Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Nedelja,
30. 10. 2016,
8.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

SUV MINI

Nedelja, 30. 10. 2016, 8.26

6 let, 6 mesecev

Napoved nove generacije modela

Mini countryman – vsestranskost želi dokazati z elektriko in klopjo za piknik #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
MINI Cooper S Countryman ALL4 | Foto MINI

Foto: MINI

Največji in najbolj praktičen med miniji želi v novi generaciji svojo vsestranskost dokazovati z več prostora, vozniške dinamike in tudi z električnim priključkom. Zrasel je za kar 20 centimetrov in v različici kot priključni hibrid cooper S E countryman all4 je to prvi mini, ki se je zgolj na elektriko zmožen peljati 40 kilometrov.

Pet sedežev, 450-litrski prtljažnik in klop za piknik

Največji med miniji je v dolžino zrasel za krepkih 20 centimetrov, kar je opazno predvsem v prostornejši in udobnejši kabini. Mini pravi, da se prirastek pozna na vseh petih sedežih in v prtljažniku, pri katerem je v osnovni postavitvi zadnje klopi prostora za 450 litrov prtljage. V prid večje uporabnosti in prilagodljivosti avtomobila je zadnjo klop mogoče vzdolžno pomakniti za 13 centimetrov in jo položiti v razmerju 40:20:40.

Ob položeni zadnji klopi prostor za prtljago naraste na dobrega 1,3 kubičnega metra (1.309 litrov), kar pomeni, da je novi mini countryman v postavki prevoza prtljage pridobil okoli 220 litrov.

Novi mini countryman je približno 20 centimetrov daljši od svojega predhodnika in približno tri centimetre širši. Njegova medosna razdalja je zrasla za 7,5 centimetra. Pri Miniju obljubljajo, da se to pozna pri opaznem povečanju prostora v potniški kabini in tudi pri povečani prostornini prtljažnika.  | Foto: MINI Novi mini countryman je približno 20 centimetrov daljši od svojega predhodnika in približno tri centimetre širši. Njegova medosna razdalja je zrasla za 7,5 centimetra. Pri Miniju obljubljajo, da se to pozna pri opaznem povečanju prostora v potniški kabini in tudi pri povečani prostornini prtljažnika. Foto: MINI

Nov zaslon in elektronski osebni asistent

Country timer meri užitek v vožnji po neurejenih poteh.  | Foto: MINI Country timer meri užitek v vožnji po neurejenih poteh. Foto: MINI V notranjosti je največja novost osrednji prikazovalnik s funkcijo zaslona na dotik, ki se je prvič pojavil v tem avtomobilu. Ker želi biti countryman tudi uradno najbolj uporaben mini, ponuja lažje vstopanje in izstopanje iz vozila, več odlagalnih površin in električno pomična prtljažna vrata. V skladu s tradicijo znamke so ga opremili tudi z nekaterimi zabavnimi tehnološkimi rešitvami, kot je country timer, ki meri užitek v vožnji po neurejenih poteh.

Bolj uporaben je nov povezljivostni sistem mini connected z aplikacijo osebnega asistenta, ki obvešča voznika o optimalnem času odhoda, kar temelji na koledarskih vpisih in trenutnih prometnih podatkih.

Naslovni podatki in sestanki, ki jih je voznik shranil na pametni telefon prek te aplikacije, se samodejno prenesejo v avtomobil in jih ni treba ponovno vnesti v navigacijski sistem. Mini connected si zapomni lokacije, ki jih voznik redno obiskuje, kot priljubljene cilje in zazna pogosto prevožene poti, kot je dnevna vožnja na delo in domov. Tako lahko voznika obvesti na nepričakovane prometne zastoje.

Pogon countrymana all4 nadzira tako oprijem kot stabilnost vozila v neugodnih vremenskih razmerah in na podlagi s slabim oprijemom. Prav tako naj bi znal konkretno pomagati pri dinamični vožnji skozi ovinke, kar krepi vozniško izkušnjo. | Foto: MINI Pogon countrymana all4 nadzira tako oprijem kot stabilnost vozila v neugodnih vremenskih razmerah in na podlagi s slabim oprijemom. Prav tako naj bi znal konkretno pomagati pri dinamični vožnji skozi ovinke, kar krepi vozniško izkušnjo. Foto: MINI

Učinkovitejši motorji in dodelan štirikolesni pogon all4

S štirikolesnim pogonom all4, ki je v okviru dodatne opreme na voljo za vse različice motorjev, je bavarsko-angleški trendovski odgovor na priljubljen razred kompaktnih križancev in športnih terencev. Cenovno in tehnično spada v premium razred. | Foto: MINI S štirikolesnim pogonom all4, ki je v okviru dodatne opreme na voljo za vse različice motorjev, je bavarsko-angleški trendovski odgovor na priljubljen razred kompaktnih križancev in športnih terencev. Cenovno in tehnično spada v premium razred. Foto: MINI Inženirji so temu križancu dodobra dodelali elektronsko nadzorovan štirikolesni pogon all4. Pravijo, da se nova različica vsekolesnega pogona hitreje in natančneje odziva na spreminjajoče se razmere. Pogon je kompaktnejši in bolj učinkovit.

