Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
5. 12. 2014,
18.34

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

BMW Hidria Športni Avtomoto

Petek, 5. 12. 2014, 18.34

8 let, 5 mesecev

Milijonski posel: novi BMW S1000XR bo imel aluminijasti okvir iz Slovenije

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Hidria se lahko pohvali z novim velikim poslom. Po letošnjih pogodbah s Volkswagnom in kmetijskim velikanom John Deerom so tokrat prepričali še BMW. Izdelovali bodo skelet za novi motocikel.

Slovensko znanje za motoristično elito

Eden izmed najbolj pričakovanih novih motociklov iz BMW palete je model S1000XR, ki na trg prihaja v novi sezoni. BMW S1000XR naj bi veljal za enega izmed tehnično in oblikovno najbolj dovršenih predstavnikov svojega razreda. Najbolj pa veseli dejstvo, da bo ta novi motocikel nosil tudi konkreten pečat slovenskega znanja.

Njegov zadnji varjeni aluminijasti okvir bodo namreč izdelovali v Hidrii, in sicer v koprski proizvodnji. Pri tem je treba omeniti, da so v tej uspešni slovenski tovarni, ki ima mednarodno uveljavljeni status zanesljivega razvojnega dobavitelja avtomobilske industrije, za ta najnovejši tehnični izziv razvili posebne tehnologije varjenja aluminija.

V Hidrii poudarjajo, da podobno kot v avtomobilski industrij tudi v motociklističnem svetu šteje prav vsak gram, zaradi česar, kjer je to glede na tehnične, trdnostne, funkcionalne in estetske zahteve le mogoče, uporabljajo sestavne dele iz lahkih kovin.

Iz Kopra bodo v Berlin poslali več kot 50 tisoč teh visokokakovostnih okvirjev

O tem, kako veliko ime je BMW tudi v motorističnem svetu, najbrž ni treba izgubljati besed. Ta bavarska zanamka namreč tudi med dvokolesniki spada med premium velikane. Prav zato je dosežek Hidrie še toliko pomembnejši, saj dokazuje, da imamo v Sloveniji dovolj znanja in idej tudi za najzahtevnejše projekte. Ta aluminijasti okvir za dobavo na proizvodnjo linijo je v celoti narejen – sestavljen in polakiran – v Kopru.

Več milijonov vreden posel so Bavarci s Hidrio sklenili za obdobje petih let. V tem obdobju bodo iz koprske proizvodnje v tovarno v Berlinu dobavili več kot 50 tisoč enot tega zelo pomembnega sestavnega dela za motocikel BMW S1000XR.

"Hidria je do zdaj proizvajala le jeklene varjene okvirje, z novim projektom oziroma poslom pa smo prešli na nov segment varjenih aluminijastih okvirjev. Seveda so bile zato potrebne nekatere prilagoditve, poleg tega pa je Hidria prav za to izvedla tudi nekatere naložbe," so nam sporočili iz te razvojno prodorne slovenske tovarne, ki pa ima finančne težave in mora povečati svoje prihodke, če hoče v prihodnje še uspešno poslovati na zahtevnem avtomobilskem trgu.

Ne spreglejte