrosti so očitno pozabili

Omejitev hitrosti znaša 80 kilometrov na uro, kmalu po začetku gradbišča pa so pred dnevi postavili tudi cestni stacionarni radar.

Kdor se na avtocesto vključi v Vrhniki, se pripelje že neposredno na območje gradbenih del. Voznik bo videl opozorilni prometni znak za zoženje in dela na cesti, ne pa tudi znaka za določitev omejitve hitrosti. Tega tam več dni ni oziroma ni bilo. Voznik torej ne more vedeti, ali je omejitev na tem odseku 100, 80 ali morda celo 60 kilometrov na uro.

Ker ima morda na voljo le sto metrov odstavnega pasu, mora tu pogosto precej odločno pospešiti in se varno vključiti v družbo mimovozečih osebnih avtomobilov in tovornjakov. Hitro pospeševanje in varno vključitev v promet mu v 33. členu zapoveduje tudi zakon o pravilih cestnega prometa.

Na tem mestu je bil še včeraj zgodaj popoldne postavljen stacionarni radar. Ker za voznike iz smeri Vrhnike ni bilo znaka za omejitev hitrosti, so ga včeraj popoldne umaknili. | Foto: Gregor Pavšič Na tem mestu je bil še včeraj zgodaj popoldne postavljen stacionarni radar. Ker za voznike iz smeri Vrhnike ni bilo znaka za omejitev hitrosti, so ga včeraj popoldne umaknili. Foto: Gregor Pavšič

Se lahko vsak prehitri voznik izgovarja, da je pripeljal iz Vrhnike in da ni vedel za omejitev hitrosti?

V preteklih dneh je lahko na tem odseku prehitrega voznika iz smeri Vrhnike ujel radar in na mestu je bilo vprašanje, kako naj bi voznik v tistem trenutku sploh poznal ustrezno omejitev hitrosti. Naslednji znak za omejitev 80 kilometrov na uro je namreč bil postavljen šele za radarjem.

Ali torej morebitna meritev z radarjem za Vrhničana sploh ni veljavna, za preostale voznike iz smeri Primorske pa? Se lahko ti izgovarjajo, da so tudi oni pripeljali iz Vrhnike in da natančne omejitve hitrosti niso poznali?

Po našem povpraševanju so stacionarni radar po več dneh merjenja hitro umaknili

Ko smo ta vprašanja včeraj naslovili na policijo, so na sporni odsek poslali policijsko patruljo. Ta je ugotovila, da iz smeri uvoza Vrhnika res manjka prometni znak za omejitev hitrosti, iz smeri Logatca pa je prometna signalizacija ustrezna. Na policiji so nam povedali, da so problematiko že posredovali na Dars, ki je odgovoren za postavitev ustrezne prometne signalizacije. Pojasnil z Darsa do zdaj še nismo prejeli.

Stacionarni radar je bil včeraj zgodaj popoldne še postavljen, pozno popoldne pa so radar s ceste že umaknili. Na policiji nam na vprašanje, ali so vse dozdajšnje meritve zaradi površne postavitve prometne signalizaciji neregularne, niso neposredno odgovorili.

Pojasnili so nam, da je omejitev hitrost takšna, kakršno jo vozniku sporočijo prek prometne signalizacije.  

Čeprav radarja zdaj tam ni več, ga bodo morda z dodatno tablo – ta je nujna ne glede na prisotnost stacionarnega radarja – v prihodnjih dneh spet postavili.

Ne spreglejte