Sestavljen je iz enote za odvzem moči, ki je vgrajena v diferencial sprednje preme, pogonske gredi za prenos moči in večkolutne sklopke na diferencialu na zadnji osi, ki zagotavlja natančno izmerjen prenos pogonskega navora na zadnja kolesa. Elektronsko upravljanje sistema je povezano z dinamičnim nadzorom stabilnosti (DSC), zato zgodaj zazna potrebo po prilagoditvi porazdelitve moči.

Pod motornim pokrovom bodo na voljo štirje prisilno polnjeni stroji, med katerimi je tudi 1,5-litrski trivaljni bencinski motor. Razpon moči sega od 100 do 141 kilovatov. Poleg ročnega šeststopenjskega menjalnika bosta na voljo še samodejna šest- in osemstopenjski menjalnik steptronic. Drugi sicer le v modelu cooper SD kot del serijske opreme ter opcijsko v modelih cooper S in cooper D.

Med novostmi glede podobe nekoliko izstopa oblika žarometov, ki niso za znamko Mini značilne krožne oblike. Parkirne luči, ki so integrirane v odprtine za zrak, se uporabljajo kot dnevne luči. V povezavi z LED-žarometi v okviru dodatne opreme so prvič ustvarjene v obliki svetlobnega pasu, ki poteka okoli vsakega žarometa. | Foto: MINI Med novostmi glede podobe nekoliko izstopa oblika žarometov, ki niso za znamko Mini značilne krožne oblike. Parkirne luči, ki so integrirane v odprtine za zrak, se uporabljajo kot dnevne luči. V povezavi z LED-žarometi v okviru dodatne opreme so prvič ustvarjene v obliki svetlobnega pasu, ki poteka okoli vsakega žarometa. Foto: MINI

Prvič tudi s pomočjo elektrike

MINI Cooper S Countryman ALL4 | Foto: MINI Foto: MINI Cooper S E countryman all4 je prvi med vsemi miniji, ki ima poleg bencinskega motorja tudi elektromotor in baterijo z možnostjo polnjenja iz električnega omrežja, s priključnim kablom torej. Gre za že znani sistem priključnega hibrida BMW eDrive s tremi načini delovanja, kjer sodelujeta trivaljni bencinski motor in elektromotor s 165 kilovati skupne sistemske moči.

V litij-ionski bateriji (7,6 kWh), ki se, priključena na običajno vtičnico, napolni v dobrih treh urah, naj bi bilo v teoriji oziroma po tovarniških meritvah dovolj elektrike za 40-kilometrski doseg brez izpustov. Ta zeleni countryman obljublja še majhno porabo. V povprečju naj bi zahteval 2,1 litra goriva na sto kilometrov in za seboj v vsakem kilometru pustil manj kot 50 gramov ogljikovega dioksida. Realna poraba ob dosledni uporabi elektrike bo verjetno med petimi in šestimi litri.

Cooper S E countryman all4 je prvi Minijev priključni hibrid v 57-letni zgodovini podjetja. Njegov pogonski sklop sestavljata trivaljni bencinski motor (prostornina: 1.499 cm3, moč: 100 kW/136 KM) in sinhroni elektromotor (moč: 65 kW/88 KM). Celoten pogonski sistem tako vozniku skupaj ponudi 165 kilovatov (224 konjev) in 385 njutonmetrov navora.  | Foto: MINI Cooper S E countryman all4 je prvi Minijev priključni hibrid v 57-letni zgodovini podjetja. Njegov pogonski sklop sestavljata trivaljni bencinski motor (prostornina: 1.499 cm3, moč: 100 kW/136 KM) in sinhroni elektromotor (moč: 65 kW/88 KM). Celoten pogonski sistem tako vozniku skupaj ponudi 165 kilovatov (224 konjev) in 385 njutonmetrov navora. Foto: MINI

Countryman je sodoben križanec s štirikolesnim pogonom all4, kar pomeni, da je namenjen aktivnim ljudem in tudi vožnji po poteh s slabšo podlago. Sproščen in zabaven pristop znamke Mini odraža preprost in zanimiv dodatek, klop za piknik. To je pravzaprav blazina, ki se jo raztegne čez nakladalni rob prtljažnika in jo je mogoče uporabiti kot priročen sedež ali na prostem. | Foto: MINI Countryman je sodoben križanec s štirikolesnim pogonom all4, kar pomeni, da je namenjen aktivnim ljudem in tudi vožnji po poteh s slabšo podlago. Sproščen in zabaven pristop znamke Mini odraža preprost in zanimiv dodatek, klop za piknik. To je pravzaprav blazina, ki se jo raztegne čez nakladalni rob prtljažnika in jo je mogoče uporabiti kot priročen sedež ali na prostem. Foto: MINI

Video: Mini countryman v akciji ...

Ne spreglejte